η-έφηβη-παίζει-ακόμα-με-κούκλες-

Το παιδί έχει μπει στην εφηβεία αλλά συμπεριφέρεται ακόμη σαν να πηγαίνει στο Δημοτικό; Είναι συχνό φαινόμενο; Πρέπει να μας ανησυχεί;

Τα παιδιά στην εφηβεία πολλές φορές βιάζονται να μεγαλώσουν. Είναι μέρος της επανάστασης που κάνουν. Θέλουν να βγαίνουν μέχρι αργά, ξεκινούν να κρύβουν πράγματα και φυσικά αντιμιλούν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πολλά έφηβα παιδιά αρνούνται να ενασχοληθούν με οτιδήποτε “παιδικό”.

Είναι εκείνη η ηλικιακή φάση που δεν θέλουν να τα παίρνεις αγκαλιά και να τα φιλάς δημόσια, χαρίζουν τα παιχνίδια τους και σε πολλές περιπτώσεις, σνομπάρουν τα μικρότερα παιδιά ακόμη κι αν είναι αδέρφια τους. Όταν όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, είναι φυσιολογικό; Διαβάστε παρακάτω:

Όταν ένα παιδί στην εφηβεία παίζει ακόμα με κούκλες

Μπορεί τα περισσότερα έφηβα παιδιά να βιάζονται να μεγαλώσουν όμως δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι. Το παιδί μπορεί σωματικά να μεγαλώνει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θέλει να μεγαλώσει και στην πράξη. Αν ένα παιδί στην εφηβεία παίζει με κούκλες φυσικά και είναι φυσιολογικό.

Γενικά δεν μας αρέσει και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε όρους όπως φυσικό και αφύσικο όσων αφορά την παιδική ψυχολογία αλλά και την ανθρώπινη γενικότερα. Ένα παιδί στην εφηβεία πολλές φορές τρομοκρατείται στην ιδέα ότι μεγαλώνει.

η-έφηβη-παίζει-ακόμα-με-κούκλες-

Photo via: newsit.gr

Αυτό μάλιστα παρατηρείται πιο συχνά σε παιδιά που δεν έχουν αδέρφια ή που έχουν αλλά είναι μεγαλύτερα από εκείνα. Το παιδί έχει συνηθίσει να του συμπεριφέρονται σαν παιδί και αυτό δεν θέλει να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Δείτε ακόμα Τα νεύρα στην εφηβεία και πως να βοηθήσετε τα παιδιά να τα ελέγξουν

Το κατά πότε ένα παιδί θα πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με πράγματα μεγαλύτερων παιδιών διαφέρει. Ο κάθε άνθρωπος άλλωστε έχει τους δικούς του χρόνους για το οτιδήποτε. Υπάρχουν μάλιστα ακόμη και ενήλικες που τους αρέσει να ασχολούνται με πράγματα που φαινομενικά είναι παιδικά.

η-έφηβη-παίζει-ακόμα-με-κούκλες-

Photo via: apithano.gr

Για παράδειγμα βλέπουν κινούμενα σχέδια, διασκεδάζουν στο λούνα παρκ και τους αρέσει να παίζουν κρυφτό με τα παιδιά τους, όχι απλά για να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί τους, αλλά επειδή πραγματικά απολαμβάνουν το παιχνίδι.

Δείτε ακόμα Το έφηβο παιδί μας δεν σέβεται ούτε εμένα ούτε τον πατέρα του – Τί να κάνω;

Δεν είναι ανάγκη κάθε άνθρωπος να συμπεριφέρεται το ίδιο. Είναι μάλιστα πολύ γλυκό το γεγονός ότι ένα παιδί -γιατί ακόμα παιδί θεωρείται- αρνείται να πετάξει από πάνω του τόσο εύκολα την παιδική αθωότητα. Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να εκφράζονται όπως θέλουν.

η-έφηβη-παίζει-ακόμα-με-κούκλες-

Photo via: psychologynow.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close