Οι καταρράκτες της Έδεσσας έχουν το μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και μάλιστα να της έχουν δώσει και το όνομα. Έδεσσα, η πόλη των νερών.
Καταρράκτες… Έδεσσας! Οι λέξεις πάνε μαζί, δεν μπορείς να διανοηθείς τη μία χωρίς την άλλη. Οι καταρράκτες έκαναν διάσημο το όνομα της πόλης κι εκείνη έφτιαξε για χάρη τους ένα μαγευτικό περιβάλλον, για να μπορούν τα νερά να τρέχουν ανενόχλητα κι ορμητικά. Έτσι όπως πρέπει…
Η βόλτα και η γνωριμία με την πόλη της Εδεσσας ξεκινά και τελειώνει στους περίφημους καταρράκτες.
Όχι πως δεν υπάρχουν άλλες ομορφιές στην πόλη, ίσα-ίσα· στην Έδεσσα θα δεις πολλά και διάφορα, όρεξη να ‘χεις για περπάτημα. Όμως, πώς να το κάνουμε, οι καταρράκτες είναι το σήμα κατατεθέν, το κυριότερο αξιοθέατο και σίγουρα το σπανιότερο.
Τι κι αν κάποτε ήταν έξι ή επτά, όπως μαρτυρούν κάποιες γκραβούρες εποχής; Οι καταρράκτες που θα δεις σήμερα στην Εδεσσα αξίζουν και με το παραπάνω να… χαλάσεις για χάρη τους ολόκληρη τη μνήμη της φωτογραφικής σου μηχανής… Παντού στην πόλη θα δεις πινακίδες που σε κατευθύνουν προς το «Πάρκο Καταρρακτών».
Ένας μεγάλος χώρος γεμάτος ψηλά πλατάνια, ανθισμένα παρτέρια και φιδογυριστά δρομάκια γεμάτα κιτρινοκόκκινα (λόγω εποχής) φύλλα που πέφτουν απ’ τα δέντρα, κάνοντας το σκηνικό ακόμη πιο ατμοσφαιρικό.
Καθώς πλησιάζεις στον Κάρανο, ο θόρυβος από τα νερά που ορμούν από ύψος 20-30 μέτρων (οι απόψεις για το ακριβές ύψος του καταρράκτη ποικίλουν) δε σε αφήνουν να κάνεις λάθος. Ποιος είναι ο Κάρανος; Μα ο μεγάλος καταρράκτης, ο ψηλότερος στην Ελλάδα και σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός.
Κάποτε η πρόσβαση μέχρι το σημείο όπου σήμερα τα φλας αστράφτουν επί 24ώρου βάσεως δεν ήταν τόσο εύκολη. Αντί για το διαμορφωμένο πάρκο υπήρχε πυκνή βλάστηση και απότομη εδαφική κλίση που δεν επέτρεπε τα… τετ α τετ με τους καταρράκτες.
Μόλις στην Κατοχή άρχισε να διαμορφώνεται ο χώρος, για να φτάσει σήμερα να γίνει ένα υπέροχο πάρκο που όλη τη μέρα (αλλά και τη νύχτα) γεμίζει από τουρίστες και όχι μόνο.
Αφού βγάλεις τις απαραίτητες φωτογραφίες από τη μεγάλη βεράντα με τα παγκάκια, μπροστά στον Κάρανο, ακολούθησε τα σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν πίσω από τον καταρράκτη, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μπαλκονάκι απ’ όπου θα δεις τα νερά να ορμούν κάθετα ακριβώς μπροστά σου, σε απόσταση… χειραψίας!
Έπειτα, κατεβαίνοντας σε χαμηλότερο επίπεδο, και πατώντας πολύ προσεκτικά στα σκαλοπάτια, γιατί τα νερά τα καθιστούν πολύ γλιστερά, θα φτάσεις σε άλλο έναν καταρράκτη· ή μήπως σε δύο;
Τα βράχια της πλαγιάς εδώ «κόβουν» τον καταρράκτη στα δύο, δημιουργώντας δύο δίδυμους καταρράκτες. Θα ξανανέβεις πάλι από τα ίδια σκαλοπάτια, για να μπεις στο μικρό αλλά εντυπωσιακό Σπήλαιο των Καταρρακτών, πίσω ακριβώς από τον Κάρανο.
Πρόκειται για μια στενή στοά μήκους λίγων μέτρων (περίπου 20), όπου θα δεις περίεργους σχηματισμούς στα βράχια, γέννημα κι αυτοί του αέναου παιχνιδίσματος του νερού με την πέτρα.
Τέλος, ό,τι ώρα κι αν έρθεις στον Κάρανο, θυμήσου πως πρέπει να επιστρέψεις κατά το βραδάκι. Περίπου στις επτάμισι το απόγευμα ο καταρράκτης φωτίζεται με εναλλασσόμενα χρώματα, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, μοβ, μπλε, που τονίζουν ακόμη περισσότερο αυτό το θαύμα της φύσης.
Δείτε το βίντεο
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες