Μετά την καραντίνα: Γονείς δώστε περισσότερη σημασία στο πόσο πολύ παίζουν τα παιδιά με φίλους παρά στα μαθήματα_

Σήμερα θα δούμε για ποιον λόγο οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς ότι μετά την καραντίνα είναι πιο σημαντικό τα παιδιά να παίξουν πολλές ώρες με τους φίλους τους και όχι να διαβάσουν επιπλέον μαθήματα.

Η καραντίνα είναι μία ψυχοφθόρα κατάσταση τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Τα παιδιά μας έχουν βαρεθεί να κάθονται συνεχώς σε ένα σπίτι μόνα τους και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και να κάνουν τηλεδιασκέψεις. Οι φίλοι τους σίγουρα τους έχουν λείψει πολύ όπως και μία βόλτα στο πάρκο και την παιδική χαρά.

Οι γονείς όμως πολλές φορές αυτό το ξεχνούν. Αγχώνονται περισσότερο για την πρόοδό τους παρά για την ψυχολογική τους ανάταση. Οι παιδοψυχολόγοι όμως συμβουλεύουν πως σαν γονείς, μετά την καραντίνα θα πρέπει να δείξουμε περισσότερη σημασία στο πόσο πολύ παίζουν τα παιδιά μας με φίλους παρά στα μαθήματα. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί είναι πιο σημαντικό το παιχνίδι από ότι τα μαθήματα, μετά την καραντίνα;

Πέρασε ένας χρόνος όμως οι καραντίνες δεν έχουν σταματημό τόσο στην χώρα μας όσο και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Αυτές οι καραντίνες φυσικά και προκαλούν στρες και άγχος στα παιδιά, που αναγκάζονται να αποχωριστούν τους φίλους τους και να αλλάξουν το πρόγραμμά τους.

Οι αναπτυξιολόγοι στην Αγγλία λοιπόν καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει με κάθε θυσία την επαφή των παιδιών με το παιχνίδι τόσο μόνα τους όσο και με φίλους, το Καλοκαίρι που πλησιάζει. Αντί λοιπόν να γεμίσουμε το πρόγραμμα των παιδιών μας με επιπλέον μαθήματα, ας ρίξουμε το βάρος της προσοχής μας στο παιχνίδι των παιδιών.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους η πίεση που βιώνουν τα παιδιά από τις συνεχόμενες καραντίνες τον τελευταίο χρόνο, είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει πλέον σημασία να αναπληρώσουν τυχόν κενά που μπορεί να έχουν στα μαθήματά τους. Το παιχνίδι με τους φίλους είναι πιο σημαντικό και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Μάλιστα οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν πως μέσα σε αυτό το διάστημα της καραντίνας, υπήρξε μία αλλαγή στην συμπεριφορά των περισσότερων παιδιών. Μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας και απομόνωσης από τους φίλους τους, δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσκολεύονται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους και να παίξουν με άλλα παιδιά.

Η έκκληση στον Υπουργό Παιδείας της Αγγλίας!

Οι δάσκαλοι μάλιστα αναφέρουν πολύ συχνά στους γονείς, ότι τα παιδιά ξεκίνησαν να μαλώνουν πιο συχνά, ενώ έχει παρατηρηθεί και πτώση στην σωματική άσκηση, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η βρετανική κυβέρνηση, όπως ακριβώς και η ελληνική, σκέφτεται να επεκτείνει φέτος το σχολικό έτος.

Αυτό θα έχει ως στόχο τα παιδιά να αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα. Μία ομάδα ακαδημαϊκών λοιπόν με το όνομα PlayFirstUK δεν δίστασε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Παιδείας της Αγγλίας και να του κάνει έκκληση για περισσότερη σημασία και έμφαση στο παιχνίδι και στην πνευματική υγεία και ευεξία των παιδιών.

«Τόσο η Άνοιξη όσο και το Καλοκαίρι δεν θα πρέπει να γεμίσουν με επιπλέον μαθήματα», λέει η σχετική επιστολή. «Τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς χρειάζονται χρόνο και χώρο για να αναρρώσουν από το στρες που τους προκάλεσε ο τελευταίος χρόνος.

Μετά την καραντίνα, ως μέρος μια συνολικής διαδικασίας ανάρρωσης, τα παιδιά πρέπει να ενθαρρυνθούν να περάσουν χρόνο έξω, να παίξουν με άλλα παιδιά και να είναι σωματικά πιο δραστήρια.

Όπου κριθεί ότι χρειάζεται, θα πρέπει να υπάρξει και επιπλέον ψυχολογική υποστήριξη».

Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Reading, Sussex, Cambridge, Bath και Gloucester υπογράφουν την επιστολή και εξηγούν ότι «είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία για τα κενά στις γνώσεις των παιδιών, όμως αυτά δεν θα καταφέρουν να μάθουν αποτελεσματικά αν βρίσκονται σε κακή ψυχική υγεία.

Οι κοινωνικές συναναστροφές, το παιχνίδι, η σωματική δραστηριότητα και η καλή ψυχική υγεία πρέπει να έχουν προτεραιότητα.» Τέλος καταλήγουν ότι:

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δεσμευτεί, ότι θα στηρίξει τα παιδιά, τα οποία επλήγησαν ψυχολογικά από όλη αυτή την κατάσταση περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα… […] Τα παιδιά αξίζουν ένα καλοκαίρι γεμάτο παιχνίδι!»

Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close