Castrignano dei Greci: Η πόλη της Ιταλίας που μιλάνε Ελληνικά_

Γνωρίστε το Castrignano dei Greci την πόλη της Ιταλίας που χτίστηκε από Κρητικούς και μιλάνε ελληνικά.

Σήμερα θα γνωρίσουμε την πόλη της Ιταλίας που χτίστηκε από Κρητικούς και οι κάτοικοι αυτής της πόλης μιλάνε ελληνικά. Μία πολύ όμορφη πόλη με ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι Έλληνες έφυγαν για μετανάστες σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστραλία και Ιταλία είναι από τις πιο συνηθισμένες χώρες αλλά δεν είναι μόνο αυτές.

Η πόλη που θα μιλήσουμε όμως σήμερα χτίστηκε στην καρδιά της Ιταλίας από Κρήτες της μινωικής εποχής και μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι μιλούν την ελληνική διάλεκτο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ιταλοί με τους Έλληνες είχαν ανέκαθεν μία σχέση φιλίας – με μερικές εξαιρέσεις – .

Δείτε ακόμα  Οϊμιάκον: Αυτό είναι το πιο παγωμένο χωριό στην Γη

Αυτή η πόλη χτίστηκε από Κρητικούς και αν την επισκεφτείς θα δεις ότι μιλάνε μόνο ελληνικά. Μία μικρή Ελλάδα στην Ιταλία λοιπόν. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν την πόλη και θα δούμε και μερικές υπέροχες φωτογραφίες. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγες πληροφορίες για τo Castrignano dei Greci

Η πόλη που αναφερόμαστε είναι κωμόπολη οικισμός με το όνομα Castrignano dei Greci και βρίσκεται νότια από την πόλη Λέτσε. Είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν την ελληνική διάλεκτο και χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής.

η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Από τον 8ο αιώνα π.Χ. λοιπόν η Σικελία και η Κάτω Ιταλία αποτέλεσαν το πεδίο μίας εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού, του οποίου τα σημάδια και οι μαρτυρίες ακόμη είναι ζωντανά.

η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Οι Γκρεκάνοι κατοικούν στις εννιά κωμοπόλεις και οικισμούς που είναι ζωντανά ιστορικά μνημεία που απλώνονται νοτίως της πόλης Λέτσε, σε μία περιοχή γνωστή και ως Grecia Salentina. Αυτά είναι τα Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’Otranto, Martano, Martignano, Soleto, Sternatia, Zollino και Melpignano.

Castrignano dei Greci_

Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν λοιπόν από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους είναι τα ήθη, τα έθιμα και τα μουσικά ακούσματα. Όπως ακόμη και η γλώσσα που είναι η γρεκάνικη διάλεκτος, με τους αρχαϊσμούς, την πλούσια συντακτική πλοκή και τις όμορφες εκφράσεις της.

η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Είναι λοιπόν μία και μοναδική στον κόσμο διάλεκτος που αναδίδει τα έντονα στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μάλιστα πολλοί διακεκριμένοι Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες ασχολήθηκαν με αυτό το ιδιαίτερο γλωσσικό θέμα καταλήγοντας ωστόσο σε διάφορες απόψεις.

Castrignano dei Greci_

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Κάποια άλλοι κατάγονται από το Βυζάντιο και συνεπώς η ελληνόφωνη διάλεκτος, μεταφέρθηκε στην Απουλία μέσα από μεταναστευτικές κινήσεις ελληνικών πληθυσμών, που έλαβαν χώρος τον 6ο και τον 12 αιώνα π. Χ. κυρίως.

Castrignano dei Greci_

Castrignano dei Greci: Από την Κάντια στο Βυζάντιο

Το Castrignano dei Greci στα ελληνικά σημαίνει το Καστράκι των Ελλήνων. Είναι μόλις 4 χλμ μακριά από το Martano. Υπάρχει αναστυλωμένη η κρύπτη του Αγίου Ονούφιου στο κέντρο της πόλης, που φέρει ίχνη από αγιογραφίες και διαθέτει μία ελληνική επιγραφή με την χρονολογική ένδειξη 1237.

Castrignano dei Greci_η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Αυτό μάλιστα είναι και το σημαντικότερο αξιοθέατο. Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική παράδοση ο οικισμός Castrignano dei Greci χτίστηκε από Κρήτες της μινωική εποχής. Το όνομα Καντιώτης είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των 4.000 κατοίκων. Αυτό είναι κι ένα στοιχείο που δείχνει έμμεσα την καταγωγή τους.

η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Αξίζει να γνωρίζετε ότι μία εξέχουσα προσωπικότητα του συγκεκριμένου οικισμού υπήρξε ο Ιταλός φιλόλογος Angelo Cotardo. Με όραμα και σθένος λοιπόν πρωτοστάτησε σε μία εκστρατεία υπέρ της διάσωσης της ελληνικής διαλέκτου, την οποία δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία της κωμόπολης.

η_πόλη_της_Ιταλίας_που_χτίστηκε_από_Κρητικούς_και_μιλάνε_όλοι_Ελληνικά_

Οι επίμονες προσπάθειές του καταφέραν τελικά να πάρει ο σπουδαίος φιλόλογος ειδική άδεια από την ιταλική κυβέρνηση που του επέτρεπε να διδάσκει την γρεκανική διάλεκτο και σε άλλα χωριά της περιοχής. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να παραμείνει ζωντανή στα όρια της Grecia Salentina.

Το 1977 ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ το Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών, όπου φοιτούν όσοι επιθυμούν να διδαχτούν τη γλώσσα και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Διαβάστε όλες τις προτάσεις για αποδράσεις στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: cretablog.gr

 

Close