Έξαρση της Μηνιγγίτιδας σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας. Γιατί χτυπά εφήβους και νέους και τα συμπτώματα που παρατηρούνται.
Το περιστατικό με τον 18χρονο φοιτητή από την Πάτρα που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Είναι το δεύτερο συμβάν που απασχόλησε την κοινή γνώμη, καθώς πριν από μία εβδομάδα κι ένας ακόμη 6χρονος από την Ηλεία διαγνώστηκε αρχικά με μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα και το Παίδων «η Αγία Σοφία», όπου τελικά διαπιστώθηκε εγκεφαλίτιδα.
Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στους πρόσφατους θανάτους παιδιών έως 10 ετών από στρεπτόκοκκο και να θέσουν τις υγειονομικές αρχές σε μέγιστο συναγερμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Κορονοιός JN1: Τί είναι το brain frog που προκαλεί η αλλιώς Εγκεφαλική θόλωση
Οι γιατροί διαπιστώνουν, όπως λένε, κατά τη μεταπανδημική περίοδο μία πτώση της ανοσίας των περισσότερο ευάλωτων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι σε πάσης φύσεως παθογόνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση προς το παρόν να αποκρυπτογραφήσουν το μηχανισμό. Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να τα δημοσιοποιήσει.
Ο 18χρονος πρωτοετής φοιτητής από την Πάτρα, πάντως, δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σύμφωνα με το eleftherostypos.gr .
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο, ενώ μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ εφαρμόστηκαν άμεσα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.
Συγκεκριμένα, τους χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη, καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιδημία.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι η πιο κοινή και είναι μέτριας έντασης, ενώ συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ωστόσο, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες.
Κορονοιός υποπαραλλαγή JN1 Covid: Τα συμπτώματα
Αυτή η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Αν πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκκο, οι ηλικίες από 16 έως 25 ετών, όπως και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι οι ηλικίες που έχουν τη μέγιστη έξαρση, επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ», η Παιδίατρος Αννα Παρδάλη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
«Γιατί σε αυτές τις ηλικίες; Στις ηλικίες 16 έως 25 ετών υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φορείας, δηλαδή ο ένας στους 10 εφήβους το έχει στο λαιμό του και εκδηλώνεται όταν εκτίθεται σε συνθήκες εξάντλησης. Τώρα ένα 18χρονο παιδί και φοιτητής καταλαβαίνετε δεν κοιμάται καλά, δεν σιτίζεται καλά και ενδεχομένως επειδή είναι και σε εξεταστική περίοδο να έχει και στρες. Αρα λοιπόν μπορεί σε συνθήκες ανοσοκαταστολής να προκύψει νόσος», τονίζει.
Τα συμπτώματα
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ξεκινά με υψηλό πυρετό, κακουχία πολύ επηρεασμένη γενική κατάσταση, εμέτους, φωτοφοβία, ενώ στην πορεία μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.
Όλα τα συμπτώματα γενικά εξελίσσονται ραγδαία. «Η ακαμψία αυχένα είναι κλινική διάγνωση, δεν είναι κάτι που το αναφέρει το παιδί», αναφέρει η κ. Παρδάλη και εξηγεί:
«Μπορεί να πει το παιδί που έχει πονοκέφαλο ότι πονάει στη βάση του κεφαλιού και να διαπιστώνουμε στην εξέταση ότι δεν μπορεί να κάμψει το κεφάλι του προς το στήθος, πονάει. Αυτό είναι σημείο της εξέτασης».
Ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η κακουχία μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή, αλλά είναι κοινά συμπτώματα με αυτά των ιώσεων. Σε πιο προχωρημένη κατάσταση, λέει η γιατρός, «μπορεί να αρχίσει να κάνει σηψαιμία -γιατί αυτή είναι η κατάληξη και πεθαίνει κανείς- και να έχει πολυοργανική προσβολή, η οποία σημαίνει «εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό, από το αναπνευστικό, τους νεφρούς, από όλα τα συστήματα».
Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε
Η κεφαλαλγία, η φωτοφοβία και ο υψηλός πυρετός -ίσως και οι έμετοι- είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το γονιό να επισκεφθεί άμεσα παιδίατρο ή νοσοκομείο.
Ο εμβολιασμός
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το εμβόλιο κατά του -περισσότερο θανατηφόρου, αλλά και πιο σπάνιου- μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το οποίο κοστολογείται στη λιανική από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση. (απαιτούνται από 2 έως 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία).
Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών -μεταξύ αυτών και της χώρας μας- μετά από μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και μελετών κόστους – οφέλους αποφάσισαν να μην το χορηγούν δωρεάν μέσω των Εθνικών Εμβολιαστικών Προγραμμάτων.
«Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα περιστατικά είναι λίγα και οι εκτιμήσεις λένε ότι το περίπου 40% του πληθυσμού έχει καλυφθεί με ιδιωτική δαπάνη και πρωτοβουλία των γονιών κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βελτιώνει ακόμα παραπάνω τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το κράτος κρίνει -γιατί έτσι χαράσσονται οι πολιτικές υγείας- ότι τα περιστατικά των θανάτων των παιδιών που θα νοσηλευτούν είναι λίγα και δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά», τονίζει η παιδίατρος κ. Παρδάλη και καταλήγει πως από την άλλη, οι ζωές των παιδιών δεν θα πρέπει να μετριούνται με αριθμούς.
RSV, γρίπη και Covid-19 στα παιδιά: Πως θα ξεχωρίσουμε τι έχουν (συμπτώματα)
Γενικά συμπτώματα
υψηλός πυρετός
κακουχία
κακή γενική κατάσταση
έμετοι
φωτοευαισθησία / φωτοφοβία
εξάνθημα
δυσκαμψία αυχένα
Πρώιμα συμπτώματα (απαιτείται ιατρική βοήθεια)
κεφαλαλγία
φωτοφοβία
υψηλός πυρετός
(ίσως και έμετοι)
Προχωρημένα συμπτώματα
εξάνθημα
κακή γενική κατάσταση
έμετοι
σηψαιμία – πολυοργανική – θάνατος.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος