Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες. Είναι σχεδόν βέβαιο πως μια φορά τουλάχιστον στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα ενοχλητικά και σιχαμένα έντομα στο σπίτι μας. Εξαπλώνονται γρήγορα, υπάρχουν και αναπτύσσονται και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η καταπολέμηση κατσαρίδων σε ένα χώρο ξεκινάει από την αναγνώριση του είδους. Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε.

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Δείτε ακόμα: Φθινόπωρο 2023: Ψαλίδες Κατσαρίδες Σκώρος και Φρουτόμυγες ξεφορτωθείτε εύκολα και γρήγορα

Τα οκτώ πιο γνωστά είδη κατσαρίδας παγκοσμίως, τέσσερα εκ των οποίων είναι τα πιο κοινά στην Ελλάδα.

ΕΙΔΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ

Η ανατολίτικη κατσαρίδα, η γερμανική κατσαρίδα, η καφέ κατσαρίδα και η αμερικανική κατσαρίδα είναι τα πιο γνωστά είδη στην Ελλάδα και αυτά που ταλαιπωρούν περισσότερο τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και γενικότερα τις εγκαταστάσεις. Επίσης, η κατσαρίδα ξύλου, η σκούρα καφέ κατσαρίδα, η ασιατική κατσαρίδα και η αυστραλιανή κατσαρίδα που ζουν κυρίως στην Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική, περιγράφονται παρακάτω για τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά τους.

ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (Oriental)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η ανατολίτικη κατσαρίδα (Oriental, Blatta orientalis) είναι ένα επικίνδυνο παράσιτο που ζει κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Κυκλοφορούν περισσότερο σε σπίτια που έχουν πολλή βλάστηση γύρω τους. Δεν κινούνται τόσο γρήγορα όσο άλλα είδη κατσαρίδων και δεν πετούν. Ανίκανες να ανέβουν ομαλές κάθετες επιφάνειες, συχνά παγιδεύονται σε νεροχύτες και μπανιέρες.

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες είναι ακόμη πιο δυσάρεστες από άλλα είδη κατσαρίδας λόγω της διατροφής τους: σκουπίδια, κόπρανα και αποσυντιθέμενα φυτικά και ζωικά υλικά πλαισιώνουν τη διατροφή τους.

Επίσης μυρίζουν. Αφιερώνουν πολύ χρόνο να σέρνονται πάνω σε κόπρανα, σε σάπια πράγματα και σε άλλα βακτήρια, καθώς ψάχνουν για φαγητό (καθιστώντας τα δυνητικά πιο επικίνδυνα από άλλα είδη κατσαρίδων). Θα μολύνουν τρόφιμα, χώρους προετοιμασίας φαγητού και σκεύη απλά περπατώντας πάνω τους. Ευτυχώς, η μυρωδιά τους είναι αρκετά ισχυρή έτσι ώστε προειδοποιεί ότι το φαγητό έχει μολυνθεί.

Δείτε ακόμα: Αράχνες, σφήκες, ψύλλοι, κατσαρίδες και τσιμπούρια εμφανίζονται το Φθινόπωρο-Πως να τα διώξεις οριστικά

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες είναι μεγαλύτερες από τις γερμανικές κατσαρίδες αλλά μικρότερες από τις αμερικανικές κατσαρίδες, με μήκος περίπου 25 mm. Έχουν λαμπερό και σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα. Ενώ και τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν φτερά, τα φτερά των θηλυκών ανατολίτικων κατσαρίδων είναι ελάχιστα. Τα δε αρσενικά φτερά, είναι περίπου 25% μικρότερα από το σώμα τους. Οι νύμφες μοιάζουν με μικρά θηλυκά χωρίς φτερά.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες εισέρχονται συνήθως σε σπίτια μέσω κενών γύρω από παράθυρα, πόρτες και αεραγωγούς. Μερικές εισέρχονται μέσω σωλήνων αποχέτευσης ή σωλήνες αποχετεύσεων που που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των τοίχων. Μπορούν επίσης να εισέλθουν με τα καυσόξυλα από τον σωρό ξύλων στον οποία ζούσαν.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες βρίσκονται συχνά σε δροσερές (κάτω από 29o C), υγρές, σκοτεινές τοποθεσίες, όπως ξύλινους κάδους, κάδους απορριμμάτων, γκαράζ και υπόγεια. Ζουν επίσης ανάμεσα σε κισσούς, μέσα σε κουτιά μετρητών και σε αποχετεύσεις και σωληνώσεις. Οι ανατολίτικες κατσαρίδες είναι ανθεκτικές και μπορούν να επιβιώσουν αρκετά καλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να βρείτε ανατολίτικες κατσαρίδες σε ντουλάπια νεροχύτη (ειδικά εάν στάζουν οι σωλήνες), κάτω από ηλεκτρικές συσκευές και μέσα στα πατώματα.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τείνουν να μένουν έξω, μερικές φορές μπαίνουν στα σπίτια τη νύχτα για να βρουν τροφή.

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες ωριμάζουν αργά. Μερικές φορές, χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια για να φτάσει η νύμφη στην ενηλικίωση. Ωστόσο, ζουν μόνο περίπου 180 ημέρες. Τα θηλυκά μεταφέρουν την ωοθήκη τους για περίπου μια ημέρα πριν την εναποθέσουν σε συντρίμμια ή τρόφιμα. Η ωοθήκη της ανατολίτκης κατσαρίδας περιέχει περίπου 16 αυγά. Συνολικά, ένα θηλυκό μπορεί να παράγει έως και οκτώ θήκες αυγών και έως και 200 ​​νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (German)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η γερμανική κατσαρίδα, (Blattella germanica), είναι η πιο κοινή κατσαρίδα που βρίσκουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Προτιμά τα σπίτια και τα κτίρια από οποιονδήποτε άλλο βιότοπο και αναπαράγεται γρηγορότερα από τα άλλα είδη κατσαρίδων. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό έντομο σε διαμερίσματα και άλλους τύπους κοινόχρηστων χώρων.

Αν και έχουν φτερά, δεν πετούν. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να γλιστρούν. Οι γερμανικές κατσαρίδες είναι επικίνδυνες στα σπίτια επειδή μπορούν να εξαπλώσουν ασθένειες μολύνοντας τις τροφές και τις επιφάνειες της κουζίνας όπου γίνεται η παρασκευή των φαγητών. Επιπλέον, απορρίπτουν περιττώματα και αφήνουν πίσω τους περιβλήματα αυγών που μπορούν να προκαλέσουν προσβολές άσθματος και να προκαλέσουν αλλεργίες.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι γερμανικές κατσαρίδες είναι σχετικά μικρές – μήκους περίπου 12 mm. Μια ενήλικη γερμανική κατσαρίδα έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και δύο σκούρες ρίγες που διανύουν το κάτω μέρος του θώρακα (το μεσαίο τμήμα του σώματός τους). Η νεαρή κατσαρίδα (στάδιο νύμφης), είναι μικρότερη σε μέγεθος, έχει πιο σκούρο χρώμα και μια μαύρη λωρίδα που την διαπερνά κάτω από την πλάτη.

Δείτε ακόμα: Μεγάλες κατσαρίδες: Πότε μπαίνουν στο σπίτι και τι να προσέξετε για να τις αποφύγετε

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Συχνά, οι γερμανικές κατσαρίδες μεταφέρονται κατά λάθος σε σπίτια μέσα σε έπιπλα ή σε σακούλες παντοπωλείων, κούτες και κουτιά ποτών. Σε πολυκατοικίες, μπορούν να σέρνονται στους κοινόχρηστους σωλήνες και τους αγωγούς μολύνοντας έτσι γρήγορα το πρόβλημα της ακαθαρσίας τους σε όλα τα διαμερίσματα.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Πιθανότατα θα βρείτε γερμανικές κατσαρίδες να κυκλοφορούν στην κουζίνα, το μπάνιο ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου αποθηκεύονται ή παρασκευάζονται τρόφιμα. Τους αρέσουν ιδιαίτερα οι υγρές περιοχές με θερμοκρασίες μεταξύ 21o C και 24o C.

Αυτές οι κατσαρίδες έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν το σώμα τους και κρυφτούν σε ρωγμές και σχισμές κοντά σε τρόφιμα, νερό και πηγές θερμότητας. Εάν ο πληθυσμός τους γίνει πολύ μεγάλος, ίσως αρχίσετε να τις βρίσκετε και σε άλλα μέρη του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των υπνοδωματίων και των ντουλαπιών.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι γερμανικές κατσαρίδες τρώνε ποικίλα οικιακά είδη, όπως βιβλιοδετικά, ψίχουλα, σαπούνι, οδοντόκρεμα και άλλα είδη καθαρισμού.

Οι θηλυκές γερμανικές κατσαρίδες γεννούν θήκες αυγών, που ονομάζονται ωοθήκες, και μπορούν να περιέχουν 30 έως 40 αυγά η κάθε μία. Παράγουν αυτές τις θήκες αυγών κάθε λίγες εβδομάδες (πιο τακτικά αν είναι ζεστός ο καιρός). Κατά μέσο όρο, μια γερμανική κατσαρίδα γεννά μεταξύ 4 και 8 ωοθήκες στη διάρκεια της ζωής της.

Ωστόσο, δεν θα μπορέσετε να ανακαλύψετε εύκολα αυτές τις θήκες αυγών: τα θηλυκά τις μεταφέρουν πάνω τους από 1 έως 2 ημέρες πριν εκκολαφθούν. Μερικές φορές, η θηλυκή κατσαρίδα κάνει λάθος εκτίμηση και τα αυγά εκκολάπτονται ενώ εξακολουθεί να τα μεταφέρει.

Μια μόνο γερμανική κατσαρίδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τις γεννήσεις περισσότερων από 30.000 μωρών σε ένα έτος. Συνήθως, οι νύμφες ωριμάζουν σε 40 – 125 ημέρες. Αν και δεν θα επιβιώσουν όλες έως την ενήλικη ζωή, οι γρήγοροι κύκλοι ανάπτυξης και αναπαραγωγής αυτών των κατσαρίδων μπορούν να προκαλέσουν ταχύτατη ανάπτυξη και εξάπλωση. Έτσι κάνουν επιτακτικό τον έλεγχο κατσαρίδας και σημαντικό θέμα την αντιμετώπισή της.

ΚΑΦΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (Brownbanded)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η καφέ κατσαρίδα, (Supella longipalpa), προτιμά εσωτερικούς χώρους, αλλά είναι δεν είναι τόσο κοινή όσο η γερμανική κατσαρίδα. Ενώ τα θηλυκά δεν μπορούν να πετάξουν, τα αρσενικά μερικές φορές πετούν μακριά όταν ενοχλούνται (αν και είναι πιο πιθανό να πηδήξουν).

Οι καφέ κατσαρίδες έχουν μια ευρεία διατροφή, καταναλώνουν σκουπίδια καθώς και ανθρώπινα τρόφιμα. Είναι ένα επικίνδυνο παράσιτο μέσα στα σπίτια, επειδή είναι πιθανό να εξαπλώσουν βακτήρια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες σε χώρους παρασκευής τροφίμων. Αφήνουν επίσης τα εξωτερικά περιβλήματα των νυμφών και των αυγών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και κρίσεις άσθματος.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι κατσαρίδες με την καφέ λωρίδα έχουν στενά σώματα. Έχουν μήκος περίπου 17 mm (τα ενήλικα αρσενικά είναι μακρύτερα από τα θηλυκά) και έχουν ανοιχτές καφέ ή κίτρινες λωρίδες στην κοιλιά, τα φτερά και τις πλευρές του θώρακα. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν διαφορετικά χρώματα: τα αρσενικά φαίνεται να έχουν χρυσοκίτρινο χρώμα ενώ τα θηλυκά είναι πιο σκούρο καφέ.

Τα φτερά των αρσενικών είναι μακρύτερα από το σώμα τους, ενώ τα φτερά των θηλυκών καλύπτουν μόνο ένα μέρος της κοιλιάς. Οι νύμφες είναι μικρότερες και έχουν δύο ελαφριές οριζόντιες λωρίδες στο σώμα τους.

Δείτε ακόμα: Κατσαρίδες: Σε αυτό το σημείο της κουζίνας είναι η κρυψώνα τους-Δες πως θα τις διώξεις

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Όπως και οι γερμανικές κατσαρίδες, οι κατσαρίδες με καφέ λωρίδες μπαίνουν συνήθως στα σπίτια μέσω επίπλων, σακούλων παντοπωλείου, δοχείων τροφίμων και ηλεκτρονικών. Μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ διαμερισμάτων μέσω κοινόχρηστων αγωγών και σωληνώσεων και μπορούν γρήγορα να γίνουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα συγκροτήματα διαμερισμάτων.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Πιθανότατα θα συναντήσετε κατσαρίδες με καφέ λωρίδες σε περιοχές που είναι ζεστές (περίπου 27o C), στεγνές, προστατευμένες και ψηλότερες, συχνά απρόσιτες. Πρέπει να ελέγχετε γύρω από ηλεκτρικές συσκευές (συχνά σε κουζίνες), κάτω από ακαταστασία, πίσω από διακοσμήσεις τοίχων και μέσα σε κοίλα πόδια επίπλων.

Οι καφέ κατσαρίδες ζουν συνήθως σε σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό. Επίσης, συχνά μπαίνουν σε γραφεία ή σε μέρη όπου αποθηκεύονται πολλά χαρτιά.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι καφέ κατσαρίδες και οι γερμανικές κατσαρίδες δεν ταιριάζουν, συνήθως δεν μοιράζονται τις φωλιές. Οι καφέ κατσαρίδες είναι ωυχτόβιες και δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το τι τρώνε, καταναλώνοντας μια μεγάλη ποικιλία υλικών, από ανθρώπινα τρόφιμα και σκουπίδια έως ύφασμα (συμπεριλαμβανομένων των ρούχων και κουρτίνες), έως κόλλα, ακόμη και ταπετσαρία.

Η ωοθήκη της καφέ κατσαρίδας περιέχει μεταξύ 13 και 18 αυγά το καθένα. Τα θηλυκά τη μεταφέρουν για περίπου μια με μιάμιση ημέρα, στη συνέχεια την εναποθέτουν σε οροφές, συχνά σε ντουλάπες ή στο κάτω μέρος των επίπλων. Στη συνέχεια, οι ωοθήκες παραμένουν για περίπου 50 ημέρες μέχρι να εκκολάψουν τα αυγά.

Οι κατσαρίδες με καφέ λωρίδα έχουν μέση διάρκεια ζωής 13 έως 45 εβδομάδων. Ένα μόνο θηλυκό θα παράγει περίπου 14 ωοθήκες στη διάρκεια της ζωής του, που η κάθε μία περιέχει περίπου 13 αυγά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (American)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η αμερικανική κατσαρίδα, (Periplaneta americana), (επίσης γνωστή ως κατσαρίδα αποχέτευσης) είναι επίσης πολύ κοινλη σε σπίτια και διαμερίσματα. Ωστόσο, αυτό το είδος κατσαρίδας προτιμά την ύπαιθρο και είναι λιγότερο πιθανό να μολύνει χώρους διαβίωσης από τις γερμανικές κατσαρίδες. Όπως και οι γερμανικές κατσαρίδες, η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να μεταδώσει ασθένειες και να προκαλέσει αλλεργίες και άσθμα. Κινούνται γρήγορα, αλλά δεν χρησιμοποιούν συχνά τα φτερά τους για να πετάξουν.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Με μήκος έως 50 mm, οι αμερικανικές κατσαρίδες είναι οι μεγαλύτερες από τις κοινές κατσαρίδες. Το χρώμα τους είναι κοκκινωπό-καφέ, με μία ανοιχτή κίτρινη λωρίδα που διαπερνά το θώρακα τους. Η διαφορά μεταξύ ενηλίκων και νυμφών, είναι ότι οι ενήλικες είναι μεγαλύτερες και έχουν φτερά, ενώ οι νύμφες δεν έχουν φτερά.

Δείτε ακόμα: Το τσίμπημα κατσαρίδας μπορεί να αποβεί μοιραίο: Δες φώτο και πως να το αντιμετώπισεις

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι αμερικάνικες κατσαρίδες εισέρχονται συνήθως σε σπίτια μέσω σωληνώσεων από υπονόμους ή παρόμοιες τοποθεσίες. Μπορούν να σέρνονται μέσα από μικρά κενά γύρω από παράθυρα, πόρτες ή αεραγωγούς για να βρουν καταφύγιο. Μπορούν επίσης να εισέλθουν σε σπίτια ως λαθρεπιβάτες σε σωρούς από καυσόξυλα.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Οι αμερικανικές κατσαρίδες ζουν συχνά σε υπονόμους, αποχετεύσεις, αγωγούς, κουτιά μετρητών νερού, κήπους, κάδους απορριμμάτων και κτηνοτροφικές μονάδες. Τους αρέσει η ζεστασιά και η υγρασία, ειδικά θερμοκρασίες άνω των 27o C. Στο εσωτερικό σπιτιών, κρύβονται σε πλυντήρια, λεβητοστάσια, μπάνια και κουζίνες. Αν και μερικές φορές διεισδύουν σε σπίτια, η αγαπημένη τους εισβολή είναι σε παντοπωλεία και εστιατόρια.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι θηλυκές αμερικανικές κατσαρίδες μεταφέρουν την ωοθήκη τους για περίπου 6 ημέρες πριν την εναποθέσουν στην εσωτερική επιφάνεια μιας ρωγμής ή σχισμής. Κάθε ωοθήκη περιέχει περίπου 12 έως 16 αυγά, τα οποία ενδέχεται να μην εκκολαφθούν για 2 μήνες ή και περισσότερο. Σε ένα χρόνο, η θηλυκή καρίδασα μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 800 νεογνά.

Οι νύμφες ωριμάζουν πιο αργά από εκείνες άλλων ειδών κατσαρίδας, και διαρκούν 65 – 400 ημέρες.

Οι αμερικάνικες κατσαρίδες προτιμούν την αποσυντιθέμενη οργανική ύλη, αλλά τρώνε επίσης σχεδόν οτιδήποτε, όπως ψίχουλα και οικιακά απορρίμματα. Σε εξωτερικούς χώρους, τρέφονται με φύλλα, ξύλο, μύκητες, φύκια και μικρότερα έντομα.

ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΞΥΛΟΥ (Wood cockroach)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Υπάρχουν 12 είδη κατσαρίδας ξύλου (Parcoblatta), όπως η κατσαρίδα ξύλου της Πενσυλβανίας, η κατσαρίδα ξύλου της Βιρτζίνια, η κατσαρίδα ξύλου του Boll και η κατσαρίδα ξύλου Broad. Όλες ευδοκιμούν σε υγρές δασικές εκτάσεις αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε σπίτια περιστασιακά. Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε δάση κινδυνεύουν ιδιαίτερα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι τρέφονται με νεκρό ξύλο και άλλα υλικά, αυτές οι κατσαρίδες μερικές φορές μπαίνουν μέσα με καυσόξυλα. Ωστόσο, δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό σε εσωτερικούς χώρους.

Οι κατσαρίδες ξύλου διαφέρουν από άλλες φυλές κατσαρίδων ως προς την έλξη τους στο φως. Μόνο τα αρσενικά μπορούν να πετάξουν σε μικρές αποστάσεις. Όπως και οι άλλοι τύποι κατσαρίδων, οι κατσαρίδες από ξύλο μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα.

Δείτε ακόμα: Κατσαρίδες: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλούν

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι κατσαρίδες ξύλου έχουν μήκος περίπου 25 mm και είναι καφέ χρώματος. Τα άκρα κάποιων φτερών κατσαρίδας του ξύλου είναι λευκά. Τα φτερά των θηλυκών είναι κοντύτερα από αυτά των αρσενικών, μήκους περίπου 17 mm. Οι νύμφες, που είναι μικρότερες από τους ενήλικες, δεν έχουν καθόλου φτερά.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι κατσαρίδες ξύλου διεισδύουν στα σπίτια μέσω κενών γύρω από παράθυρα, πόρτες και αεραγωγούς κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τους πιο δροσερούς μήνες, κάνουν βόλτες στα καυσόξυλα. Είναι σημαντικό να ελέγχονται πάντα τα καυσόξυλα για αυγά κατσαρίδας πριν εισέλθουν στο σπίτι.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Οι κατσαρίδες ξύλου απαντώνται συχνότερα σε ξύλινες σανίδες και κάτω από το φλοιό των πεσμένων κορμών και των νεκρών δέντρων. Μερικές φορές συγκεντρώνονται κοντά σε σπίτια στις υδρορροές.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η διατροφή των κατσαρίδων ξύλου αποτελείται κυρίως από οργανική ύλη που αποσυντίθεται.

Τα θηλυκά αποθέτουν τις ωοθήκες τους κάτω από το φλοιό των νεκρών δέντρων και των πεσμένων κορμών. Τα αυγά εκκολάπτονται περίπου ένα μήνα αργότερα. Οι κατσαρίδες ξύλου συνήθως ζουν μόνο για λίγους μήνες.

ΣΚΟΥΡΑ ΚΑΦΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (Smokybrown)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η σκούρα καφέ κατσαρίδα, (Periplaneta fulginosa), είναι πολύ ευαίσθητη στην αφυδάτωση και είναι αναγκασμένη να ζει κοντά σε οποιαδήποτε πηγή νερού. Είναι νυχτόβια και θα πετάξει μακριά εάν ενοχληθεί. Όπως και η κατσαρίδα από ξύλο, οι καφέ κατσαρίδες έλκονται από το φως.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι σκούρες καφέ κατσαρίδες είναι σχετικά μεγάλες – μήκους περίπου 38 mm. Έχουν σκούρο καφέ έως και το χρώμα που έχει το μαόνι με θώρακα που φαίνεται σχεδόν μαύρος. Ξεχωρίζουν εύκολα από τους άλλους τύπους κατσαρίδων καθώς τα φτερά τους είναι μακρύτερα από το σώμα τους.Οι γερμανικές κατσαρίδες είναι σχετικά μικρές – μήκους περίπου 12 mm. Μια ενήλικη γερμανική κατσαρίδα έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και δύο σκούρες ρίγες που διανύουν το κάτω μέρος του θώρακα (το μεσαίο τμήμα του σώματός τους). Η νεαρή κατσαρίδα (στάδιο νύμφης), είναι μικρότερη σε μέγεθος, έχει πιο σκούρο χρώμα και μια μαύρη λωρίδα που την διαπερνά κάτω από την πλάτη.

Δείτε ακόμα: Σκαθάρια χαλιών: Τα σιχαμερα έντομα που τρέφονται από τις ίνες των χαλιών-Δείτε πως να τα διώξετε

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι σκούρες καφέ κατσαρίδες συνήθως ανεβαίνουν στα σπίτια μέσω αεραγωγών και υδραυλικών, ειδικά όταν η βλάστηση ακουμπά στο σπίτι.Συχνά, οι γερμανικές κατσαρίδες μεταφέρονται κατά λάθος σε σπίτια μέσα σε έπιπλα ή σε σακούλες παντοπωλείων, κούτες και κουτιά ποτών. Σε πολυκατοικίες, μπορούν να σέρνονται στους κοινόχρηστους σωλήνες και τους αγωγούς μολύνοντας έτσι γρήγορα το πρόβλημα της ακαθαρσίας τους σε όλα τα διαμερίσματα.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Είναι υπαίθριος τύπος κατσαρίδας, προτιμά να κολυμπά σε υδρορροές, κουτιά καλλιέργειας και ξύλινες σανίδες. Ζουν επίσης μέσα σε κουτιά μετρητών νερού, σε γκαράζ και ανάμεσα σε δέντρα, θάμνους και άλλη βλάστηση. Μερικές φορές ζουν ακόμη και σε υπονόμους. Είναι σπάνιο, αλλά αυτές οι κατσαρίδες μπαίνουν περιστασιακά σε σπίτια.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα θηλυκά κουβαλούν την ωοθήκη τους για μια μέρα πριν την εναποθέσουν. Χρειάζονται περίπου 45 ημέρες για να εκκολαφθούν οι περίπου 20 νύμφες.

ΑΥΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (Australian)

Η αυστραλιανή κατσαρίδα, Periplaneta australasiae, είναι ένα είδος κατσαρίδας που συνήθως ζει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά εισβάλλει περιστασιακά στα σπίτια των ανθρώπων. Είναι μεγάλη και έχει μεγάλα φτερά που της δίνουν τη δυνατότητα να πετάει σε μικρές αποστάσεις. Λόγω της όρεξής της για νεκρά και αποσυντιθέμενα πράγματα, μπορεί να μαζέψει βακτήρια και να μολύνει τους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλάπια τροφίμων αν μπει μέσα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι αυστραλιανές κατσαρίδες είναι παρόμοιες σε μέγεθος με τις αμερικάνικες κατσαρίδες. Μπορείτε να τις ξεχωρίσετε από το διακριτικό μοτίβο που μοιάζει με δαχτυλίδι μαύρου στην πλάτη της αυστραλιανής κατσαρίδας, ακριβώς κάτω από το κεφάλι της.

Αυτές οι κατσαρίδες μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 25 mm. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έντομα που πιθανότατα θα βρείτε στο σπίτι σας. Περνούν σχεδόν όλο τον χρόνο τους κρυμμένες.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι αυστραλιανές κατσαρίδες μπαίνουν σε σπίτια και άλλα κτίρια μέσα από μικροσκοπικές τρύπες των εξωτερικών τοίχων και σε χώρους όπου εισέρχεται ένας σωλήνας ή κάποια καλωδίωση. Κυκλοφορούν στον κήπο και μέσα σε στοίβες φύλλων, κι έτσι είναι ήδη κοντά στο σπίτι. Μόλις μειωθούν οι θερμοκρασίες, θα αναζητήσουν τρόπους για να μπουν μέσα στο σπίτι.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Οι αυστραλιανές κατσαρίδες ζουν συνήθως σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστά κλίματα. Οι αγαπημένες τους κρυψώνες έχουν μεγάλη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Μερικές φορές, μολύνουν θερμοκήπια, αλλά δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για τις καλλιέργειες.

Θα μπουν σε εσωτερικούς χώρους όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέσουν πολύ χαμηλά. Μπορεί να τις βρείτε σε νεροχύτες και μπανιέρες ή να κρύβονται σε ντουλάπια και αποχετεύσεις.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα θηλυκά κρύβουν τις ωοθήκες τους σε βρεγμένα ξύλα και ρωγμές κοντά σε τρόφιμα και νερό. Οι νύμφες αναπτύσσονται για περίοδο 6 μηνών έως ενός έτους. Καθώς μεγαλώνουν, λιώνουν τον παλιό εξωσκελετό τους και δημιουργούν νέο.

Δείτε ακόμα: Ανατριχιαστικά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι σας  Δείτε ποια είναι επικίνδυνα και πως να τα εξοντώσετε

Περνούν από πολλά στάδια πριν από την ενηλικίωση. Οι ενήλικες αυστραλιανές κατσαρίδες ζουν έξι μήνες. Μια μόνο κατσαρίδα μπορεί να γεννήσει πάνω από 20 θήκες αυγών και να παράγει εκατοντάδες νύμφες στη σύντομη διάρκεια της ζωής της.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ (Asian)

Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Η ασιατική κατσαρίδα, (Blattella asahinai), μοιάζει ως δίδυμη με την γερμανική κατσαρίδα. Είναι τόσο παρόμοια στην εμφάνιση που ακόμη και οι ειδικοί έκαναν λάθος όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. Μερικές φορές, τις μπερδεύουν ακόμη και σήμερα!

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η ασιατική κατσαρίδα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο (μήκους πάνω από 12 mm) του οποίου το χρώμα είναι κυρίως ανοιχτό καφέ. Έχει επίσης ένα αξιοσημείωτο ζεύγος σκούρων (σχεδόν μαύρων) λωρίδων που διανύουν το κεφάλι μέχρι την άκρη της κοιλιάς του. Γύρω από αυτές τις σκοτεινές λωρίδες, το σώμα μοιάζει με περίγραμμα σε λευκό.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι ασιατικές κατσαρίδες λατρεύουν τα φώτα και χρησιμοποιούν τα ισχυρά φτερά τους για να πετάξουν προς οποιαδήποτε κοντινή πηγή φωτός. Αυτός είναι ο πιο κοινός λόγος που μπαίνουν στα σπίτια. Διαφορετικά, προτιμούν να μένουν έξω.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε τις ασιατικές κατσαρίδες στο γκαράζ και σε υπόστεγα, καθώς μπορούν εύκολα να χωρέσουν μέσα από το κενό κάτω από την πόρτα του γκαράζ ή μια τρύπα σε ένα υπόστεγο τοίχο.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Οι ασιατικές κατσαρίδες ζουν ως επί το πλείστο σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε σάπια φύλλα και στις σκιασμένες περιοχές του κήπου. Όπως και άλλες κατσαρίδες, τρέφονται μεταξύ άλλων με υλικά αποσύνθεσης και σκουπίδια.

Αν έρθουν σε εσωτερικό χώρο, θα πετάξουν προς φώτα και οθόνες τηλεόρασης. Συνήθως κρύβονται κοντά σε πηγές τροφίμων ή σε περιοχές με την υψηλότερη υγρασία.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ασιατική κατσαρίδα τρέφεται σχεδόν με οτιδήποτε, από φαγητό και σκουπίδια έως αποσυντιθέμενα φύλλα και άλλα νεκρά έντομα. Μόλις οι ασιατικές κατσαρίδες μολύνουν μια περιοχή, διώχνουν γρήγορα προς τα έξω οποιοδήποτε άλλο είδος κατσαρίδας.

Οι θηλυκές ασιατικές κατσαρίδες, σύμφωνα με το www.apolymanseis.biz βγάζουν περίπου 37 αυγά από κάθε ωοθήκη που παράγουν. Παρά τη μέση διάρκεια ζωής κάτω των 6 μηνών, αυτές οι κατσαρίδες καταφέρνουν να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Δείτε ακόμα: Κοριός το έντομο ταξιδευτής: Κοριοί που πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα στο σπίτι  Δείτε τους κινδύνους τις ασθένειες και πως να τους καταπολεμήσετε

Οι πληθυσμοί ενηλίκων είναι μεγαλύτεροι κατά τα τέλη του καλοκαιριού.

Αντιμετώπιση: Όταν ανακαλυφθεί κάποια εστία γίνεται απευθείας ψεκασμός. Σε χώρους όπου ο ψεκασμός είναι αδύνατος όπως σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα ή σε ένα χώρο τροφίμων γίνεται τοποθέτηση ειδικού δολώματος.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Close