Μπορεί τα μωρά ακόμη να μην μπορούν να αρθρώσουν λέξεις και να εξηγήσουν τι ακριβώς νιώθουν και θέλουν, αλλά μέσα από κραυγές κλάμα και κινήσεις προσπαθούν να δείξουν στους γονείς τι ζητούν και τι τους ενοχλεί.
Και επειδή ο τρόπος τους δεν είναι και ο πιο ξεκάθαρος και κατανοητός, ειδικά για τους νέους γονείς, παρακάτω θα δούμε έναν οδηγό από κλάματα, κινήσεις και κραυγές με την πιο πιθανή σημασία τους, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλαβαίνουμε το παιδί μας και τις ανάγκες του!
Δειτε ακομα Νεογέννητο προς επισκέπτες: Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έρθεις να με δεις
Τα μωρά είναι πιο έξυπνα από ό,τι πιστεύουμε. Μπορούν να χρησιμοποιούν αντανακλαστικά για να κάνουν αντιληπτές τις ανάγκες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πολλών παιδιών, καταλαβαίνουν αμέσως τι θέλουν. Έχουν κάνει πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης, στην κατανόηση των κινήσεων και ήχων των μωρών.
Τρόποι επικοινωνίας μωρών: Η άποψη της ειδικού
Η Priscilla Dunstan, ειδικός σύμβουλος γονιών από την Αυστραλία, κατέληξε σε μια διορατική θεωρία σχετικά με τις μεθόδους επικοινωνίας των νεογνών. Η Dunstan πιστεύει ότι τα μωρά χρησιμοποιούν διάφορους ήχους και κινήσεις σώματος για να επικοινωνούν, ανάλογα με τη διάθεσή τους και τις ανάγκες τους.
Πολλοί ειδικοί γλωσσομάθειας και παιδιατρικοί επιστήμονες δεν έχουν δώσει την πλήρη συγκατάθεσή τους για τη δουλειά της Dunstan. Αναγνωρίζουν την ανάγκη για ακαδημαϊκές δοκιμές και τυποποιημένες κλινικές δοκιμές. Η Dunstan έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και έρευνες για να επαληθεύσει τη θεωρία της σχετικά με την επικοινωνία των μωρών, δηλώνοντας ότι πρέπει να εργαστούν γρήγορα για να δημιουργήσουν ένα χρήσιμο σύστημα για τους γονείς. Οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και χρόνια.
Βίντεο από την εκπομπή της Oprah όπου ήταν καλεσμένη η Dunstan
Η Dunstan ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Oprah Winfrey το 2006, όπου έλαβε θετικές κριτικές της απίστευτης δουλειάς της. Όπως είπε και η Oprah: «Για κάθε νέα μητέρα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή της. Μου αρέσει.».
https://www.youtube.com/watch?v=PgkZf6jVdVg
Τρόποι επικοινωνίας μωρών:
1) Τύποι κραυγών
Το κλάμα που ζητάει: Τα μωρά αγαπούν την προσοχή. Αν τα μωρά κλαίνε συνεχόμενα, αφήνοντας 5-6 αναφιλητά κάθε φορά με μικρά διαλείμματα μεταξύ τους, πιθανότατα χρειάζονται κάποιον για να τα σηκώσει. Τα μωρά συνήθως καλούν είτε όταν έχουν μόλις ξυπνήσει ή φοβούνται κάτι, όπως βροντές ή ριπές ανέμου.
Το κλάμα της πείνας: Ξεκινάει συχνά σαν ένα αργό κλάμα, αλλά όταν γίνεται ανθεκτικό και έντονο, τα βρέφη είναι πιθανότατα πεινασμένα. Συνήθως δεν θα σταματήσουν μέχρι να φάνε. Το κλάμα της πείνας μπορεί επίσης να έρθει με ακουστικές κινήσεις της γλώσσας.
Το κλάμα των ενοχλήσεων: Αυτό το κλάμα διακρίνεται από τις κινήσεις του μωρού και τις δυσάρεστες συσπάσεις, όπως ένας ενήλικας με την ίδια διάθεση. Αν αισθάνονται πάρα πολύ ζέστη ή έχει γεμίσει η πάνα, συνήθως έχουν νευρικό κλάμα ενώ κλωτσάνε μέχρι κάποιος να τα φροντίσει.
Το κλάμα πόνου: Το κλάμα πόνου είναι πιο έντονο και πιο επίμονο από άλλα. Όταν ένα μωρό είναι άρρωστο, πονάει ή έχει κολικούς, πιθανότατα θα κλαίει ανεξέλεγκτα μέχρι να του φύγει ο πόνος. Αν έχετε δοκιμάσει το τάισμα, την αλλαγή πάνας, το μπάνιο, τον ύπνο, το φαγητό, το παιχνίδι, και το παιδί εξακολουθεί να κλαίει, μπορεί να νιώθει έντονο πόνο. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν παιδίατρο.
Ξαφνικό κλάμα: Αυτό το κλάμα είναι εύκολο να αναγνωριστεί. Το μωρό θα είναι νυσταγμένο ή θα χασμουριέται. Όταν δεν το βάλουν για ύπνο, θα αρχίσει να κλαίει απαλά και να κλωτσάει.
Περιβαλλοντικό κλάμα: Αν τα μωρά δεν είναι ικανοποιημένα με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορεί να αφήσουν κάποιο ομοιόμορφο κλάμα. Μπορούν επίσης να φωνάξουν με αυτόν τον τρόπο όταν φοβούνται ήχους, αίσθημα ζεστού ή κρύου, ή απλώς βαριούνται και έχουν διάθεση να παίξουν.
Φυσιολογικό κλάμα: Τα μωρά αφήνουν αυτό το κλάμα όταν αισθάνονται κολικούς, έχουν φούσκωμα ή ερεθισμό. Εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με ούρηση ή αφόδευση, εκφράζουν τον πόνο και την ταλαιπωρία τους μέσα από μια ξαφνική κραυγή.
Τρόποι επικοινωνίας μωρών:
2) Τύποι κινήσεων
Περιστροφή κεφαλιού: Εκτός από το αν είναι άβολα ή ανήσυχα, αυτή είναι μια χαλαρωτική κίνηση. Τα μωρά τείνουν να περιστρέφουν τα κεφάλια τους στα πλάγια όταν πρόκειται να κοιμηθούν. Εάν το κάνουν όταν κλαίει επίμονα, μπορεί να πονάνε ή νιώθουν δυσφορία.
Σφίξιμο γροθιάς: Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στον κόσμο της φροντίδας του μωρού, αλλά ορισμένοι γονείς το παρερμηνεύουν θεωρώντας ότι το βρέφος πονάει. Ίσως, αλλά όχι πάντα. Η γροθιά είναι συνήθως ο τρόπος του μωρού που δείχνει ότι πεινάει. Θα βγάλει κλάμα πείνας αν δεν φάει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σφίγγοντας τη γροθιά του. Θα χαλαρώσει τα χέρια του όταν είναι χορτάτο και ικανοποιημένο.
Δειτε ακομα Αυτά τα νεογέννητα δίδυμα δεν σταματούν να κλαίνε μέχρι να αγγίξουν το ένα το άλλο
Κούνημα χεριών: Αυτός είναι ο τρόπος του μωρού να επικοινωνεί όταν φοβάται ή νιώθει ξαφνικά συναισθήματα. Όταν ξυπνούν ξαφνικά ή αιφνιδιάζονται από ένα δυνατό θόρυβο, τα χέρια τους μπορεί να κουνιούνται από αντανακλαστικά. Τότε πρέπει να σηκώσετε το μωρό, να το ηρεμήσετε ή να τραγουδήσετε για να το ηρεμήσετε.
Αψίδα της πλάτης: Αυτό είναι συνήθως κίνηση για την αντιμετώπιση του πόνου. Για τα βρέφη ηλικίας κάτω των δύο μηνών, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν κολικούς ή φούσκωμα. Ανυψώνουν τις πλάτες τους για να διευκολύνουν τη δυσφορία. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι είναι χορτάτα πλήρως και αισθάνονται καλά. Για τα βρέφη ηλικίας άνω των δύο μηνών, η πλάτη συνήθως σημαίνει εξάντληση ή περιβαλλοντική δυσφορία.
Σήκωμα των ποδιών: Αυτή είναι μια άλλη κίνηση για την αντιμετώπιση του πόνου. Μπορεί να προσπαθούν να διαχειριστούν αέρια ή κολικούς συμπιέζοντας τη κοιλιά με τα πόδια τους. Εάν τα μωρά είναι σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι είναι ευτυχισμένα και σε μια παιχνιδιάρικη διάθεση.
Πιάσιμο αυτιού: Το μωρό σας πιθανότατα θα αρπάξει τα αυτιά του επειδή προσπαθεί να συνηθίσει τα διάφορα μέρη του σώματός του. Μπορεί επίσης να τρίβει τα αυτιά και τα μάτια του όταν κοιμάται ή κουράζεται. Ωστόσο, εάν η κίνηση αυτή συνεχιστεί σε συνδυασμό με κλάματα, συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο αμέσως. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος στο αυτί ή μιας λοίμωξης.
Τρόποι επικοινωνίας μωρών:
3) Ανακλαστικοί ήχοι
‘Eh’ – Τα μωρά κάνουν αυτό τον ήχο όταν προσπαθούν να ρευτούν ή να απελευθερώσουν αέρα. Μπορεί να μην ακούγεται ή, όταν ο αέρας είναι υπερβολικός, αυτός ο ήχος να ακούγεται αρκετά δυνατά.
‘Neh’ – Τα μωρά κινούν συνεχώς τις γλώσσες τους και αυτό μπορεί να είναι αρκετά ακουστικό όταν είναι πεινασμένα. Από φυσικό ένστικτο, τα νεογέννητα βρέφη ξέρουν πώς να πιπιλίζουν μετακινώντας τις γλώσσες τους προς τα πάνω. Όταν είναι πεινασμένα, αρχίζουν να κάνουν αυτό το ήχο αντανακλαστικά. Εάν δεν φάνε αμέσως, μπορεί να ακολουθήσει κλάμα πείνας.
‘Heh’ – Τα μωρά κάνουν αυτό τον ήχο όταν νιώθουν άβολα ή είναι τρομοκρατημένα. Συχνά το κάνουν σε συνδυασμό με μια κίνηση κουνήματος χεριών. Όταν ζεσταίνονται ή έχουν ανάγκη από μια αλλαγή πάνας, βγάζουν αντανακλαστικά τον ήχο ‘heh’ προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να διευκολύνουν την δυσφορία.
Δειτε ακομα Σοβαροί κίνδυνοι όταν το μωρό δεν θηλάζει Δείτε ποιοι είναι!
‘Owh’ – Αυτός είναι ο πιο χαριτωμένος ήχος μωρού. Όταν κάνουν έναν τέτοιο, το κάνουν με ήρεμο τρόπο. Όταν τα μωρά εξαντλούνται και χρειάζονται ξεκούραση, χασμουριούνται αντανακλαστικά αφήνοντας ένα ήχο ‘owh’. Τα χείλη τους πιέζονται ανοικτά σε σχήμα Ο.
‘Eairh’ – Αυτός ο ήχος μεταφέρει αισθήματα πόνου και ενόχλησης από φούσκωμα, κολικούς ή δυσκοιλιότητα. Εάν το μωρό είναι άρρωστο και πονάει σωματικά, συνήθως θα κάνει αυτό τον ήχο πολύ πριν ξεκινήσει ένα επίπονο κλάμα.
Η γλώσσα του σώματος Dunstan είναι έξυπνη και χρήσιμη. Οι γονείς μπορούν να μελετήσουν την πλήρη θεωρία σε DVD, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα νεογέννητα τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η θεωρία δεν είναι λεπτομερής, ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένη μπορεί να είναι. Τα μωρά, σε διαφορετικά κλίματα και περιβάλλοντα, μπορεί να έχουν διαφορετικά αντανακλαστικά και αντιδράσεις.
Επίσης, τα παιδιά που γεννιούνται με ιατρικές καταστάσεις, θα είναι πιθανότατα περισσότερο ευερέθιστα και ευάλωτα, ενώ παράλληλα απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί με τα νεογέννητα τους, μέχρι να αρχίσουν να μιλούν.
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα
Με πληροφορίες από evolve.shared.com
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος