Πόσο συχνό φαινόμενο είναι σε εσάς το παιδί σας να κλαίει, συνήθως στα ψέμματα, και να μην μπορείτε να καταλάβετε ούτε τι ζητάει; Πόσες μανούλες υποφέρουν από αυτήν την γκρίνια και την τσιριχτή φωνή που βγάζει το παιδί όταν κάτι δεν του αρέσει ή όταν ζητάει κάτι;
Επειδή τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας αντιδρούν έτσι και είναι απόλυτα φυσιολογικό, για να τα αντιμετωπίσετε και να τα κάνετε να σταματήσουν, βασική σας προτεραιότητα είναι να καταλάβετε τον λόγο που το κάνουν; Αντίστοιχα θα μπορέσετε και να το αντιμετωπίσετε με τις παρακάτω συμβουλές.
Ποιες λοιπόν είναι οι αιτίες που κλαίει ένα παιδί και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κλαψούρισμα αυτό, ανάλογα με την αιτία;
Δείτε ακόμα Έχετε νήπιο; Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες επιβίωσης
Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό που του ζητάτε. Το πρώτο βήμα για να μειώσετε τις πιθανότητες κλαψουρίσματος είναι να καλύψετε τις βασικές ανάγκες του νηπίου. Φροντίστε δηλαδή να ξεκουράζεται αρκετά, να τρώει, να παίζει και να αισθάνεται συναισθηματική ασφάλεια. Είναι βέβαιο πώς δεν θα αποφύγετε το κλαψούρισμα αν για παράδειγμα του ζητήσετε να έρθει μαζί σας στο σούπερ μάρκετ ενώ είναι κουρασμένο και πεινάει.
Χρειάζεται περισσότερη προσοχή από εσάς.Εξασφαλίστε ότι του δείχνετε ενδιαφέρον με θετικό τρόπο, ότι το υποστηρίζετε και ότι έτσι καλύπτετε τη συναισθηματική του ανάγκη για έναν ισχυρό δεσμό μαζί σας. Φυσικά η αγκαλιά σας, η αγάπη σας και το έμπρακτο ενδιαφέρον μπορούν να αναχαιτίσουν το κλαψούρισμα ενώ είναι έτοιμο να ξεσπάσει.
Δεν του αρέσει αυτό που συμβαίνει αλλά αισθάνεται ανήμπορο να το αντιμετωπίσει ή να το αλλάξει. Καταρχήν θυμηθείτε ότι στόχος σας δεν είναι να χειραγωγείτε το μικρό σας αλλά να καλλιεργείτε διαρκώς έναν ισχυρό δεσμό. Αν αντιδρά κλαψουρίζοντας σε κάτι που του ζητάτε το οποίο δεν θέλει, π.χ. να φύγετε από την παιδική χαρά, προσπαθήστε να του δείξετε αφενός ότι κατανοείτε τη δυσαρέσκειά του, αφετέρου ότι συζητώντας ή μαθαίνοντας να διαπραγματεύεται μαζί σας θα καταφέρει πολύ περισσότερα από το να κλαψουρίζει.
Έχει ανάγκη να κλάψει. Ενώ τα νήπια εκτονώνουν το άγχος που αισθάνονται μέσω του ξεσπάσματος, τα μεγαλύτερα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο του εαυτού τους και αντί να ξεσπούν κλαψουρίζουν. Αν είναι στενοχωρημένο ή ενοχλημένο από κάτι μπορεί απλά να χρειάζεται την αγκαλιά σας και το κλάμα για να ξεσπάσει. Προσφέρετέ τη και εξηγήστε του πως καμιά φορά όλοι χρειάζεται να κλαίμε.
Συνειδητοποιεί πως σαν μέθοδος λειτουργεί. Θα γίνει ειδικός στο κλαψούρισμα αν συνειδητοποιήσει πως κάθε φορά που κλαψουρίζει για να πραγματοποιηθεί κάποια επιθυμία του, τα καταφέρνει άψογα. Φροντίστε λοιπόν να μην επιβραβεύετε το κλαψούρισμα (π.χ. δίνοντάς του σοκολάτα για να σταματήσει), αλλά αντιθέτως να δείχνετε ενσυναίσθηση και να κάνετε κάτι που θα μπορούσε να του φτιάξει τη διάθεση.
Δείτε ακόμα Τι κρύβεται πίσω από τη μανία του νηπίου για… καταστροφές;
Κάνετε τα πάντα για να το σταματήσετε. Αν αντιδράτε στο κλαψούρισμα με άγχος, προσπαθώντας να κάνετε τα πάντα για το σταματήσετε. Όμως αν πάρετε μια βαθιά ανάσα κατανοώντας πως δεν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια κρίση αλλά με ένα παιδί που χρειάζεται την αγάπη σας θα μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση πολύ καλύτερα. Καμιά φορά μια αγκαλιά και μερικά φιλιά είναι αρκετά για να σταματήσουν το κλαψούρισμα.
Με πληροφορίες από happyparenting.gr
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα