Σοκ : Η ακρίβεια τρομάζει τους καταναλωτές  –  Στα 3 ευρώ το σουβλάκι  – Οι αυξήσεις ανά προϊόν

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια με το σουβλάκι να παίρνει ανοδική πορεία με την τιμή του να φθάνει στα 3 ευρώ . 

Ο πρόεδρος του σωματείου των ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων, το σουβλάκι θα παραμείνει ακόμα σε τέτοια περίοδο το πιο φθηνό προϊόν. Ο λόγος που ακριβαίνει είναι το μεγάλο κόστος των πλαστικών, της κάβας, των κρεάτων, της μαναβικής, καθώς και όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία ενός ψητοπωλείου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ψητοπωλών τόνισε στο MEGA πως, θα προσπαθήσει ο κλάδος να κρατήσει την τιμή στο σουβλάκι, κάτω από τα 3 ευρώ, και να κυμανθεί στα 2,70 ευρώ.

Δείτε επίσης : Προσοχή σε SMS που λέει ότι είστε σε καραντίνα– Υποκλέπτουν ακόμα και κωδικούς τράπεζας

Όπως έγραψε άλλωστε το NEWS 24/7, τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (12,8%), Ελαιόλαδο (11,8%), Αρνί και κατσίκι (7,3%), Λαχανικά νωπά (6,9%), Ψωμί (2,5%), Φρούτα νωπά (2,2%), Ψάρια νωπά (2,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%), Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), Μοσχάρι (0,9%), Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλλαντικά (2,9%), Τυριά (2,8%), Πουλερικά (2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.

Δείτε επίσης : Η γενναία εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη, Μαρίας Πολύζου: «Με βίαζε ο πατέρας μου από τα 11»

*4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.

*0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

*7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Δείτε επίσης : Απίστευτο ατύχημα: Κατέρρευσε η εξέδρα την ώρα που τραγουδούσε ο Τόνι Σφήνος (vid)

*0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

*0,8% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Δείτε επίσης : Της έριξε οξύ ο πατέρας της όταν ήταν 2 μηνών και τώρα είναι μοντέλο

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Έτσι, οι καταναλωτές σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση βλέπουν εκτίναξη τιμών. Π.χ. στο καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καφές “στο χέρι” σε πολλά καταστήματα έχει πάει από 1,5 ευρώ στο 1,7 ευρώ ενώ αλλού από το 1,8 ευρώ τιμολογείται πλέον 1,9 ευρώ.

Κάποια βέβαια καταστήματα, ειδικά φούρνοι, κρατούν τις τιμές σταθερές έχοντας ανεβάσει από 4-10% άλλα προϊόντα ζύμης κτλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Με πληροφορίες από το libre.gr

 

Close