Εξ' αποστάσεως διδασκαλία: Ξεκίνησε για τα Δημοτικά! - Τι πρέπει να γνωρίζουμε και γιατί διαμαρτύρονται οι γονείς;

Εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, τα σχολεία όλης της χώρας έκλεισαν από τις αρχές του Μάρτη. Το αρχικό πλάνο, ήταν να παραμείνουν κλειστά για 14 ημέρες. Επειδή η νέα πανδημία όμως, ήταν περισσότερο επιθετική από ότι προέβλεψαν το άνοιγμα των σχολείων πήρε παράταση.

Το κλείσιμο των σχολείων, μπορεί να χαροποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές, όμως προβλημάτισε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που ξέρουν ότι τα κενά που θα αφήσει θα είναι μεγάλα. Έτσι, η Κυβέρνηση δε θα μπορούσε να μη προχωρήσει σε ένα Plan b.

Η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως τέθηκε σε λειτουργιά για τα Δημοτικά σχολεία και πολλοί γονείς μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μπερδεμένοι σχετικά με τον νέο τρόπο εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους, η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως, είναι μια προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό μάθημα.

Πως μπορούμε να γραφτούμε στη πλατφόρμα; Ποια είναι η διαδικασία όσων αφορά τη διδασκαλία εξ’ αποστάσεως και μέχρι τώρα, πόση απήχηση έχει στον ελλαδικό χώρο; Υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται. Γιατί; Διαβάστε παρακάτω και λύστε κάθε σας απορία:

Τι είναι ακριβώς η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως; 

Η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε τα παιδιά να μη μείνουν πίσω στις μαθησιακές τους υποχρεώσεις, για όσο η χώρα μας θα αντιμετωπίζει το ζήτημα του κορονοϊού. Ουσιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας ενεργοποίησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους.

Στην πλατφόρμα, μπορεί κάποιος να συνδεθεί είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά. Το Υπουργείο Παιδείας, ελπίζει να διεξαχθεί μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ένα αποτελεσματικό μάθημα που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπληρώσουν τα κενά  τους.

Πως θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα; 

Όσων αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, υπάρχουν δυο μέθοδοι. Η πρώτη μέθοδος είναι σύγχρονη μορφή διδασκαλίας και η δεύτερη μέθοδος η ασύγχρονη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυο μεθόδους, θα σας αποκαλύψουμε παρακάτω:

Σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδος: Σε αυτή τη περίπτωση, οι μαθητές πραγματοποιούν μαθήματα σε πραγματικό χρόνο. Συνδέονται είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους και παρακολουθούν το μάθημα σε…απευθείας σύνδεση!

Ασύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδος: Ορισμένες πλατφόρμες και ιστοσελίδες που παρέχει το υπουργείο, δίνει τη δυνατότητα στον καθηγητή και στον μαθητή, να πραγματοποιούν μαθήματα σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας.

Ο καθηγητής, πληροφορεί τον μαθητή σχετικά με τις απαιτήσεις του και θέτοντας του χρονικά όρια, ο μαθητής φέρνει εις πέρας τις μαθησιακές του υποχρεώσεις.  Δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

 

Πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν εγγράφει στο σύστημα διδασκαλίας εξ’ αποστάσεως; 

Μέχρι τις 23 Μαρτίου όπου έγιναν και τα εγκαίνια του νέου αυτού συστήματος διδασκαλίας, τα δεδομένα έδειξαν ότι γράφτηκαν 393.381 χρήστες εκ των οποίων 137.580 εκπαιδευτικοί και 255.801 μαθητές (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου).

Τα στατιστικά δείχνουν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν εγγράφει ενώ από τον μαθητικό πληθυσμό, έχει κάνει εγγραφή μόλις το 20% δεδομένου ότι οι μαθητές της χώρας, φτάνουν στον αριθμό το 1.500.000. Το Υπουργείο δηλώνει ικανοποιημένο με τον αριθμό εγγραφών και προχωρά διαρκώς σε αναβαθμίσεις.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις; 

Μιλάμε σίγουρα για ένα πολύ σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς διαμαρτύρονται – δικαιολογημένα – ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο σύστημα, διότι δε διαθέτουν υπολογιστή ή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Επίσης πολλές είναι οι οικογένειες, οι οποίες δε διαθέτουν ούτε εκτυπωτή, έτσι ώστε να εκτυπώσουν αυτά που ζητούν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Το πρόβλημα φαίνεται να λύνεται εφόσον υπάρχει και η τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι εκπαιδευτικοί φαίνονται συνεργάσιμοι και έχουν όλη την διάθεση να λάβουν μέρος σε αυτό έτσι ώστε οι μαθητές της χώρας, να μη χάσουν άλλες εκπαιδευτικές ώρες.

Αρχικά η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία θα στηριχθεί σε φυλλάδια που θα δίνουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στους μαθητές. Στο μέλλον θα υπάρξουν και online μαθήματα, με όλους τους μαθητές.

Δείτε στο παρακάτω video πως προχωράτε σε εγγραφή στη πλατφόρμα της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας:

 

 

Επισκεφθείτε το Υπουργείο Παιδείας για περισσότερες διευκρινήσεις ΕΔΩ 

 

Close