Αντηλιακό: Πόση ώρα μπορείτε να κάτσετε στον ήλιο ανάλογα με τον δείκτη προστασίας;

Οι δερματολόγοι και γενικότερα όλοι οι γιατροί, συμβουλεύουν, ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο. Οι ακτίνες του ήλιου, δεν βλάπτουν την επιδερμίδα μας μόνο το Καλοκαίρι. Ακόμη και τον Χειμώνα, ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει ρυτίδες ή να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Το Καλοκαίρι όμως, που η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος γίνεται δυνατότερος, οι πιθανότητες να παρουσιάσουμε προβλήματα υγείας εξαιτίας του ήλιου αυξάνονται. Εκτός αυτών εμείς μένουμε για περισσότερες ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο, αφού κάνουμε συχνά μπάνιο στη θάλασσα και απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία.

Εκτός αυτού όμως, ακόμη και στις εξωτερικές μας δουλειές, φοράμε ρούχα με τιραντάκια και σορτσάκια κι έτσι και πάλι φέρνουμε το σώμα μας σε επαφή με τον ήλιο. Οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε, ότι αν φορέσουμε αντηλιακό μια φορά στην παραλία, τότε μπορούμε να κάτσουμε για όσο θέλουμε στον ήλιο.

Δείτε επίσης Ανάκληση επικίνδυνου αντηλιακού- Κίνδυνος εγκαυμάτων & καρκίνου του δέρματος

Αντηλιακό: Ανάλογα με τον δείκτη προστασίας, πόση ώρα μπορείτε να κάτσετε στον ήλιο;

Αυτό όμως είναι ψέμα. Το αντηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε συχνά και ανάλογα με τον δείκτη προστασίας, η ανανέωση πρέπει να γίνεται συχνότερα και η επαφή μας με τον ήλιο να έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε για πόση ώρα μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο, ανάλογα με το αντηλιακό που χρησιμοποιούμε:

Για αρχή, πρέπει να ξέρουμε, ότι ο δείκτης προστασίας SPF δείχνει το πόσο καλά τα αντηλιακά μας προστατεύουν από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τα εγκαύματα καθώς επίσης και για τις βλάβες που υπέστη το δέρμα μας εξαιτίας του ήλιου και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, αν δεν φορέσετε αντηλιακό και μείνετε στον ήλιο για 10 με αποτέλεσμα να καείτε, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, μπορεί να σας επιτρέψει να κάτσετε για 150 λεπτά. Δηλαδή, 15 φορές παραπάνω.

Βέβαια, αυτό διαφοροποιείτε ανάλογα με το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε, το πόσο καυτός είναι ο ήλιος καθώς επίσης και με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε τα αντηλιακά, με δείκτη προστασίας 30. Θα πρέπει να απλώνετε την κατάλληλη ποσότητα, η οποία είναι (2mg/cm2 του δέρματος). Πρέπει να το απλώνετε επαναληπτικά κάθε 2 ώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ¼ έως ½ της απαιτούμενης ποσότητας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε τα αντηλιακά παρέχουν ως προστασία μόνο την τετραγωνική ρίζα του SPF. Έτσι, η μισή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 παρέχει ουσιαστικά προστασία αντίστοιχη με ένα αντηλιακό με SPF 5,5!

Δείτε επίσης Παιδί και εγκαύματα από τον ήλιο το καλοκαίρι-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε από τον παιδίατρο Σ. Μαζάνη

Η κλίμακα του SPF δεν είναι γραμμική:

  1. Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB
  2. Το SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB
  3. Το SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UVB

Έτσι, ένα αντηλιακό με SPF 30 σας δίνει 4% μεγαλύτερη προστασία από αντηλιακό με SPF 15.

Τώρα λοιπόν, ξέρετε, ότι το αντηλιακό δεν κάνει την ίδια δουλειά, αν δεν το τοποθετείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, δώστε επιπλέον βάση στον δείκτη προστασίας. Όταν βρίσκεστε στην παραλία, μην ξεχάσετε το καπέλο και την ομπρέλα σας.

Ακόμη κι αν θέλετε να κάνετε ηλιοθεραπεία, θα πρέπει να έχετε ένα σκιερό μέρος να κάθεστε. Να καταναλώνετε πολλά υγρά και να φοράτε γυαλιά ηλίου! Το Καλοκαίρι είναι πιο όμορφο, όταν μας βρίσκει υγιείς και το μαύρισμα, δεν πρέπει να είναι πάνω από την υγεία του δέρματος μας!

Cover photo via: infokids.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close