Τα φάρμακα που απαγορεύεται να πάρουμε πριν κολυμπήσουμε

Οι πνιγμοί το καλοκαίρι συμβαίνουν συχνά. Μπορεί όμως να προληφθούν αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Δείτε ποια μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούμε και ποια φάρμακα απαγορεύεται να πάρουμε πριν κολυμπήσουμε.

Πέραν των βασικών κανόνων προστασίας που πρέπει να τηρούμε για να κολυμπήσουμε με ασφάλεια, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνουμε.

Φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αιτία πνιγμού. Οι κατηγορίες αυτών που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι τα αντιυπερτασικά και τα αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία δύνανται να προκαλέσουν πτώση της πίεσης (ειδικά το καλοκαίρι) ή υπογλυκαιμία αντίστοιχα.

Πνιγμός: Τα φάρμακα που απαγορεύεται να πάρετε πριν κολυμπήσετε

Οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί είναι ασθενείς που κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων και είναι απαραίτητο στις περιπτώσεις αυτές να ενημερώνονται λεπτομερώς από το γιατρό τους για τους πιθανούς κινδύνους από τις παρενέργειές των φαρμάκων, καθώς και για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών, ούτως ώστε να έχουν όλοι ένα ευχάριστο και ασφαλές καλοκαίρι!

Επίσης Αποφύγετε το κολύμπι εάν παίρνετε φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση σας. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος ή άλλα ψυχολογικά νοσήματα.

Πνιγμός: Τα φάρμακα που απαγορεύεται να πάρετε πριν κολυμπήσετε

Ο πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί. Συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός θάνατος.

Δείτε ακόμα: Δευτερεύων πνιγμός: Πως θα σώσετε το παιδί.

Στις ΗΠΑ είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1-4 χρονών, συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

Η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πνιγμού.

Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό. Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

Επιβλέπετε στενά, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό (συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας). Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Φορέστε σωσίβιο. Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες, ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.

Δείτε ακόμα: Καλοκαίρι: Οδηγίες προστασίας κατά των πνιγμών

Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.

Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.

 

Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

Αναγνωρίστε τους ειδικούς κινδύνους κάθε περιοχής. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Κατασκευάστε φράχτες που περικλείουν πλήρως τις πισίνες.

Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.

Δείτε ακόμα: Καλοκαίρι: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα παιδιά

Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR). Οι δεξιότητές σας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, σύμφωνα με το themaygeias, θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου στο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close