σύνδρομο-της-άδειας φωλιάς-τα-Χριστούγεννα-τρόποι-αντιμετώπισης-

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βαθιά μελαγχολία, όταν σαν μαμά συνειδητοποιείς ότι τα παιδιά σου μεγάλωσαν και ετοιμάζονται να “πετάξουν” ή έχουν “πετάξει” για αλλού. Τα Χριστούγεννα μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή την μελαγχολία και θα δούμε τρόπους αντιμετώπισης.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο, διότι τις περισσότερες φορές προσβάλλει τις μαμάδες, όπου στην Ελλάδα τουλάχιστον ως επί το πλείστον, είναι αυτές που…προσέχουν τα “πουλάκια” τους στις φωλιές τους, μέχρι να είναι έτοιμα να πετάξουν για την δική τους ζωή.

Φυσικά αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε μπαμπάδες, που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού ή μεγάλωσαν τα παιδιά μόνοι τους. Συμβαίνει λοιπόν όταν το παιδί ετοιμάζεται να ενηλικιωθεί ή έχει ενηλικιωθεί ήδη και φεύγει από το σπίτι για τον στρατό, τις σπουδές ή για να μείνει απλά μόνο του.

Δείτε ακόμα Το άρθρο “ύμνος” της Ρίκας Βαγιάννη για τη Μητρότητα

Πολλές φορές αυτό συμβαίνει και λίγο πριν την ενηλικίωση του παιδιού, όταν οι γονείς, τρομάζουν στην ιδέα ότι το παιδί σε λίγο καιρό δε θα είναι σπίτι και πλέον δεν τους έχει ανάγκη πια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μελαγχολούν, να θεωρούν ότι γερνούν, να μην βρίσκουν πια νόημα στη ζωή και στην καθημερινότητα και να νιώθουν μόνοι.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι γονείς που εξαιτίας αυτού, μπορεί να θέλουν να ξανακάνουν παιδί για να καλύψουν την απουσία του πρώτου και να νιώθουν και πάλι σημαντικοί ή να ξεκινήσουν να έχουν κάπως ακραίες συμπεριφορές για να καλύψουν το κενό τους και την ανασφάλειά τους.

Επειδή τα Χριστούγεννα είναι μία Γιορτή που πολλές φορές κάνει τους ανθρώπους να μελαγχολούν όπως και να ‘χει, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να έχει πιο έντονα συμπτώματα. Συνειδητοποιείς ότι δε θα στολίσεις το δέντρο με το παιδί φέτος, ότι δε θα φάτε όλοι μαζί, ότι δε θα χαρεί με τα λαμπιόνια και τα στολίδια όπως όταν ήταν μικρό.

Δείτε ακόμα Φέρσου όμορφα στη νέα μαμά – Βίωσε την μεγαλύτερη αλλαγή στο σώμα και στη ψυχή της

Και σκέφτεσαι “ποιος ο λόγος να στολίσω; Μόνοι θα κάνουμε Γιορτές; Έτσι θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα; Ποια η χρησιμότητά μου από εδώ και στο εξής;”. Γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις αυτή την μελαγχολία και να απολαύσεις τα Χριστούγεννα με ή χωρίς τα παιδιά κάτω από τις…φτερούγες σου. Διαβάστε παρακάτω:

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το σύνδρομο της άδειας φωλιάς συμβαίνει κυρίως στις μαμάδες, διότι είναι αυτές που παίζουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού από τις πρώτες κιόλας μέρα της ζωής τους. Πολλές φορές λοιπόν οι μαμάδες αφιερώνονται ολοκληρωτικά στα παιδιά.

Με αποτέλεσμα, όταν εκείνα ξεκινούν να μεγαλώνουν και να μην τις έχουν τόση ανάγκη όσο τις είχαν παλιά να νιώθουν κενές, άχρηστες, βαριεστημένες και μελαγχολικές. Πολλές φορές θέλουν να κάνουν κι άλλο παιδί για να καλύψουν το κενό του πρώτου και γενικά πιστεύουν ότι όλοι τις ξεχνούν και η ζωή τους πια δεν έχει νόημα.

Τα Χριστούγεννα γενικά είναι μία εποχή που μελαγχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και αυτό, διότι η πολλή χαρά και η γιορτή έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν μαθαίνεις ότι το παιδί δε θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί σου γιατί έχει κανονίσει ταξιδάκι στο Μπάνσκο.

Δείτε ακόμα Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να γίνεις μάνα;

Ή ακόμη κι αν περάσει τις Γιορτές μαζί σου, όλες τις υπόλοιπες μέρες εκτός των ρεβεγιόν δε θα στολίσετε το σπίτι μαζί, δε θα σου ζητάει χαρτζιλίκι για να βγει με τους φίλους του, δεν θα κάθεστε όλοι μαζί να δείτε μία Χριστουγεννιάτικη ταινία και γενικά όλα αυτά που κάνατε όσο το παιδί ήταν μικρό.

Κι αν νομίζεις ότι βουλιάζεις σε αυτό το αίσθημα ή ότι είσαι η μόνη που το βιώνεις, κάνεις λάθος και στα δύο. Δεν είναι αφύσικο να μελαγχολείς, να μην τα πηγαίνεις καλά με τις αλλαγές ή να νιώθεις που ο ρόλος της μητέρας, παίζει τόσο μεγάλη σημασία στη ζωή σου, που αν αλλάξει έστω και λίγο, δε θα είσαι εσύ η ίδια. Πώς το αντιμετωπίζεις όμως;

Δείξε λίγη σημασία και σε σένα

Όσο τα παιδιά ήταν στο σπίτι το πρόγραμμα σας και η ζωή σας γενικότερα περιστρεφόταν γύρω από το πρόγραμμα και τις ανάγκες των παιδιών. Πλέον δεν χρειάζεται να καταπιέζεσαι. Δώσε έμφαση λοιπόν σε σένα και στον σύζυγό σου.

Κανόνισε διακοπές μαζί του ή ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι ή ακόμη και…ερωτικές περιπτύξεις σε μέρη που με τα παιδιά δε θα μπορούσατε να απολαύσετε. Γενικά εκτός από μάνα είσαι γυναίκα και άνθρωπος και ήρθε η στιγμή να το ξαναθυμηθείς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι νέες μαμάδες τα έχουν διαχωρίσει από πολύ νωρίς στο κεφάλι τους.

σύνδρομο-της-άδειας φωλιάς-τα-Χριστούγεννα-τρόποι-αντιμετώπισης-

Photo via: tlife.gr

Άλλαξε την ρουτίνα σου

Μπορεί να μην τα πηγαίνεις καλά με τις αλλαγές. Σε καταλαβαίνουμε και μπορούμε να σου πούμε ότι κι εμείς δεν είμαστε πάντα εξοικειωμένες με αυτές. Παρόλα αυτά, πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι. Αφού δεν μπορείς να στολίσεις το δέντρο με το παιδί, στόλισέ το με το άλλο σου μισό.

Κι αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο…στα σκαριά, μπορείς  να κανονίσεις με τις φίλες σου, να στολίσετε το σπίτι. Και αντί να δεις ταινίες με το παιδί, δες τες με τις φίλες. Και αν μπορείς να τις δεις στον κινηματογράφο και όχι στο σπίτι ακόμα καλύτερα.

Πέρνα χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους, διασκέδασε, ζήσε νέες εμπειρίες. Κάνε αυτά που δεν μπορούσες να κάνεις τα προηγούμενα χρόνια γιατί είχες…παιδιά να μεγαλώσεις.

σύνδρομο-της-άδειας φωλιάς-τα-Χριστούγεννα-τρόποι-αντιμετώπισης-

Photo via: vita.gr

Ξέφυγε από το στενό κλοιό της οικογένειας

Μπορεί στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα να είναι μία οικογενειακή Γιορτή αλλά γενικότερα στην Ελλάδα θα μας φάει η οικογενειοκρατία. Καλή, χρυσή η οικογένεια και χαιρόμαστε που είμαστε δεμένοι μεταξύ μας αλλά μέχρι εκεί.

Γιατί να κάνεις ρεβεγιόν με τα παιδιά; Φίλους δεν έχεις; Άνοιξε το σπίτι και την καρδιά σου σε φιλικά ζευγάρια. Κανόνισε διακοπές με φίλους είτε είσαι σε σχέση ή σε γάμο είτε όχι. Ζήσε! Τα παιδιά μεγάλωσαν και αυτό έπρεπε να κάνουν.

Και να θυμάσαι ότι όσο πιο ανεξάρτητο και δυναμικό γίνει το παιδί και όσο λιγότερη ανάγκη σε έχει, τόσο καλύτερη δουλειά έχεις κάνει εσύ και ο σύντροφός σου σαν γονείς! Οπότε καμάρωσε για την καλή σου δουλειά και ζήσε ανάλαφρα τις φετινές Γιορτές και όχι μόνο.

σύνδρομο-της-άδειας φωλιάς-τα-Χριστούγεννα-τρόποι-αντιμετώπισης-

Photo via: shape.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close