Σκνίπες στο σπίτι; Το παρασιτικό αυτό έντομο ονομάζεται και φλεβοτόμος. Πρόκειται για έντομα μικρού μεγέθους, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Το τσίμπημα από σκνίπα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό αλλά στην πορεία προκαλεί έντονη όχληση και κνησμό. Οι σκνίπες μεταφέρουν την ελονοσία και την λεϊσμανίαση. Απαλλαγείτε λοιπόν οριστικά από αυτό το μικρό αλλά ύπουλο έντομο.
Δείτε ακόμα: Σφήκες και σφηκοφωλιές στο σπίτι ή την αυλή: Απαλλαγείτε οριστικά από το ενοχλητικό έντομο
ΣΚΝΙΠΑ. Το παρασιτικό αυτό έντομο ονομάζεται και φλεβοτόμος. Ανήκει στην τάξη των δίπτερων εντόμων με την κοινή ονομασία νηματόκερα της οικογενείας των ψυχωδιδών και ιδιαίτερα τους γένους Φλεβοτόμος (Phlebotomus). Οι σκνίπες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα κουνούπια από τις τριχωτές πτέρυγές τους και το μικρό τους μέγεθος καθώς είναι 2 με 3 χιλιοστά πιο μικρές και πιο αθόρυβες. Τρέφονται με ζάχαρη, αλλά τα θηλυκά έχουν ανάγκη αίμα για το μεγάλωμα των αυγών τους.
Πρόκειται για έντομα μικρού μεγέθους, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν ως τροφή χυμούς φυτών και διαφέρουν από τα θηλυκά διότι διαθέτουν στην άκρη της κοιλιάς τους ένα γεννητικό όργανο, που θυμίζει λαβίδα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η ενήλικη θηλυκή σκνίπα μετά το ζευγάρωμα θα πρέπει να τραφεί με αίμα προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες ώστε η ανάπτυξη των αυγών της να είναι εφικτή. Τα αβγά έχουν λευκό χρώμα και εναποτίθενται σε σωρούς των 25-100 σε λιμνάζοντα νερά ή υγρές επιφάνειες. Γίνεται εκκόλαψη των αβγών και οι προνύμφες που εξέρχονται είναι ακέφαλες, άποδες και τρέφονται με οργανική ουσία. Οι προνύμφες της σκνίπας έχουν 4 στάδια ανάπτυξης.
Το χρονικό διάστημα που αναπτύσσονται οι προνύμφες μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες έως και 8 μήνες αναλόγως των συνθηκών. Η προνύμφη 4ου σταδίου είναι η μορφή που η σκνίπα περνά την περίοδο διαχείμασης. Στο στάδιο της νύμφης ή pupa η σκνίπα μεταμορφώνεται σε ακμαίο ενήλικο έντομο. Το νυμφικό στάδιο ολοκληρώνεται σε 2-3 ημέρες. Από την νύμφη βγαίνουν τα ακμαία αρσενικά και θηλυκά και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι σκνίπες δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο τις ώρες της ημέρας όπου δεν έχει ισχυρό ηλιακό φως, όπως αργά το απόγευμα, τις πρώτες ώρες της νύχτας και νωρίς το πρωί, θεωρούνται δηλαδή νυκτόβια έντομα. Όσο διαρκεί η ημέρα κρύβονται σε σκιερά υγρά μέρη ώστε να εξασφαλίσουν προστασία από την αφυδάτωση που τους προκαλεί ο ήλιος. Την ημέρα οι σκνίπες είναι κυρίως κάτω από τα φύλα των δένδρων όπου δημιουργείται το ιδανικό για αυτές μικρόκλιμα. Λόγω αυτού, βιότοποί τους είναι γωνιές της αυλής με σωρούς από φύλλα ή σκουπίδια, σχισμές των τοίχων, στάβλοι, κοτέτσια και χώροι όπου κάνουν εναπόθεση των αυγών τους.
Η διατροφή της σκνίπας δεν στηρίζεται αποκλειστικά στο αίμα των ανθρώπων και των κατοικίδιων. Ανάλογα με το είδος οι σκνίπες διατρέφονται με τσίμπημα σε κάθε θηλαστικό, πτηνό ή ερπετό. Η δραστηριότητα των σκνιπών είναι πιο έντονη τις ημέρες όπου υπάρχει συννεφιά, η μέση θερμοκρασία είναι 25ο C και η σχετική υγρασία είναι υψηλή.
Δείτε ακόμα: Μικρά μαύρα έντομα που πετάνε στο σπίτι: Δείτε τι είναι και πως να απαλλαγείτε
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η σκνίπα και ο άνθρωπος σε γενικές γραμμές δεν έχουν καλές σχέσεις. Η σκνίπα μεταφέρει σοβαρές και μολυσματικές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Το τσίμπημά της προκαλεί πολλά και δυσάρεστα συμπτώματα με αποτέλεσμα να αποτελούν πρόβλημα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΝΙΠΑ
Η θηλυκή σκνίπα ρουφά αίμα από τα τριχοειδικά αγγεία του δέρματος διαφόρων ζώων και του ανθρώπου τόσο για να φάει όσο και για το μεγάλωμα των αυγών της. Το τσίμπημα από σκνίπα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό αλλά στην πορεία προκαλεί έντονη όχληση και κνησμό (φαγούρα). Οι σκνίπες πολλές φορές προτιμούν τα μαλακά μόρια του σώματος για να τσιμπήσουν. Όπως τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.
Καθώς οι σκνίπες τρώνε, για να μην πήξει το αίμα που ρουφάνε, ρίχνουν το σάλιο τους τοπικά μέσω τις προβοσκίδας τους. Γι αυτό έχουμε τοπικές αντιδράσεις (πρήξιμο, φαγούρα) και τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία και η λεϊσμανίαση. Και τα δύο αποτελούν νοσήματα σπανιότατα στην Ελλάδα. Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μπορεί ένα τσίμπημα να μην είναι τόσο απλή υπόθεση.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΚΝΙΠΕΣ
Οι σκνίπες μεταφέρουν την ελονοσία και την λεϊσμανίαση. Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από ενδοκυτταρικό παράσιτο του γένους Λεϊσμάνια. Οι πιο κοινές μορφές είναι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση(καλαζάρ), η δερματική λεϊσμανίαση και η βλεννογονοδερματική.
Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση είναι η σοβαρότερη μορφή της νόσου. Προσβάλει μεγάλο αριθμό εσωτερικών οργάνων και μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο σε περίπτωση που δεν γίνει άμεση θεραπεία. Συμπτώματα αυτής της νόσου είναι πυρετός, χάσιμο βάρους, διόγκωση ήπατος, σπλήνας και λεμφαδένων, αναιμία ή μέχρι και πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων.
Δείτε ακόμα: Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε
Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο συχνή μορφή σε παγκόσμια κλίμακα και σύμπτωμά της είναι κατά κύριο λόγο δερματικά έλκη και θεωρείται λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου.
Η παρουσίαση των συμπτωμάτων λαμβάνει χώρα λίγες μέρες έως πολλούς μήνες ύστερα από το τσίμπημα της μολυσμένης σκνίπας.
Παγκοσμίως έχει γίνει περιγραφή περίπου 1000 ειδών σκνίπας, 60 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο Λεϊσμανίαση. Το τσίμπημα από μολυσμένη σκνίπα είναι η κύρια αιτία για την μετάδοση του παρασίτου Leishmania sp. που είναι υπεύθυνο για την νόσο Καλαζάρ. Η σκνίπα λοιπόν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τα κατοικίδια και πρέπει να καταπολεμάται ο πληθυσμός της ιδιαίτερα στους κήπους των σπιτιών όπου υπάρχουν σκύλοι. Χρειάζεται προσοχή γιατί αν ένας σκύλος είναι μολυσμένος με το παράσιτο Leishmania sp η εμφάνιση των συμπτωμάτων ενδέχεται να μην γίνει απευθείας.
Τα συμπτώματα του Καλαζάρ που πρέπει να προσέξετε είναι απώλεια τριχώματος κυρίως γύρω από τα μάτια, πληγές στο σώμα, προβλήματα στα νύχια, πυρετός και απώλεια βάρους. Η Λεϊσμανίαση δημιουργεί προβλήματα και στα εσωτερικά όργανα του σκύλου που οδηγεί σε αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον σκύλο σας ψάξτε άμεσα για κτηνιατρική βοήθεια.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Στην καταπολέμηση της σκνίπας ιδιαίτερα τις θερμές εποχές του χρόνου εμπεριέχεται ο καθαρισμός, η απομάκρυνση λιμναζόντων νερών και η τακτική πραγματοποίηση απεντόμωσης. Θέτοντας σε εφαρμογή αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης είμαστε ικανοί να κάνουμε έλεγχο των πληθυσμών της σκνίπας σε μεγάλο ποσοστό. Οφείλει να τονιστεί πως η προστασία από τις σκνίπες στο σπίτι απαιτεί έναν συνδυασμό μέτρων και όχι μια απλή εφαρμογή μίας και μοναδικής μεθόδου αντιμετώπισης. Η ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών σκνιπών είναι δυνατό να εμποδιστεί εντός και εκτός των κατοικιών.
Δείτε ακόμα: Ανατριχιαστικά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι σας Δείτε ποια είναι επικίνδυνα και πως να τα εξοντώσετε
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Οι γνωστές ηλεκτρικές συσκευές του εμπορίου με εντομοαπωθητικές ουσίες σε μορφή υγρού ή ταμπλέτας, είναι μία κοινώς αποδεκτή και αποτελεσματική λύση.
Η προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων, σε ετήσια βάση, με επαγγελματική απεντόμωση είναι η καλύτερη τακτική προφύλαξης.
Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες απειλούν την ομαλή πτήση της σκνίπας. Έτσι δημιουργούνται δυσχερείς συνθήκες για την σκνίπα και επομένως αποφεύγονται τα τσιμπήματα.
Τακτική καθαριότητα ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οργανικές ουσίες.
Απομάκρυνση υγρασίας από τους τοίχους είτε με χρήση αντίστοιχων οικοδομικών υλικών ή ακόμα και μέσω αφυγραντήρων.
Για την αντιμετώπιση και εξολόθρευση γενικά των ιπτάμενων εντόμων σε εσωτερικούς χώρους μία καλή λύση είναι και η χρήση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων οι οποίες αφορούν κυρίως επαγγελματικούς χώρους.
Τα παράθυρα χωρίς σίτες ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα έντομα συμπεριλαμβανομένης και της σκνίπας.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η αραιή και χαμηλή βλάστηση του περιβάλλοντος χώρου δεν ευνοεί την προσέλκυση ιπτάμενων εντόμων.
Σε περίπτωση που έχετε κήπο με γκαζόν μην το αφήνετε καιρό χωρίς κούρεμα. Να το διατηρείται πάντα σε κοντό ύψος.
Τα στάσιμα νερά, όπως σε γλάστρες και σε κουβάδες προσελκύουν τις σκνίπες.
Τα νερά που βγάζουν τα κλιματιστικά είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας δημιουργίας λιμναζόντων υδάτων. Ιδιαίτερα αν τα αφήνουμε ρέουν στο μπαλκόνι ή τα συλλέγουμε σε κουβάδες. Το σωστό είναι να οδηγούνται απευθείας σε κάποιο από τους υπάρχοντες σωλήνες αποχέτευσης του σπιτιού σας.
Το υπερβολικό πότισμα και η υπέρμετρη συχνότητα ποτίσματος, σύμφωνα με το www.apolymanseis.biz ευνοούν την ύπαρξη σκνιπών λόγω της δημιουργίας λιμναζόντων υδάτων αλλά και της υγρασίας που επιφέρουν.
Τα απορρίμματα και τα σκουπίδια καλό είναι να μην παραμένουν στην αυλή και γενικότερα να απομακρύνονται από τους γύρω χώρους του σπιτιού.
Δείτε ακόμα: Αν έχει υγρασία και μούχλα στο σπίτι σίγουρα έχεις αυτά τα έντομα: Δες πως θα τα διώξεις
Η τακτική επαγγελματική απεντόμωση είναι πάντα το καλύτερο μέτρο προστασίας και για τους εξωτερικούς χώρους.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις