Τα παιδικά παραμύθια είτε σε μορφή βιβλίου είτε σε μορφή ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς, είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών μας. Όμορφες πριγκίπισσες και πρίγκιπες, χαρούμενα και αστεία ζωάκια, χαρούμενα και φωτεινά χρώματα σε έναν ονειρικά πλασμένο κόσμο.
Τα παιδικά παραμύθια λοιπόν, είναι φαινομενικά άκακες ιστορίες για μικρά παιδιά, έτσι ώστε να κοιμηθούν πιο εύκολα το βράδυ ή να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που ξεχνάμε όμως είναι ότι τα παιδικά παραμυθία γράφτηκαν από μεγάλους.
Αυτό σημαίνει, ότι ανά τους αιώνες, κάθε φορά που η κοινωνία προσπαθούσε να διαμορφώσει απόψεις στα παιδιά, χρησιμοποιούσε τα παραμύθια. Οπότε, όταν η κοινωνία πρόσταζε ότι ο άντρας είναι το ισχυρό φύλο και η γυναίκα δείχνει την αξία της…στην κουζίνα, κάτι τέτοιο αποτυπωνόταν και στα παραμύθια.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παραμύθια, όταν ξεκίνησαν να λέγονται για πρώτη φορά δεν ήταν για παιδιά. ‘Ηταν ιστορίες που είχαν τις περισσότερες φορές τρομαχτικό χαρακτήρα με σκοπό να ψυχαγωγηθούν οι ενήλικες.
Τα παιδικά παραμύθια λοιπόν, διαιωνίζουν σε πολλές περιπτώσεις στερεοτυπικές απόψεις που πλέον δεν θα έπρεπε να υφίστανται. Αποφασίσαμε λοιπόν να σας εξηγήσουμε 7 από τα πιο επικίνδυνα μηνύματα που περνούν τα παιδικά παραμύθια, στα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω:
Δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι νοικοκυρά για να είσαι καλή γυναίκα
Στα πιο γνωστά παραμύθια της Disney, όπως για παράδειγμα στην Σταχτοπούτα και στην Χιονάτη, βλέπουμε πως οι καλές γυναίκες, είναι και άριστες νοικοκυρές. Σε αντίθεση οι κακοί χαρακτήρες, δεν έχουν καμία ανάμειξη με τα οικιακά.
Η εποχή βλέπετε, δίδασκε στα παιδιά ότι η καλή γυναίκα πρέπει να είναι…δούλα και κυρα! Είναι λάθος να πιστεύουμε σήμερα, ότι η μόνη ασχολία που πρέπει να έχει μια γυναίκα είναι το νοικοκυριό της. Είναι επίσης λάθος να θεωρούμε, ότι αν μια γυναίκα δεν είναι καλή νοικοκυρά, σημαίνει ότι δεν είναι και καλός ή προκομμένος άνθρωπος.
Ο γάμος δεν είναι το παν για την ζωή ενός ανθρώπου!
Στα παλιά παιδικά παραμύθια, ακολουθεί το συγκεκριμένο τρίπτυχο “στόχος – δυσκολίες – ανταμοιβή” . Η ανταμοιβή για ένα αγoρι είναι ο πλούτος, η φήμη, η δόξα, η αγάπη κοκ. Για ένα κoρίτσι από την άλλη, φαίνεται πως είναι μόνο το να βρει ένα κάλο παιδί και να παντρευτεί!
Εκτός του ότι είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι ο γάμος είναι το παν για την ζωή ενός ανθρώπου, είναι λάθος να θεωρούμε ότι ένα κoρίτσι πρέπει να αγωνιά μόνο για τον γάμο της. Και οι γυναίκες έχουν όνειρα, φιλοδοξίες και είναι ικανές για πολύ σημαντικά κατορθώματα, ακριβώς όπως και οι άντρες.
Μερικές φόρες οι μόνοι που μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας, είμαστε εμείς!
Ειδικότερα στα παλιά παραμύθια, βλέπουμε διαρκώς μια γυναίκα που περιμένει τον πρίγκιπα να έρθει να την σώσει. Γυναίκες που φαίνονται αβοήθητες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και δεν μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους.
Αυτά τα μηνύματα είναι λανθασμένα. Οι γυναίκες μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους άπειρες φορές, χωρίς την βοήθεια ενός άντρα. Η ανάγνωση τέτοιων παραμυθιών σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλές φορές μπορεί να περνάει λανθασμένα μηνύματα στα κoρίτσια.
Έτσι, πολλές γυναίκες μέχρι και σήμερα, θεωρούν ότι έχουν ανάγκη έναν άντρα για να βάλει μια τάξη στη ζωή τους. Έτσι, δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό ελεύθερες ενώ τρέμουν στην ιδέα, ότι μπορεί και να μην παντρευτούν, πότε στη ζωή τους.
Εσύ είσαι αυτή που θα επιλέξεις ποιος θα σε φιλήσει!
Στην Χιονάτη, στην Ωραία Κοιμωμένη και σε άλλα παραμύθια, βλέπουμε μια γυναίκα η οποία είναι αναίσθητη κι έναν πρίγκιπα, που χωρίς την θέλησή της, την φιλάει και της σώζει την ζωή. Αυτό από μόνο του, είναι ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα.
Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, ότι δεν γίνεται να φιλάμε και να αγκαλιάζουμε κανέναν, χωρίς την συναίνεσή του! Όταν κοιμάται ένας άνθρωπος, δεν μπορεί να συναινέσει σε τίποτα και πρέπει να ξεκινήσουμε να δείχνουμε στα κoρίτσια, ότι οτιδήποτε μη συναινετικό, δεν κρύβει κανενός είδους ρομαντισμού.
Δεν χρειάζεται να χάσεις την “φωνή σου” για να αγαπηθείς!
Στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας βλέπουμε την Άριελ, η οποία στην προσπάθειά της να αγαπηθεί από έναν πρίγκιπα που είχε δει μόνο δυο φόρες, αποφασίζει να χάσει την φωνή της! Στην πραγματικότητα, η φωνή της Άριελ μπορεί να αντιπροσωπεύει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό μας κάνει να ξεχωρίζουμε από το πλήθος.
Μπορεί το παραμύθι της Μικρής Γοργόνας να είχε άδοξο τέλος κι έτσι να αποτρέπει τα παιδιά από το να ακολουθήσουν τέτοιες συμπεριφορές, όμως η αλήθεια είναι πως κανένα παιδί δεν πρόκειται να αναλογιστεί το κακό τέλος, πάρα μόνο το νόημα του παραμυθιού.
Το νόημα του παραμυθιού λοιπόν είναι αμφιλεγόμενο. Δεν πρέπει να αλλοιώσεις κανένα στοιχείο της προσωπικότητας σου, με σκοπό να αγαπηθείς. Θα πρέπει να απαιτήσεις μια θέση στον κόσμο, ακριβώς γι’ αυτό που είσαι!
Καμία από εμάς, δεν μπορεί να μοιάζει σαν πριγκίπισσα!
Τα παλιά παραμύθια, έδιναν πολύ μεγάλη βάση στην εξωτερική εμφάνιση. Οι καλές πριγκίπισσες ήταν πάντα πανέμορφες. Σώματα που οι αναλογίες τους ήταν ονειρικές – ακόμη κι αν δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική ανατομία ενός σώματος – , χαρακτηριστικά προσώπου που ήταν εντελώς αρμονικά και υπέροχα μαλλιά.
Οι καλοί πρίγκιπες από την άλλη ήταν και αυτοί απλά…υπέροχοι. Αντιθέτως, οι κακοί χαρακτήρες ήταν άσχημοι, αποκρουστικοί, πολλές φορές με παραπανίσια κιλά.
Διαμορφώνουμε λοιπόν πρότυπα ομορφιάς από την παιδική ηλικία ενός ανθρώπου, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Έτσι, αγoρια και κoρίτσια ξεκινούν να αποκτούν ανασφάλειες και να νιώθουν μειονεκτικά με το σώμα και το πρόσωπό τους, διότι δεν μοιάζουν με τους χαρακτήρες που αγάπησαν από τα παιδικά παραμύθια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Shrek ήταν από τα κινούμενα σχέδια που σατίρισε πολύ επιτυχημένα αυτό το στερεότυπο της πανέμορφης πριγκίπισσας και του τζέντλεμαν και πανέμορφου βασιλιά που έρχεται να σώσει την γυναίκα.
Ο Shrek και η Fiona ήταν άσχημα, πράσινα τέρατα που αυτή τη φορά, η κατάρα του παραμυθιού αντί για κακό τους έκανε πολύ καλό, αφού γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν. Επίσης η Fiona σε όλες τις ταινίες, σπάνια είχε ανάγκη τον Shrek για να την σώσει, αφού τα κατάφερνε μόνη της, ενώ όσες φορές χρειάστηκε τον Shrek έγινε με έναν ισότιμο τρόπο, που δείχνει αγάπη και όχι υποτίμηση.
Τέλος αν έχετε παρακολουθήσει της ταινίες του Shrek, θα διαπιστώσετε ότι ο Shrek δεν είναι ούτε πρίγκιπας, ούτε τζέντλεμαν και δείχνει σαν έναν κλασικό άντρα της σύγχρονης εποχής με τις παραξενιές και τα κόμπλεξ του, όπως ακριβώς και η Fiona!
Ποια κινούμενα σχέδια είναι ασφαλή;
Τα κινούμενα σχέδια που θεωρούνται ασφαλή, είναι αυτά τα οποία θα προσπαθήσουν να δείξουν στα παιδιά την δύναμη της αλληλεγγύης, της αγάπης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της φροντίδας που πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον κοκ.
Τα κινούμε σχέδια τα οποία διαιωνίζουν στερεότυπα, θα πρέπει σιγά – σιγά να αποφεύγονται, ακόμη κι αν πρόκειται για πασίγνωστα παραμύθια. Ακόμη κι αν τύχει να δείτε μαζί όμως κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να εξηγήσετε στο παιδί κάθε απορία και να κρίνετε μαζί τα λάθη της ιστορίας που μόλις είδατε.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Ξενοδοχείο στο Ηράκλειο σέρβιρε κατά λάθος σφηνάκια με καθαρτικό – 6 άτομα στην εντατική
- Παιδί έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας
- Άγιος Έρωτας: Η Σμαρώ “χάνει” το παιδί της
- Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Οι 6 περιοχές που θα σφυροκοπήσει η κακοκαιρία Cassandra
- Η Γη της Ελιάς : Η Χάιδω βάζει φιτιλιές στην σχέση του Παρασκευά και της Ειρήνης