Μύθοι & αλήθειες για τις αρπαγές παιδιών

«Γονείς προσοχή, κλέβουν παιδιά στην Αθήνα»! «Ειδήσεις» με αυτόν ή κάποιον άλλο παρεμφερή τίτλο κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες ιστοσελίδες και blogs, προκαλώντας τρόμο στους γονείς.

Σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχουν διάφορες περιγραφές των «δραστών» και των μέσων που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι εκείνη που κάνει λόγο για ένα λευκό βαν με φιμέ τζάμια και για μία γιαγιά-μέλος σπείρας στη θέση του συνοδηγού.
«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου», τονίζει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Παπαντώνης, επικεφαλής του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
«Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό.

Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντώνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα από δεκάδες ιστοσελίδες.
«Το πιο σημαντικό πράγμα όταν έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια ενός παιδιού είναι ότι ο γονιός πρέπει να μιλά στο παιδί του για το πώς να προστατεύεται. Να κάνει ένα «συμβόλαιο» μαζί του και να γνωρίζει πού είναι ανά πάσα στιγμή. Ολα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία που έχει χτίσει ένας γονέας με το παιδί του», επισημαίνει στο «Εθνος» ο Αλέν Ρεμί, εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών στην Ιντερπόλ και ειδικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου.

 

Η ευθύνη των γονέων
«Είναι αδύνατο να αποτρέψεις μια απαγωγή. Εάν ένας ανώμαλος άνθρωπος βρίσκεται κάπου, δει ένα κοριτσάκι και θελήσει να το αρπάξει, θα το κάνει. Ο κάθε γονιός εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να ξέρει πού να απευθυνθεί και να είναι ενήμερος για το τι οφείλει να πράξει σε μία τέτοια περίπτωση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος», προσθέτει ο κ. Ρεμί, ο οποίος έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη χώρα μας για να εκπαιδεύσει άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για θέματα σχετικά με τις εξαφανίσεις προσώπων.

Τόσο ο κ. Παπαντώνης όσο και ο κ. Ρεμί συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε για 13η συνεχή χρονιά το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο την 25η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, καμία περίπτωση εξαφάνισης δεν συνδέεται με αρπαγή, με εξαίρεση τη γονεϊκή αρπαγή, φαινόμενο που συναντάται σε μονοψήφια ποσοστά στη χώρα μας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών που έφυγαν από το σπίτι τους, αλλά και μία έξαρση στις φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους οι δηλωθείσες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μάλιστα, το 2015 δηλώθηκαν συνολικά 296 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 270 παιδιά, ενώ στο α’ τετράμηνο του 2016 υπήρξαν 97 εξαφανίσεις ανηλίκων με τα 74 εξ αυτών να έχουν βρεθεί σώα. Οι αριθμοί αυτοί, εντούτοις, δεν είναι ακριβείς, καθώς πολλοί γονείς βρήκαν το παιδί τους και δεν το δήλωσαν, εν συνεχεία, στην Αστυνομία.

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Οι τετράποδοι σωτήρες των ανηλίκων
Οπως επισημαίνουν στο «Εθνος» ειδικοί σε θέματα εξαφανίσεων, η αναζήτηση ενός προσώπου που αγνοείται δεν είναι ίδια με εκείνη που κάνει ένας αστυνομικός σε περίπτωση φόνου, όπου αναζητεί τον δολοφόνο και προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα.

Σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις είναι τα σκυλιά έρευνας ή διάσωσης, που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και ο ρόλος τους πολλές φορές είναι καταλυτικός στη λύση ενός μυστηρίου.
Για τον λόγο αυτό, στο Ζάππειο την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, και το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διασωστικών Κυνοφιλικών Ομάδων στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Μεταξύ των ομιλητών-προσκεκλημένων στο Συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Σκύλων Αναζήτησης της Μεγάλης Βρετανίας (NSARDA UK), Χάρολντ Μπάροους. «Οι σκύλοι αναζήτησης έχουν διαφορετική εκπαίδευση από τους σκύλους διάσωσης και διαφορετικό ρόλο. Οι σκύλοι αναζήτησης έχουν σκοπό να βρουν άτομα τα οποία έχουν χαθεί και όχι ανθρώπους που δεν επιθυμούν να βρεθούν, όπως οι εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία. Πιάνουν τον ανθρώπινο παλμό και την αίσθηση και αναζητούν το άτομο που φοβάται, γιατί έχει χαθεί ή γιατί το έχουν αρπάξει», δηλώνει ο κ. Μπάροους στο «Εθνος».
Αυστηρά κριτήρια

Πιστοποίηση από την «NSARDA» στη χώρα μας έχουν λάβει και τα οκτώ σκυλιά έρευνας που διαθέτει το «Χαμόγελο» και όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπάροους «δεν είναι εύκολο να λάβει κανείς πιστοποίηση από το Κέντρο μας. Οι απαιτήσεις μας είναι αυστηρές και υπάρχουν πολλά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο πραγματοποιούμε έλεγχο στα σκυλιά που έχουν λάβει την πιστοποίηση από εμάς και τους κάνουμε νέα εκπαίδευση».

 

πηγη:ethnos.gr

Close