αρνητικές σκέψεις-στην-εφηβεία-αντιμετώπιση-

Οι αρνητικές σκέψεις βασανίζουν μικρούς και μεγάλους. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε γιατί ένας έφηβος κάνει αρνητικές σκέψεις και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ανακουφίσουμε. Φαίνεται πως η αποδοχή της πραγματικότητας είναι η λύση, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Μικροί και μεγάλοι ανά διαστήματα κάνουν αρνητικές σκέψεις είτε μετά από κάποιο ερέθισμα, είτε επειδή απλά δεν είχαν καλή μέρα. Όμως είναι διαφορετικοί οι παράγοντες που ωθούν έναν ενήλικο να κάνει αρνητικές σκέψεις, με τους παράγοντες που ωθούν έναν έφηβο.

Επίσης ακόμη και ο τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών σκέψεων διαφέρει από ηλικία σε ηλικία, αφού διαφορετικά ερεθίσματα και βιώματα έχει ένας έφηβος από έναν ενήλικο. Να σημειωθεί, ότι οι ορμόνες της εφηβείας παίζουν και αυτές τον ρόλο τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Πόσο εύκολα αντιμετωπίζονται οι αρνητικές σκέψεις στην εφηβεία;

Οι αρνητικές σκέψεις γι’ αυτόν που τις κάνει, είναι βασανιστικές και εκείνη την στιγμή νιώθει ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει και φυσικά να τις προσπεράσει. Παρόλα αυτά οι ενήλικες έχουν αρνητικές σκέψεις για τελείως διαφορετικούς λόγους από ότι οι έφηβοι.

Εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, φαίνεται πως η αιτία των αρνητικών σκέψεων στους ενηλίκους, είναι τα ερεθίσματα και τα βιώματα, προηγούμενων εμπειριών. Για παράδειγμα, αν ένας ενήλικος είχε μία άσχημη εμπειρία στον έρωτα, μετά είναι πιθανό να τον φοβάται, να έχει ανασφάλειες και να είναι καχύποπτος.

αρνητικές σκέψεις-στην-εφηβεία-αντιμετώπιση-

Photo via: menofstyle.gr

Με λίγα λόγια, οτιδήποτε συμβαίνει στο παρελθόν επηρεάζει είτε αρνητικά είτε θετικά το παρόν και το μέλλον. Οι ενήλικοι είτε θα συμβουλευτούν έναν ειδικό είτε εκείνη την στιγμή που κάνουν μία αρνητική σκέψη, θα σκεφτούν τι είναι αυτό που πραγματικά τους προβληματίζει και τι μπορεί να φταίει που έφτασαν μέχρι εδώ.

Δείτε ακόμα Το TikTok ωθεί τους νέους στην αυτοδιάγνωση και αυτό είναι ανησυχητικό

Δυστυχώς οι άνθρωποι, κάνουν εσωτερικές συζητήσεις, κάθε φορά που σκέφτονται αρνητικά. Τις υπόλοιπες ημέρες δεν δίνουν σημασία. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αποφάσισαν να ξεκινήσουν ψυχολόγο, την στιγμή που δεν ένιωθαν καλά και όχι όλο το υπόλοιπο διάστημα, παρόλο που το πρόβλημα υπήρχε. Απλά δεν είχε βρει το ερέθισμα να βγει στην επιφάνεια.

Κι ενώ τα πράγματα για τους ενηλίκους είναι λίγο πιο περίπλοκα, στην εφηβεία, στεκόμαστε τυχεροί όσων αφορά τις αρνητικές σκέψεις. Διότι ο έφηβος τώρα ξεκινά να αποκτά βιώματα και ερεθίσματα και ο τρόπος που θα τα διαχειριστούμε αυτά, θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του και την μετέπειτα αντιμετώπιση σε παρόμοια προβλήματα.

Με λίγα λόγια οι έφηβοι δεν έχουν προηγούμενες δυσάρεστες εμπειρίες σε διάφορα ζητήματα όπως είναι η προδοσία, για να συγκρίνουν το τότε με το τώρα και να βγαίνουν όλα τα κατάλοιπα στην επιφάνεια. Έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το πρόβλημα και ο τρόπος που θα το διαχειριστούν με την πολύτιμη βοήθειά μας θα κρίνει πολλά.

Δείτε ακόμα Η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία και παίζει ακόμα με κούκλες – Να ανησυχώ;

Γιατί μία ερωτική απογοήτευση από μόνη της, δεν σημαίνει ότι θα μας κάνει ανασφαλείς στον έρωτα. Όμως πιθανότατα όταν την βιώσαμε για πρώτη φόρα είτε εμείς, είτε ο περίγυρός μας (ανάλογα την ηλικία που την βιώσαμε) δεν μας βοήθησε να την διαχειριστούμε σωστά. Κι έτσι το τραύμα έμεινε.

αρνητικές σκέψεις-στην-εφηβεία-αντιμετώπιση-

Photo via: bbc.co.uk

Η κατανόηση της πραγματικότητας βοηθάει στις αρνητικές σκέψεις των εφήβων

Οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η κατανόηση της πραγματικότητας βοηθάει έναν έφηβο να διαχειριστεί τις αρνητικές του σκέψεις. Όταν μιλάμε για κατανόηση της πραγματικότητας, εννοούμε να διαχωρίσετε με το παιδί το πραγματικό πρόβλημα, από τις σκέψεις του.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί στην εφηβεία μείνει χωρίς φίλους, θα σκεφτεί ότι είναι ανίκανο να κάνει παρέες, ότι κάτι πάει λάθος με αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε στο παιδί μερικές ερωτήσεις. Καταρχάς θα πρέπει να το αφήσετε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του σχετικά με αυτό που το βασανίζει.

Στην συνέχεια θα πρέπει να αναλύσετε με το παιδί κατά πόσο αυτά που λέει στέκουν ή όχι. Οι δικές σας προσωπικές εμπειρίες σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίσατε στην ηλικία του θα βοηθήσουν πολύ. Στην συνέχεια θα πρέπει μαζί με το παιδί να αναλύσετε άλλες πιθανές εξηγήσεις στο πρόβλημά του.

Δείτε ακόμα Τα νεύρα στην εφηβεία και πως να βοηθήσετε τα παιδιά να τα ελέγξουν

Επίσης, θα πρέπει να βοηθήσετε το έφηβο παιδί να βγει από αυτήν την λούπα των επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων. Αυτό θα γίνει, με το να το ρωτήσετε αν αυτά που σκέφτεται και ο τρόπος που τα ερμηνεύει όντως βοηθούν την κατάσταση ή απλά πρόκειται για απαισιόδοξες σκέψεις χωρίς λογική.

Αφήστε το παιδί να μιλήσει και στην συνέχεια, αναρωτηθείτε μαζί του μήπως το σκεπτικό του σε μερικά ζητήματα είναι λάθος, μήπως είναι πολύ απόλυτο χωρίς να γνωρίζει όλες τις πλευρές. Ρωτήστε το τι θεωρεί εκείνο ότι πηγαίνει λάθος και τι συμβουλή θα έδινε εκείνο σε έναν φίλο του με το ίδιο πρόβλημα.

αρνητικές σκέψεις-στην-εφηβεία-αντιμετώπιση-

Photo via: canadianschoolcounsellor.com

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά να ξεχωρίσουν το πραγματικό πρόβλημα από τις απαίσιες σκέψεις που μπορεί να κάνουν πάνω στην πίκρα τους, στον πανικό τους ή εξαιτίας της υπερανάλυσης, που στην εφηβεία υπάρχει συχνά.

Δείτε ακόμα Το έφηβο παιδί μου δεν μου λέει τίποτα για την ζωή του και ανησυχώ

Η επαφή με την πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτό. Να διαμορφώσει το παιδί ένα φίλτρο, στις δύσκολες στιγμές που θα το βοηθήσει να ξεχωρίζει το λογικό με το παράλογο. Με αυτόν τον τρόπο όταν ενηλικιωθεί σε παρόμοια κατάσταση θα αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο από ένστικτο.

Ο λόγος που ένας ενήλικος σε πολλές καταστάσεις αφήνει τις αρνητικές σκέψεις να τον επηρεάσουν παραπάνω, τις υπεραναλύει και αυτομαστιγώνεται είναι ακριβώς γιατί όταν για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με ένα τέτοιο πρόβλημα, κανείς δεν του εξήγησε, πως να φιλτράρει τα προβλήματα.

Το τότε πρόβλημα έγινε τραύμα και κάθε φορά που έρχεται ένα ερέθισμα, αυτό βγαίνει στην επιφάνεια. Το φίλτρο του κάθε ανθρώπου στις σκέψεις και στις αντιδράσεις του, παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα αντιλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζει σχέσεις, κρίσεις, μελαγχολίες, προβλήματα κάθε είδους.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close