Οι εξαφανίσεις παιδιών αυξάνονται: Πως επηρέασε τo lockdown την ψυχολογία _

Παιδίατρος προειδοποιεί τους γονείς για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία των παιδιών.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η καραντίνα δεν επηρέασε μόνο τους ενήλικους αλλά και τα παιδιά. Τόσους μήνες ήταν κλεισμένα μέσα στο σπίτι, μακριά από τους φίλους τους, από τις δραστηριότητές τους, από τους δασκάλους τους, από την ζωή τους.

Οι παιδικές χαρές είχαν ερημώσει και τα παιδιά ήταν συνεχώς μπροστά από μία οθόνη που από ένα σημείο και μετά την βαρέθηκαν κι αυτή. Δεν γίνεται η ψυχολογία τους να μείνει ακέραιη μετά από αυτό. Ο παιδίατρος Nikos Varakis μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook ξεσπά.

Δείτε ακόμα Θέλω να ξαναδώ το παιδί μου να παίζει χωρίς τον φόβο του κορονοϊού

Στο κείμενό του μιλάει για τις επιπτώσεις που είχε η καραντίνα στις ζωές των παιδιών, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας οι εξαφανίσεις παιδιών αυξήθηκαν κι αυτό δε θα μπορούσε να είναι τυχαίο και συμβουλεύει τους γονείς, για το πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Διαβάστε παρακάτω: 

Βλέπω καθημερινά συνέπειες της πανδημίας, και κυρίως του lockdown, στα παιδιά. Όλων των ηλικιών τα παιδιά. Παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, πρώιμη ήβη (ειδικά στα κορίτσια), υπέρταση, κυρίως όμως πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Από σωματοποίηση του άγχους, με συμπτώματα που ακόμα και ο ίδιος ο έφηβος παραδέχεται πως μάλλον είναι στο μυαλό του, όμως πως φοβάται ότι πραγματικά κάτι έχει, μέχρι κανονικές κρίσεις πανικού.
Σε αυτήν την τελευταία ηλικιακή ομάδα θα ήθελα να εστιάσω.

Δείτε ακόμα «Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται»: Αυτό είναι μύθος

Η εφηβεία από μόνη της έχει πολλές ψυχολογικές αναταράξεις. Ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι, η ανατροπή της καθημερινότητάς τους, η ρουτίνα των ωρών μπροστά σε οθόνες με μοναδικό διάλλειμα την τουαλέτα.

Χωρίς άσκηση, χωρίς κοινωνική επαφή, με την διατροφή να γίνεται από ανάγκη διέξοδος, οδήγησαν στη θλίψη, στην έλλειψη για διάθεση να ζήσουν σε βαθμό ανηδονίας.  Οι μέρες περνούσαν βαρετά ίδιες.

Ευτυχώς, τα σχολεία άνοιξαν, οι έφηβοι βγήκαν από το σπίτι οπότε τους δίνονται σιγά-σιγά ευκαιρίες να αθληθούν και πάλι, να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν εκδρομές. Ενθαρρύνετέ τους! Βάλτε σε προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία, γιατί μέσα από αυτή περνά και η σωματική, και το αντίστροφο.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Τα παιδιά ξεκίνησαν να εμφανίζουν ψυχοσωματικά – Παιδίατρος καταγγέλλει

Φροντίστε την διατροφή, την συστηματική άσκηση, ενθαρρύνετε τις βόλτες με φίλους. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι έφηβοι, όπως και εμείς άλλωστε, είναι και εκείνοι μπερδεμένοι. Να φορέσουν μάσκα; Να αγκαλιάσουν; Να χαϊδέψουν; Να φιλήσουν;

Τι γίνεται όταν συμμαθητής/τρια βρίσκεται θετικός/ή και αναγκάζονται για 10 μέρες να κλειστούν σε καραντίνα. Φτου και από την αρχή, και αυτή τη φορά, ούτε βόλτα για ψώνια ή έστω για περπάτημα δεν επιτρέπεται. Καταρρακώνεται η ψυχολογία.

Η δε μεγαλύτερη πρόκληση όλων είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις! Προσέξτε τις ισορροπίες! Δε χρειάζεται να τα φορτώσουν στον κόκορα και να μη κάνουν ούτε προσπάθεια, όμως οφείλουμε να αποφορτίζουμε τους μαθητές.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά της καραντίνας και η χαμένη τους παιδικότητα

Οι εξαφανίσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συμβολίζει και ό,τι συνεπάγεται. Τρέμουμε μήπως και οι αυτοκτονίες εφήβων αυξηθούν.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο. Σπάστε τα ταμπού που κουβαλάμε. Μια συμβουλευτική από ειδικούς στην εφηβεία (υπάρχουν και συνάδελφοί μου παιδίατροι που έχουν εξειδικευτεί) μπορεί να προσφέρει σωτήριες συμβουλές.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που μοιράστηκε μαζί μας ο παιδίατρος:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close