Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης της Σύμης: Τα τάματα στο μπουκάλι, το μουσείο, η προσευχή και τα θαύματα του προστάτη της αεροπορίας. Ότι ζητήσεις στον Πανορμίτη θα στο δώσει , τα τάματα στα μπουκάλια φτάνουν στο μοναστήρι από κάθε γωνιά της γης με κάποιο Θεϊκό τρόπο. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που αναφέρεται ως αρχάγγελος στην Αγία Γραφή και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;». Είναι άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Κόσμου.
Δείτε ακόμα: Μαριάμ Σουλακιώτη: Η Ελληνίδα Ρασπούτιν Η μοναχή serial killer που καταδικάστηκε για 150 θανάτους κοριτσιών
Στις 12 Ιανουαρίου 2019, το πλήρωμα του πλοίου «Dodekanisos Express» βρήκε ένα μπουκάλι να επιπλέει στη θάλασσα. Ανήκε σε έναν κάτοικο από το χωριό Κορφές της Κρήτης που το έριξε στη θάλασσα του Ηρακλείου με
προορισμό την Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη. Ο τουριστικός πράκτορας που το παρέλαβε, το παρέδωσε στον ηγούμενο της Μονής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Το έθιμο με τα τάματα μέσα στα
μπουκάλια για τον Πανορμίτη Σύμης, ξεκίνησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας τοποθετούν τα τάματα μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια και τα συνοδεύουν με μια επιστολή ή και χρήματα. Συνήθως γράφουν την διεύθυνση, το όνομα και την παράκλησή τους. Μερικές φορές σημειώνουν και τα τηλέφωνά τους. Στη συνέχεια πετούν το μπουκάλι στη θάλασσα και προσεύχονται να φτάσει Πανορμίτη στη Σύμη. Άλλοτε επιλέγουν να το ρίξουν από κάποιο λιμάνι, είτε από κάποιο πλοίο που ταξιδεύει στο Αιγαίο.
Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για διαχρονικό θαύμα, καθώς τα μπουκάλια για τον Άγιο βρίσκουν τον δρόμο τους. Είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω κάποιου
ναυτικού που το εντόπισε, είτε κάποιου ψαρά που το μάζεψε στα δίχτυα του και το παρέδωσε. Το ίδιο κάνουν και οι κάτοικοι των γύρω νησιών που
βρίσκουν μπουκαλάκι να επιπλέουν στην προκυμαία ή σε κάποια ακτή.
Φροντίζουν η επιθυμία του αποστολέα να πραγματοποιηθεί και παραδίδουν το μήνυμα στους ανθρώπους του Μοναστηριού. Εξάλλου υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες.
Δείτε ακόμα: Παναγιά Δήμιοβα: Η πολύπαθη εκκλησία με την θαυματουργή εικόνα που θεωρείται θρησκευτικό στολίδι
Το μουσείο με τα μπουκάλια
Όλα τα τάματα που φθάνουν στο νησί, παραδίδονται στους μοναχούς, οι
οποίοι προσεύχονται για την παράκληση και αποστέλλουν ευχαριστήρια
επιστολή προς τον πιστό που έστειλε το μπουκάλι. Στην Ιερά Μονή
φυλάσσονται μέχρι σήμερα αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα τους για τον
Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου. Έτσι δημιουργήθηκε ειδικός
μουσειακός χώρος με όλα τα μπουκάλια που βρήκαν τον προορισμό τους.
Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού στο χωριό Πανορμίτης. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας της Σύμης. Δεν γνωστό το πότε ακριβώς χτίστηκε. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ανεγέρθη γύρω στο 450 μ.Χ., στο σημείο όπου βρισκόταν αρχαίος ναός, αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα. Η Μονή πήρε τη σημερινή της μορφή τον 18 ο αιώνα.
Η Μονή έχει συνδεθεί με διάφορα θαύματα στο πέρασμα των χρόνων, όπως αυτό με τον τυφλό βουτηχτή περίπου 60 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη
διήγηση ιεροψάλτη, ένας Καλύμνιος σφουγγαράς έχασε την όρασή του.
Καθώς οι Καλύμνιοι τιμούν πάρα πολύ τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη, ο σφουγγαρράς προσευχόταν και παρακαλούσε τον αρχάγγελο να του δώσει ξανά πίσω την όρασή του. Αφού εξακολουθούσε να μην βλέπει, μπήκε σε ένα καΐκι με προορισμό το μοναστήρι του Πανορμίτη. Μόλις το καΐκι πλησίασε και μπήκε στον όρμο του μοναστηριού, άνοιξε τα μάτια του και είδε ξανά.
Δείτε ακόμα: Παναγία Βυτουμά: Το Σπήλαιο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας
Η λαϊκή παράδοση συνδέει την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη με την
ευλάβεια του Συμιακού λαού. Αναφέρεται το όνομα μιας θεοφοβούμενης γυναίκας της Μαριώς του Πρωτενιού, που βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο ένα μικρό εικόνισμα του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σχίνου. Την μετέφερε στο σπίτι της και την τοποθέτησε ανάμεσα στα άλλα εικονίσματά της. Την επόμενη όμως το εικονισματάκι εξαφανίστηκε. Πηγαίνοντας ξανά στον Πάνορμο το βρήκε πάλι στο ίδιο σημείο.
Το ξαναπήγε στο σπίτι της και αυτή τη φορά εξαφανίστηκε. Λύπη την κατέλαβε. Η παράδοση αναφέρει ότι στον ύπνο της εμφανίστηκε ο
ίδιος ο Αρχάγγελος «λαμπροφορών και απαστράπτων» και της εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στον Πάνορμο. Η ευσεβής γυναίκα την άλλη μέρα πήγε στον πνευματικό της και εκείνος τη συμβούλευσε να κτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα.
Το 1806, ο σουλτάνος Σελίμ, εξέδωσε φιρμάνι, μετά από παράκληση του
Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο προστατευόταν το μοναστήρι και η περιουσία του από οιαδήποτε «έξωθεν επέμβαση», αυθαιρεσίες οργάνων, ή παραγόντων του ίδιου του Οθωμανικού κράτους.
”Ότι ζητήσεις ο Πανορμίτης θα στο δώσει”
Το Μεγάλο Σάββατο του 1961 ο αδερφός μου τράκαρε στον εθνικό δρόμο Άργους-Τριπόλεως, στο συνοικισμό “Κολοκοτρώνη” και τραυμάτισε σοβαρά ένα παλικάρι, τον Ιωάννη Φ… που ζούσε εκεί. Τον μεταφέραμε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, με σπασμένα πόδια και κάταγμα της βάσεως του κρανίου.
Η κατάστασή του ήταν δραματική. Την άλλη μέρα που πήγα να τον δω, βρισκόταν σε κώμα. Έφυγα πολύ λυπημένος για το γεγονός, αλλά δεν ήξερα τί μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον νεαρό τραυματία.
Τότε θυμήθηκα ότι, πριν από ένα χρόνο είχαμε πάει γαμήλιο ταξίδι με την σύζυγό μου στην Ρόδο, παρατηρήσαμε στο λιμάνι πολύ κόσμο, που πήγαινε στον Πανορμίτη της Σύμης. Μέσα σε αυτούς, είδαμε και μια γριούλα, που βαστούσε μια γλάστρα με βασιλικό.
Δείτε ακόμα: Η Παναγιά του Βράχου : Ενα θαύμα στα Μετέωρα Κορινθίας
Από περιέργεια την ρώτησα που την πήγαινε και μου είπε “Την έχω τάξιμο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ότι ζητήσεις ο Πανορμίτης θα στο δώσει”. ‘Ετσι λοιπόν, επικαλέστηκα την Χάρη Του και είπα “Σώσε τον Αρχάγγελε Μιχαήλ και εγώ θα σου φέρω μια λαμπάδα αγορασμένη από την Τρίπολη, όσο και το ύψος του”.
Ο Γιάννης ήταν σε κώμα εικοσιδύο μέρες, χωρίς να παρουσιάζει καμία βελτίωση. Οι γιατροί είπαν ότι τελειώνει και πήγε η μητέρα του να του κλείσει τα μάτια. Ειδοποιηθήκαμε και μεις από την οικογένειά του και επίσης ειδοποίησαν και το γραφείο τελετών.
https://www.youtube.com/watch?v=kUWHRiYijzI
Όλη νύχτα προσευχόμουν στον Αρχάγγελο για να τον σώσει. Το επόμενο πρωί, έκπληκτοι όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο Γιάννης άρχισε να συνέρχεται. Κάλεσαν μάλιστα και τον αρχίατρο της στρατιωτικής πτέρυγας, για να δει το θαύμα. Εκείνος έστειλε το νοσοκόμο για να φέρει το ειδικό μηχάνημα που τραβά τα φλέμματα. Όταν ελευθέρωσαν την αναπνευστική οδό, ο Γιάννης άνοιξε τα μάτια. Την άλλη μέρα το πρωί, τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στην Αθήνα στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, όπου χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες νοσηλείας για να γίνει εντελώς καλά.
Πέρασε ένα διάστημα και θυμήθηκα ότι έπρεπε να εκπληρώσω το τάξιμό μου στον Πανορμίτη. Η ευκαιρία μου δόθηκε τον δεκαπενταύγουστο επιστρέφοντας από την Μονή της Παναγίας της Νεστάνης, λίγο έξω από την Τρίπολη. Φεύγοντας την επόμενη ημέρα για το Άργος, επισκέφθηκα την μητέρα μου στην Τρίπολη και της είπα:
“Ας πάρουμε την λαμπάδα που έχω τάξει στον Πανορμίτη, μήπως και μας αξιώσει να πάμε φέτος στη Χάρη Του”. Πήγαμε λοιπόν σε ένα κηροπλαστείο εκεί κοντά και ζήτησα μια λαμπάδα. Την παίρνω αμήχανα και προσπαθώ να υπολογίσω το ύψος που έπρεπε να ‘χει. Την ώρα ακριβώς εκείνη, με χτυπά κάποιος ελαφρά στην πλάτη. Γυρίζω και τί να δω; Βλέπω τον Γιάννη. Η δύναμις του Αρχαγγέλου, τον έστειλε εκεί για να μετρήσω την λαμπάδα στο δικό του ύψος!!!
Τελικά με αξίωσε και πήγα στην Μονή Του στη Σύμη εκείνη τη χρονιά, την ημέρα της Εορτής Του και εκπλήρωσα το τάμα μου. Ο Γιάννης στην συνέχεια παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά και ζει μέχρι σήμερα στην Τρίπολη. Από τότε τον ονομάζουν Λάζαρο της Τρίπολης.
Δείτε ακόμα: Πατήρ Ευμένιος Σαριδάκης: Ο λεπρός που ανακηρύχθηκε άγιος
ΤΑ «ΕΠΏΝΥΜΑ» ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ
Του Δημήτρη Γκοσμάνη
Στην πίστη στην ανώτερη δύναμη ή στο θαύμα δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι κάποτε λυγίζουν από τις συγκυρίες της ζωής. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να είναι ευρέως αναγνωρίσιμοι και να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αλλά έχουν και αυτοί προβλήματα και ανησυχίες που τους αναγκάζουν να καταφεύγουν στην ανώτερη δύναμη. Στον Πανορμίτη της Σύμης, που αύριο γιορτάζει, κάθε χρόνο φτάνουν πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας ελπίζοντας ότι θα ζήσουν το δικό τους θαύμα.
Πίσω από τα τάματα και τις προσευχές κρύβονται ιστορίες πόνου. Πολλά πρόσωπα της showbiz έχουν προστρέξει στη χάρη Του και έχουν ζήσει το θαύμα, γι’ αυτό και γυρίζουν φέρνοντας το τάμα τους στην εικόνα. Εκείνες τις στιγμές αναζητούν τη δύναμη, την ελπίδα, να πάρουν την ευλογία του και, γιατί όχι, να φύγουν ίσως καλύτεροι άνθρωποι.
Οι ντόπιοι συζητούν για όλα αυτά αλλά και για τις «κρυφές» ιστορίες που τα ακολουθούν. Η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Σοφία Αλιμπέρτη, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, η Νίνα Λοτσάρη, η Καίτη Γαρμπή, ο Νίνο είναι μερικά από τα ονόματα που κατέφυγαν και εκείνοι για την προσωπική τους δέηση. Αλλά και οι εφοπλιστικές οικογένειες Λάτση, Αγγελοπούλου επισκέπτονται πολύ συχνά τη χάρη Του και φυσικά υπάρχουν ιδιόχειρες υπογραφές τους στο βιβλίο των επισκεπτών.
ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ
Πριν από λίγο καιρό ένα αθόρυβο και διακριτικό ζευγάρι μπήκε στο γραφικό μοναστήρι της Σύμης. Ηταν η Γωγώ Μαστροκώστα και ο σύζυγός της Τραϊανός Δέλλας. Η Γωγώ ασπάστηκε τη θαυματουργή εικόνα και ακολουθώντας το τελετουργικό αιώνων του μοναστηριού, πήρε τη σκούπα και καθάρισε τον χώρο γύρω από την εικόνα. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, διώχνει το κακό από τη ζωή του προσώπου που καταφεύγει στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
ΚΟΡΟΜΗΛΑ
Η Ρούλα Κορομηλά ταξίδεψε στη Σύμη με τη θαλαμηγό «Quintessa» και τον Δημήτρη Κοντομηνά. Σκοπός της; Να προσκυνήσει στον Πανορμίτη. Η Ρούλα φίλησε το χέρι του ηλικιωμένου ηγούμενου και προσκύνησε με κατάνυξη τη θαυματουργή εικόνα. Από καιρό είχε προγραμματίσει αυτό το προσκύνημα, όπως άλλωστε χιλιάδες πιστοί από όλη την υφήλιο, που προστρέχουν στο θαυματουργό μοναστήρι ζητώντας ένα θαύμα!
Η Ρούλα ξεναγήθηκε και στο μικρό μουσείο όπου φυλάσσονται τα τάματα, τα αφιερώματα αλλά και οι φιάλες με τα μηνύματα που στέλνουν οι πιστοί από όλον τον κόσμο. Φεύγοντας, λένε, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη και ανακουφισμένη που είχε καταφέρει να αφήσει το κακό πίσω της μετά την περιπέτεια της υγείας της.
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Σχετικά πρόσφατα είδαν και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να παρακολουθεί με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία και όλοι συζητούσαν ότι και εκείνος είχε επισκεφθεί τη μονή για να εκπληρώσει το τάμα του.
Δείτε ακόμα: Άγιος Αθανάσιος: Η προσευχή και Θαύματα που συγκλονίζουν!
ΡΕΜΟΣ
Ο Αντώνης Ρέμος πριν από τη συναυλία του στον Πανορμίτη της Ρόδου ασπάστηκε και εκείνος τη θαυματουργή εικόνα στη Σύμη και αυτό το μοιράστηκε το βράδυ της συναυλίας με τον κόσμο που πήγε να τον ακούσει. Οσοι τον είδαν τις επόμενες ημέρες είχαν να λένε για την καλή του διάθεση και την ηρεμία στο βλέμμα του.
ΒΑΝΔΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Το «ευχαριστώ» στον Ταξιάρχη είπαν το καλοκαίρι και η Δέσποινα Βανδή με την Ελλη Κοκκίνου, οι οποίες επισκέφτηκαν το νησί για την προγραμματισμένη συναυλία τους.
ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ
Για τη ζωή του δοξάζει τον Θεό και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και ο Νίκος Κουρκούλης, που και εκείνος με τη σειρά του επισκέπτεται τη Μονή της Σύμης κάθε καλοκαίρι. Ο καλλιτέχνης είχε πάει πρώτη φορά όταν έμαθε για το πρόβλημα της υγείας του. Μάλιστα, όπως εξομολογήθηκε σε δικό του άνθρωπο, πλέον δεν φοβάται τίποτα, αφού νιώθει τον Αρχάγγελο στο πλευρό του.
Ο Μπερλουσκόνι και οι εύποροι Τούρκοι
Η φήμη του μοναστηριού δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας μας. Αντίθετα, έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου! Η θαυματουργή δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δεν συγκλονίζει μόνο εμάς τους ορθοδόξους, καθώς το μοναστήρι δέχεται πολύ συχνά επισκέψεις μέχρι και εύπορων Τούρκων, οι οποίοι, όταν ταξιδεύουν με τα γιοτ τους ώς τη Σύμη, δεν παραλείπουν να κάνουν μια ευχή στον δικό μας Πανορμίτη!
Ακόμη και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσκύνησε την ιερή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σύμη πριν από λίγο καιρό, όταν βρέθηκε με τη θαλαμηγό του σε διακοπές ανοιχτά της Ρόδου, αποδεικνύοντας περίτρανα την παγκόσμια φήμη της θαυματουργής εικόνας.
Η ιστορία της εικόνας
Ενα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η παράδοση λέει ότι μια Συμιακιά, η Μαριώ του Πρωτενιού, βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο το εικόνισμα του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σκίνου. Το πήρε στο σπίτι της και το έβαλε στο εικονοστάσι με τα άλλα εικονίσματά της.
Την άλλη μέρα το εικόνισμα έλειπε. Πήγε στον Πάνορμο και το εντόπισε πάλι στο ίδιο σημείο όπου το είχε βρει. Το ξαναπήγε στο σπίτι και την επόμενη μέρα το εικόνισμα έλειπε πάλι. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος και της είπε ότι η επιθυμία του είναι να μείνει στον Πάνορμο. Η γυναίκα μετέφερε το συμβάν στον ιερέα και εκείνος της είπε να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα. Ετσι χτίστηκε το μοναστήρι. Η μονή καταστράφηκε στα μέσα του 18ου αι. και ανοικοδομήθηκε το 1783.
Είχε ενεργό δράση στην επανάσταση του 1821 ενισχύοντας τον αγώνα χρηματικά.
Το πλήθος των θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού στη θάλασσα, ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων, οικονομικής δυσπραγίας) τον καθιέρωσε πολιούχο της Σύμης και προσέδωσε μεγάλη αίγλη στη μονή του.
Τάματα σε μπουκαλάκια αφήνονται στη θάλασσα και φτάνουν στη μονή
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης, πέρα από τα αμέτρητα επιβεβαιωμένα θαύματα που έχει κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πραγματοποιεί και ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα μοναδικό παγκοσμίως θαύμα σε όσους πιστούς βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο μοναστήρι του. Οποιος αδυνατεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι να τοποθετήσει θυμίαμα, ένα χαρτί με τα Υπέρ Υγείας και τα Υπέρ Αναπαύσεως ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του.
Δείτε ακόμα: Άγιος Σπυρίδωνας: Το άφθαρτο σκήνωμα του και τα θαύματα
Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το μοναστήρι για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή. Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να πετάξει το μπουκαλάκι στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και να του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο μοναστήρι του στη Σύμη.
Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα αφιερώματα θα φτάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του θαύματος, προς Δόξαν Θεού) θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα αφιερώματα.
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (για παράδειγμα από την Αυστραλία) και σε διάφορες εποχές. Τα παλιά χρόνια, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμη και σε κιβώτια.
Ακολουθώντας ένα παμπάλαιο έθιμο, πλήθος πιστών στέλνουν καθημερινά με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις ευχαριστίες και τις παρακλήσεις τους στο Μοναστήρι του Αγίου στον Πάνορμο Σύμης.
Aπό τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ
ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΣΥΜΗΣ: Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται αυτές τις ημέρες και πάλι η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Πάνορμος στη Σύμη.
Αφορμή για αυτό στάθηκε η εύρεση σε παραλία της Θεσσαλονίκης ενός πλαστικού μπουκαλιού από ομάδα εθελοντών, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό της εκεί περιοχής από τα σκουπίδια. Δεν επρόκειτο φυσικά για ένα οποιοδήποτε μπουκάλι, αφού στο εσωτερικό του βρισκόταν διπλωμένο ένα σημείωμα.
Η έκπληξη των ανθρώπων που το εντόπισαν ήταν φυσικά μεγάλη, όταν διαπίστωσαν ότι με το σημείωμα αυτό ο αποστολέας του απευθυνόταν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στη Σύμη ζητώντας την βοήθειά του προκειμένου να επιλυθεί κάποιο πρόβλημά του.
«Δεν έχουν σταματήσει ποτέ να έρχονται μπουκάλια στο μοναστήρι μας. Για εμάς εδώ στο μοναστήρι δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο γεγονός η αποστολή αυτών των μπουκαλιών. Είναι κάτι συνηθισμένο, αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής μας». Αυτό δηλώνει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο ηγούμενος από το 2018 του μοναστηριού αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός. «Δεν είναι υπερβολή το ότι καθημερινά φτάνουν στο μοναστήρι μπουκάλια τα οποία είτε ελλιμενίζονται στον Πάνορμο, είτε μεταφέρονται σε εμάς από εκείνους που τα βρίσκουν σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Εκτός από αυτό που εντοπίστηκε προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, μπορώ ακόμη να σας αναφέρω και άλλες τέτοιες περιπτώσεις» τονίζει.
Δείτε ακόμα: Αγιος Νικόλαος: Θαύματα που συγκλονίζουν
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
«Παρόμοια μπουκάλια με εκείνο της Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί στην Κέρκυρα αλλά και στην Τζιά. Μέχρι και στην Λιβύη, στις ακτές της Αφρικής είχε πριν από μερικά χρόνια εντοπιστεί ένα τέτοιο μπουκάλι. Μάλιστα, για την περίπτωση της Τζιάς μπορώ να σας αφηγηθώ το εξής περιστατικό: Εντοπίστηκε σε μια παραλία του νησιού ανάμεσα σε πολλά άλλα μπουκάλια, τα οποία έπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάποιοι που βρισκόντουσαν στην ακτή αντιλήφθηκαν μια λάμψη μέσα στο νερό.
Οταν τράβηξαν το μπουκάλι τότε πρόσεξαν, ότι η λάμψη αυτή οφειλόταν στο κέρμα του ενός ευρώ, το οποίο είχε τοποθετήσει ο αποστολέας του προκειμένου ν΄ ανάψουμε για λογαριασμό του ένα κερί! Όσο για την Κέρκυρα είχαν φτάσει σε μια παραλία του νησιού δύο μπουκάλια προερχόμενα από δύο διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Η ενορία εκείνης της περιοχής τα διέσωσε και στη συνέχεια διοργάνωσε μια προσκυνηματική εκδρομή στη Σύμη προκειμένου να μεταφερθούν αυτά στο μοναστήρι μας» σημειώνει ο π. Αντώνιος.
«Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο με την αποστολή μπουκαλιών» εξηγεί ο π. Αντώνιος και συνεχίζει: «Οι απαρχές του είναι θαμμένες στο παρελθόν. Παλαιότερα εκτός από μπουκάλια οι πιστοί έστελναν επίσης ντενεκέδες από λάδι, όπως και κουτιά τα οποία εμπεριείχαν διάφορα αντικείμενα. Είναι αρκετά εκείνα τα μπουκάλια για τα οποία δεν έχουμε βρει τα στοιχεία του αποστολέα. Αυτά δεν μπορούμε να τα εντάξουμε κάπου, επειδή δεν ξέρουμε σε ποιόν να απευθυνθούμε προκειμένου να τον ενημερώσουμε.
Τα μπουκάλια φτάνουν σε εμάς είτε ταχυδρομικώς, είτε έρχονται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι για να τα παραδώσουν. Οφείλω ωστόσο να τονίσω και το εξής: Εμείς δεν υπολογίζουμε καθόλου τα μπουκάλια τα οποία φέρνουν μαζί τους οι πιστοί και στη συνέχεια τα ρίχνουν μέσα στο λιμάνι. Μια φορά είχα συναντήσει έναν πιστό, ο οποίος πήγε και άφησε το μπουκαλάκι του μπροστά από την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ και όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε, δικαιολογήθηκε ότι ήθελε κατ΄ αυτόν τον τρόπο να σιγουρευθεί ότι θα έφτανε στον προορισμό του και δεν θα χανόταν.
Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δεν κάνουμε συλλογή μπουκαλιών! Το μπουκάλι για να καταχωρηθεί πρέπει να έχει ταξιδέψει. Οι ντόπιοι κάτοικοι εκτός από μεγαλόκαρδο αποκαλούν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και ”άρπαγα”! Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω άγιος αυτό που θα του τάξεις θα το πάρει είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο! Θα σε αναγκάσει να το φέρεις εδώ».
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ο π. Αντώνιος τονίζει επίσης: «Πριν από λίγες ημέρες ειδοποίησα μια κυρία ότι είχε φτάσει σε εμάς το μπουκάλι της, το οποίο είχε ρίξει στην θάλασσα και αφορούσε σε ένα θέμα υγείας. ”Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι έτσι θα γινόταν, επειδή έχω ρίξει παλαιότερα άλλα δύο και είχαν φτάσει και εκείνα” ήταν η απάντησή της».
Οπως τονίζει «συνήθως, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα μπουκάλια εμπεριέχουν μηνύματα στα οποία αναγράφονται ευχαριστίες των πιστών προς τον άγιο, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν περιεχόμενο παρακλητικό». Καταλήγοντας σημειώνει: «Αλλά και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το μοναστήρι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι όσοι αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον άγιο επειδή έλαβαν αυτό που ήθελαν. Εκτός από τους Έλληνες λαμβάνουμε μπουκάλια που στέλνονται και από αλλοδαπούς.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΟΣ 11ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ
Η πιο συγκινητική ιστορία που αξίζει να σας αφηγηθώ έχει σχέση με ένα εντεκάχρονο κορίτσι από την Χαλκιδική. Μέσα στο μπουκάλι του είχε γράψει ένα μήνυμα με το οποίο παρακαλούσε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να έχει όλο τον κόσμο καλά! Το μοναστήρι δεν έπαψε να δέχεται κόσμο ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Καθημερινά επισκέπτονται το μοναστήρι πολλοί προσκυνητές όπως και μαθητές σχολείων. Μαζί με τους Έλληνες έρχονται πολλοί αλλοδαποί μεταξύ των οποίων είναι και Τούρκοι, οι οποίοι μάλιστα ανάβουν το κεράκι τους και προσκυνούν την εικόνα του αγίου!».
Δείτε ακόμα: Άγιος Παΐσιος: Οι προσευχές των παιδιών μπορούν να κάνουν Θαύματα!
Παρακλητικός Κανών εις τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πανορμίτη
Εὐλογήσαντος τοῦ ἱερέως ἀρχόμεθα άναγινώσκοντες τόν ΡΜΒ’ (142) Ψαλμόν.
Κύριε, εἰσάκουσον τῆς προσευχῆς μου, ἐνώτισαι τήν δέησιν μου ἐν τῆ ἀληθείᾳ σου, εἰσάκουσον μου ἐν τῆ δικαιοσύνη σοῦ καί μή εἰσέλθῃς εἰς κρίσιν μετά τοῦ δούλου σου, ὅτι οὐ δικαιωθήσεται ἐνώπιον σου πᾶς ζῶν. ὅτι κατεδίωξεν ὁ ἐχθρός τήν ψυχήν μου, ἐταπείνωσεν εἰς γῆν τήν ζωήν μου, ἐκάθισε μέ ἐν σκοτεινοῖς ὡς νεκρούς αἰῶνος καί ἠκηδίασεν ἐπ’ ἐμέ τό πνεῦμα μου, ἐν ἐμοί ἐταράχθη ἡ καρδία μου.
Ἐμνήσθην ἡμερῶν ἀρχαίων, ἐμελέτησα ἐν πᾶσι τοῖς ἔργοις σου, ἐν ποιήμασι τῶν χειρῶν σου ἐμελέτων. διεπέτασα πρός σέ τάς χεῖράς μου, ἡ ψυχή μου ὡς γῆ ἄνυδρος σοί. Ταχύ εἰσάκουσον μου, Κύριε, ἐξέλιπε τό πνεῦμα μου μή ἀποστρέψῃς τό πρόσωπον σου ἀπ’ ἐμοῦ, καί ὁμοιωθήσομαι τοῖς καταβαίνουσιν εἰς λάκκον. ἀκουστόν ποίησον μοί τό πρωί τό ἔλεός σου, ὅτι ἐπί σοί ἤλπισα γνώρισον μοί, Κύριε, ὁδόν, ἐν ἤ πορεύσομαι, ὅτι πρός σέ ἤρα τήν ψυχήν μοῦ ἐξελοῦ μέ ἐκ τῶν ἐχθρῶν μου, Κύριε, ὅτι πρός σέ κατέφυγον. δίδαξον μέ τοῦ ποιεῖν τό θέλημά σου, ὅτι σύ εἰ ὁ Θεός μοῦ τό πνεῦμα σου τό ἀγαθόν ὁδηγήσει μέ ἐν γῆ εὐθείᾳ.
Ἕνεκεν τοῦ ὀνόματος σου, Κύριε, ζήσεις μέ, ἐν τῆ δικαιοσύνη σου ἐξάξεις ἐκ θλίψεως τήν ψυχήν μου καί ἐν τῷ ἐλέει σου ἐξολοθρεύσεις τούς ἐχθρούς μου καί ἀπολεῖς πάντας τούς θλίβοντας τήν ψυχήν μου, ὅτι ἐγώ δοῦλος σου εἰμι.
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.
Στίχ. α´. Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ, ὅτι ἀγαθός, ὅτι εἰς τόν αἰῶνα τό ἔλεος αὐτοῦ.
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.
Στίχος Β’. Πάντα τά ἔθνη ἐκύκλωσαν με, καί τῷ ὀνόματι Κυρίου ἠμυνάμην αὑτούς.
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.
Στίχος Γ’. Παρά Κυρίου ἐγένετο αὕτη, καί ἔστι θαυμαστή ἐν ὀφθαλμοῖς ἡμῶν.
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.
Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας Βίντεο
εἶτα τά Τροπάρια·
Ἦχος δ’’. Τῆ Θεοτόκῳ ἐκτενῶς.
Τοῦ Ταξιάρχου τῷ Ναῶ νῦν προσήλθομεν ἐν εὐλαβείᾳ οἱ πιστοῖ καί προσπίπτομεν πρό τῆς Εἰκόνος τῆς θαυματουργοῦ κράζοντες καί λέγοντες, Ἀρχιστράτηγε θεῖε, πρόφθασον καί λύτρωσαι ἀπό πάσης ἀνάγκης ἡμᾶς καί πάντας, Ἄρχον Μιχαήλ, τούς προσδραμόντας πιστῶς τῆ σή χάριτι.
Δόξα. Καί νῦν. Θεοτοκίον.
Τῆ Θεοτόκῳ ἐκτενῶς νῦν προσδράμωμεν, ἁμαρτωλοί καί ταπεινοί καί προσπέσωμεν ἐν μετανοίᾳ κράζοντες ἐκ βάθους ψυχής˙ Δέσποινα, βοήθησον, ἐφ’ ἡμᾶς σπλαγχνισθείσα˙ σπεῦσον ἀπολλύμεθα ὑπό πλήθους πταισμάτων˙ μή ἀποστρέψεις σούς δούλους κενούς˙ σε γάρ καί μόνην ἐλπίδα κεκτήμεθα.
Ὁ Ν΄ (50) Ψαλμός.
Ἐλέησόν με, ὁ Θεός, κατά τό μέγα ἔλεός Σου καί κατά τό πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν Σου, ἐξάλειψον τό ἀνόμημα μου. Ἐπί πλεῖον πλῦνόν με ἀπό τῆς ἀνομίας μου καί ἀπό τῆς ἁμαρτίας μου καθάρισόν με. Ὅτι τήν ἀνομίαν μου ἐγώ γινώσκω καί ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιον μου ἐστι διά παντός. Σοί μόνῳ ἥμαρτον καί τό πονηρόν ἐνώπιον Σου ἐποίησα, ὅπως ἄν δικαιωθῇς ἐν τοῖς λόγοις Σου καί νικήσῃς ἐν τῷ κρίνεσθαι Σε. Ἰδού γάρ ἐν ἀνομίαις συνελήφθην καί ἐν ἁμαρτίαις ἐκίσσησέ με ἡ μήτηρ μου. Ἰδού γάρ ἀλήθειαν ἠγάπησας, τά ἄδηλα καί τά κρύφια τῆς σοφίας Σου ἐδήλωσας μοι. Ῥαντιεῖς με ὑσσώπῳ καί καθαρισθήσομαι, πλυνεῖς με καί ὑπέρ χιόνα λευκανθήσομαι. Ἀκουτιεῖς μοι ἀγαλλίασιν καί εὐφροσύνην, ἀγαλλιάσονται ὀστέα τεταπεινωμένα. Ἀπόστρεψον τό πρόσωπον Σου ἀπό τῶν ἁμαρτιῶν μου καί πάσας τάς ἀνομίας μου ἐξάλειψον.
Καρδίαν καθαράν κτίσον ἐν ἐμοί ὁ Θεός καί πνεῦμα εὐθές ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου. Μή ἀπορρίψῃς με ἀπό τοῦ προσώπου Σου καί τό Πνεῦμα Σου τό Ἅγιον μή ἀντανέλῃς ἀπ’ ἐμοῦ. Ἀπόδος μοι τήν ἀγαλλίασιν τοῦ σωτηρίου Σου καί πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με. Διδάξω ἀνόμους τάς ὁδούς Σου καί ἀσεβεῖς ἐπί σέ ἐπιστρέψουσιν. Ῥῦσαι με ἐξ αἱμάτων ὁ Θεός, ὁ Θεός τῆς σωτηρίας μου, ἀγαλλιάσεται ἡ γλῶσσα μου τήν δικαιοσύνην Σου. Κύριε, τά χείλη μου ἀνοίξεις καί τό στόμα μου ἀναγγελεῖ τήν αἴνεσιν Σου. Ὅτι, εἰ ἠθέλησας θυσίαν, ἔδωκα ἄν, ὁλοκαυτώματα οὑκ εὐδοκήσεις. Θυσίᾳ τῷ Θεῷ πνεῦμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην καί τεταπεινωμένην ὁ Θεός οὑκ ἐξουδενώσει.
Ἀγάθυνον, Κύριε, ἐν τῇ εὐδοκίᾳ Σου τήν Σίων καί οἰκοδομηθήτω τά τείχη Ἱερουσαλήμ. Τότε εὐδοκήσεις θυσίαν δικαιοσύνης, ἀναφοράν καί ὁλοκαυτώματα. Τότε ἀνοίσουσιν ἐπί τό θυσιαστήριον Σου μόσχους.
Εἶτα ἀρχόμεθα τοῦ Κανόνος, οὐ ἡ Ακροστιχίς˙
Θερμῶς Μιχαήλ αἰτοῦμαι τήν χάριν σου, Φ(ιλαρέτου).
Ὢδή ἀ’. Ἦχος πλ. δ’’. Ὑγράν διοδεύσας.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Θεοῦ τοῦ Ὑψίστου τόν Λειτουργόν ὑμνῶ καί γεραίρω˙ καί αἰτοῦμαι ὡς βοηθόν εἰς πᾶσαν τοῦ βίου τρικυμίαν τόν Μιχαήλ τῶν Ἀγγέλων τόν πρόμαχον.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἐλθών ὡς ἱκέτης σου ταπεινός τῆ σεπτή Μονή σου Πανορμίτου, ὦ Μιχαήλ, προσπίπτω τῆ θεία σου Εἰκόνι εὐχαριστῶ σοι θερμῶς, Ἀρχιστράτηγε.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Ῥοῆς τῶν δακρύων μου, Μιχαήλ, δέχθητι ἀσμένως καί καρδίας μου συντριβήν παρέχων μοι αὖθις τήν ὑγείαν καί σωτηρίαν ψυχῆς, ὦ Πρωτάγγελε.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Μεγίστοις ὑπάρχων ἐν πειρασμοῖς πρός σε καταφεύγω σωτηρίαν ἐπιζητῶν, ὦ Μῆτερ τοῦ Λόγου καί Παρθένε, τῶν δυσχερῶν καί δεινῶν με διάσωσον.
Ὢδή γ’. Οὐρανίας ἁψῖδος
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ὡς προστάτην καί σκέπην διηνεκῶς κέκτημαι σε τόν Ταξιάρχην Κυρίου καί Μεγαλόχαρον˙ ὅθεν ἐκ τούτου θερμῶς τῆ θεία ταύτῃ Μονή σου σήμερον προσέρχομαι χάριν αἰτούμενος.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Συνεχόμενος φόβῳ καί συντριβή ἔνδοθεν ὡς ἐν ἁμαρτίαις βιώσας, θεῖε Ἀρχάγγελε, καί διά τοῦτο δεινῶς ταλαιπωροῦμαι ὁ τάλας˙ ὅθεν σύ με λύτρωσαι τῆ μεσιτεία σου.
Δείτε ακόμα: Σκότωσε τα παιδιά της για να την εκδικηθεί: Η τραγική ιστορία της Στέλλας Σπυριδάκη που έγινε μοναχή
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Μιχαήλ Πανορμίτα, τῶν εὐσεβῶν πρόμαχε καί τῶν ἀσθενούντων ὁ ῥύστης ὡς τάχος πρόφθασον˙ καί διαφύλαξον νῦν ἐκ πειρασμῶν καί κινδύνων πάντας τούς προστρέχοντας τῆ θεία σκέπη σου.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Ἱκετεύω Παρθένε, τόν ψυχικόν τάραχον καί τῆς ἀθυμίας τήν ζάλην διασκεδάσαι μου˙ σύ γάρ, Θεόνυμφε, τόν ἀρχηγόν τῆς γαλήνης, τόν Χριστόν ἐκύησας, μόνη Πανάχραντε.
Διάσωσον, ὦ Ταξιάρχα, ἡμᾶς ἐκ παντός κινδύνου καί ἀσφάλισον σήν Μονήν καί Νῆσον ἐκ θλίψεων˙ Σε ἔχομεν κραταιόν γάρ Προστάτην.
Ἐπίβλεψον ἐν εὐμενεία, πανύμνητε Θεοτόκε, ἐπί τήν ἐμήν χαλεπήν τοῦ σώματος κάκωσιν καί ἴασαι τῆς ψυχῆς μου τό ἄλγος.
Αἴτησις Καί εὐθύς, τό Κάθισμα.
Ἦχος β’. Πρεσβεῖα θερμή.
Θεοῦ λειτουργέ, Μιχαήλ Ἀρχιστράτηγε, Πανόρμου Μονῆς προστάτα καί ὑπέρμαχε ἐκτενῶς βοώμέν σοι˙ σπεῦσον ὧδε καί ἴασαι τούς ἀσθενοῦντας οἰκτρῶς ἀδελφούς καί πάντας χαρίτωσον, θειότατε.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι. Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν. Θεοτοκίον.
Πρεσβεία θερμή καί τεῖχος απροσμάχητον, ἐλέους πηγή, τοῦ κόσμου καταφύγιον, ἐκτενῶς βοώμέν σοι˙ Θεοτόκε Δέσποινα, πρόφθασον καί ἐκ κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ἡ μόνη ταχέως προστατεύουσα.
Ὢδή δ’’. Εἰσακήκοα Κύριε.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Χαριστήριον αἴνεσιν μετά εὐλαβείας νῦν ἀναμέλπω σοι, ὦ τρισμέγιστε Ἀρχάγγελε, λυτρωθείς ἐκ πάντων τῶν μισούντων με.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἀπαλλάξας τόν δείλαιον ἐκ τῶν τυραννούντων με πολεμίων μου ταῖς λιταῖς σου πρός τόν Κύριον Μιχαήλ θεόπτα, περιφρούρει με.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Ἡλιόμορφε Ἄγγελε, δίδου μοι βοήθειαν ὅπως πάντοτε τῆ σή λάμψει καί ταῖς χάρισι διαλάμπω πᾶσιν ὁ ἀνάξιος.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Λῦσον, Μῆτερ, τόν τάραχον ἡ τόν κυβερνήτην τεκοῦσα Κύριον καί τόν κλύδωνα κατεύνασον τῶν ἐμῶν πταισμάτων, Θεονύμφευτε.
Ὢδή ἕ’. Φώτισον ἡμᾶς.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἅγνισον ἡμῶν τάς ψυχάς τε καί τά σώματα ἐκ πονηρῶν λογισμῶν, Μιχαήλ, ἀγγελικῶς ἶνα ζῶμεν ἀεί θαυμάσιε.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἵλεως ἡμῖν ὅπως γένηται ὁ Κύριος ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν, Μιχαήλ, σοι ἐκδυσώπει αὑτόν ἐκτενῶς, πρωτάγγελε.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Τείχισον ἡμᾶς ἐν τῆ σκέπη τῶν πτερύγων σου ἶνα θερμῶς ἐν τῷ βίῳ παντί τόν Ἰησοῦν ὡς Θεόν εὐλαβῶς λατρεύωμεν.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Ὄλβιον Ἀγνῇ τήν ζωήν μου σύ κατάστησον τήν σήν ἀκήρατον διδοῦσα χαράν τῆς εὐφροσύνης ἡ γεννήσασα τόν αἴτιον.
Δείτε ακόμα: Αυτοί είναι οι Άγιοι Προστάτες του Γάμου και της Οικογένειας
Ὢδή στ’. Τήν δέησιν ἐκχεῶ.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ὑμνήσωμεν, Μιχαήλ τόν Ἄρχοντα προσκυνοῦντες καί αὑτοῦ τήν Εἰκόνα ἐξ ἦς θαυμάτων τό πλῆθος προῆλθε καί χαριτόβρυτος πᾶσιν ἐγένετο. Δι’ ὅπερ σήμερον αὑτήν εὐγνωμόνως τοῖς ἄνθεσι στέψωμεν.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Μεγάλυνον τόν Σωτῆρα Κύριον, ὦ πληθύς Χριστιανῶν, ἐκ καρδίας καί τόν αὑτοῦ Ἀρχιστράτηγον ἄμα τόν διασῴζοντα πάντας ἐκ θλίψεων καί νοσημάτων σοβαρῶν μεσιτείαις αὑτοῦ πρός τόν εὔσπλαγχνον.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Ἀγάλλεται ἡ Μονή σου σήμερον, Μιχαήλ ὦ Πανορμίτα, ενθέως ὅτι πολλῶν θαυμασίων ἐδείχθης τελετουργός καί προστάτης θερμότατος τῶν ἐν θαλάσσαις καί δειναῖς ἀσθενείαις σωτήρ ἑτοιμότατος.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Ἰδού ἐγώ σε προστάτην κέκτημαι καί φρουρόν ἐν τῆ ζωή μου, Παρθένε, τῶν πειρασμῶν διαλύουσα ὄχλον καί ἐπηρείας δαιμόνων ελαύνουσαν˙ καί δέομαι διά παντός ἐκ φθορᾶς τῶν παθῶν μου ῥυσθῆναι με.
Διάσωσον, ὦ Ταξιάρχα, ἡμᾶς ἐκ παντός κινδύνου καί ἀσφάλισον σήν Μονήν καί Νῆσον ἐκ θλίψεων˙ σε ἔχομεν κραταιόν γάρ Προστάτην.
Ἄχραντε, ἡ διά λόγου τόν Λόγον ανερμηνεύτως ἐπ’ ἐσχάτων τῶν ἡμερῶν τεκοῦσα δυσώπησον ὡς ἔχουσα μητρικήν παρρησίαν.
Αἴτησις καί εὐθύς τό Κοντάκιον.
Ἦχος β’. Προστασία τῶν Χριστιανῶν.
Πρωτοστάτα τῶν ἐπουρανίων Δυνάμεων, Πανορμίτα, τῶν Χριστιανῶν ὁ ὑπέρμαχος δέξαι αὖθις τάς προσευχάς ἡμῶν τῶν ταπεινῶν θερμῶς κράζοντας σοι, Μιχαήλ, ἐκ τῶν παγίδων τοῦ Σατάν διαφύλαξον άπαντας˙ φρούρησον τήν Μονήν σου˙ διάσωσον τούς νοσούντας˙ πᾶσι παρέχων δαψιλώς τήν ζωήρρυτον χάριν σου.
Προκείμενον.
Τόν Ἄγγελον αὑτοῦ ἐντελεῖται περί σου τοῦ διαφυλάξαι σε ἐν πάσαις ταῖς ὀδοῖς σου.
ἀ’. Στίχ. Ὅτι ἔκλινε τό οὕς αὑτοῦ ἐμοί καί ἐν ταῖς ἡμέραις μου ἐπικαλέσομαι.
β’. Στίχ. ἁγιωσύνη καί μεγαλοπρέπεια ἐν τῷ Ἁγιάσματι αὑτοῦ.
Ἐκ τοῦ κατά Λουκᾶν ἀγίου Εὐαγγελίου (κεφ. ί’ 16 – 21)
Εἶπεν ὁ Κύριος τοῖς ἑαυτοῦ μαθηταίς˙ ὁ ἀκούων ὑμῶν ἐμοῦ ἀκούει, καί ὁ ἀθετῶν ὑμᾶς ἐμέ αθετεί˙ ὁ δε ἐμέ ἀθετῶν ἀθετεῖ τόν ἀποστείλαντα με. ὑπέστρεψαν δε οἱ ἑβδομήκοντα μετά χαράς λέγοντες˙ Κύριε, καί τά δαιμόνια ὑποτάσσεται ἡμῖν ἐν τῷ ὀνόματι σου. Εἶπε δε αυτοίς˙ ἐθεώρουν τόν σατανᾶν ὡς ἀστραπήν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα. Ἰδού δίδωμι ὑμῖν τήν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καί σκορπίων καί ἐπί πᾶσαν τήν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καί οὐδέν ὑμᾶς οὐ μή ἀδικήσῃ.
Πλήν ἐν τούτῳ μή χαίρετε, ὅτι τά πνεύματα ὑμῖν υποτάσσεται˙ χαίρετε δε ὅτι τά ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς. Ἐν αὑτῇ τῆ ὤρα ηγαλλιάσατο τῷ πνεύματι ὁ Ἰησοῦς καί είπεν˙ ἐξομολογοῦμαι σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καί τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταύτᾳ ἀπό σοφῶν καί συνετῶν, καί ἀπεκάλυψας αὑτά νηπίοις˙ ναί, ὁ πατήρ, ὅτι οὕτως ἐγένετο εὐδοκία ἔμπροσθεν σου.
Δόξα σοι, Κύριε˙ δόξα σοι
Δόξα.
Ταῖς τοῦ Ἀρχαγγέλου, Οἰκτῖρμον, μεσιτείαις ἐξάλειψον τά πλήθη τῶν ἐμῶν ἐγκλημάτων.
Καί νῦν.
Ταῖς τῆς Θεοτόκου, πρεσβείαις, Ἐλεῆμον, ἐξάλειψον τά πλήθη τῶν ἐμῶν ἐγκλημάτων.
Ελέησόν με ὁ Θεός….
Προσόμοιον.
Ἦχος πλ. β’. Ὅλην ἀποθέμενοι.
Μέγιστε Ἀρχάγγελε, ὦ Μιχαήλ Πανορμίτα, σήμερον τιμῷμεν σε σῶ Ναῶ ἱστάμενοι οἱ ανάξιοι˙ καί θερμοῖς δάκρυσι τήν δε ἱκεσίαν καταθέτομεν δεόμενοι λύτρωσαι ἅπαντας ἀπό νόσων ἄμα καί θλίψεων˙ καί σῶσον κινδυνεύοντας καί ἀδικουμένους, πανάριστε. καί τούς ἐν θαλάσσαις κυβέρνησον ὡς μόνος δυνατός, καί εἰς λιμένα τόν εὔδιον σώους ἐπανάγαγε.
Σῶσον ὁ Θεός τόν λαόν σου….
Ὢδή ζ’. Οἱ ἐκ τῆς Ἰουδαίας.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Τήν ἀγίαν σου σκέπην ἐφαπλοῖς ἐσαεί πανταχοῦ, θαυμάσιε, παρέχουσαν ἀφθόνως τήν θείαν προστασίαν δι’ ὅ ἅπαντες κράζομεν˙ ὦ Ταξιάρχα, θερμῶς ἐν σοι εὐχαριστοῦμεν.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἡ Μονή σου τρισμάκαρ θαυμασία ἐδείχθη ἐν τῆ Εἰκόνι σου˙ διό εἰς Πανορμίτην προτρέχουσιν ἀσμένως οἱ πιστοί ανακράζοντες˙ ὁ τῶν Πατέρων ἡμῶν Θεός, εὐλογητός εἷ.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Νηνεμίαν χαρίζεις τοῖς θαλάσσαις δειναῖς καί κινδύνοις πλέουσι τήν λύτρωσιν παρέχεις ὡς σε ἐπικαλοῦνται, Μιχαήλ αστραπόμορφε, Σε ἀνυμνοῦμεν πιστῶς εἰς πάντας τούς αἰῶνας.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Χαριτόβρυτον ὄντως καί πηγήν ἀφθαρσίας τήν σε κυήσασαν καί πύργον ἀσφαλείας καί θύραν μετανοίας τοῖς κραυγάζουσιν έδειξας˙ ὁ τῶν Πατέρων ἡμῶν Θεός, εὐλογητός εἷ.
Δείτε ακόμα: Πως οι Άγιοι ακούνε τις προσευχές μας
Ὢδή ἡ’. Τόν Βασιλέα τῶν οὐρανῶν.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ἀσμένως ῥῶσιν τοῖς ἀσθενοῦσι βραβεύεις τοῖς πιστῶς προστρέχουσι σοι, Μάκαρ, καί ὑπερυψοῦσι τά θεία θαύματά σου.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ῥῦσαι σούς δούλους ἐκ τῶν Βελίαρ σκανδάλων, Μιχαήλ Ἀρχιστράτηγε θεῖε, φρουρῶν ἡμᾶς ἄμφω εἰς πάντας τούς αἰῶνας.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Ἰδέ ἐν Σύμη ὁ θεῖος οὗτος Ναός σου καταφύγιον ὁρᾶται πονούντων˙ καί λιμήν ὑπάρχει γαλήνιος πλεόντων.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Νόσους παντοίας τάς τῆς ψυχῆς ἰατρεύεις καί σαρκός τάς ὀδύνας, Παρθένε, ἶνα σε δοξάζω τήν Κεχαριτωμένην.
Ὢδή θ’. Κυρίως Θεοτόκον.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Συμφώνως, θεῖε Νόε, μετά τῶν Ἀγγέλων τῆ φωταυγεί παρουσία σου πάντοτε διακονεῖς τῷ Κυρίῳ εἰς τό σωθῆναι ἡμᾶς.
Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν.
Ὁμόθυμον τόν ὕμνον φόβῳ ἀναμέλπων τῷ Τρισηλίω Θεῶ, Ἀρχιστράτηγε, καί τάς ἡμῶν νῦν δεήσεις Αὑτῷ προσάγαγε.
Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί ἁγίῳ Πνεύματι.
Ὑμνοῦμεν τόν Σωτῆρα Χριστόν ἐκ καρδίας καί Μιχαήλ τόν Ἀρχάγγελον πάντοτε, ὅτι ἡμᾶς διασώζουν ἐκ περιστάσεων.
Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων ἀμήν.
Θεοτοκίον.
Φωτός σου ταῖς ἀκτίσι λάμπρυνον, Παρθένε, τό ζοφερόν τῆς ἀγνοίας διώκουσα, τούς εὐσεβῶς Θεοτόκον, σε καταγγέλοντας.
Άξιόν ἐστίν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν σε τήν Θεοτόκον, τήν ἀειμακάριστον καί παναμώμητον καί μητέρα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν. Τήν τιμιωτέραν τῶν Χερουβείμ καί ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ, τήν ἀδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσα˙ τήν ὄντως Θεοτόκον σε μεγαλύνομεν.
καί τά παρόντα Μεγαλυνάρια,
Χαίροις, αξιΰμνητε Μιχαήλ, Πρωτάγγελε θεῖε, Ἀσωμάτων μυσταγωγέ. Χαίροις τοῦ Κυρίου, πανάριστος κινύρα καί τῆς ἀΰλου δόξης λαμπρόν ἀπαύγασμα.
Δέξαι, ὦ παμμέγιστε Μιχαήλ, ἡμῶν τάς δεήσεις, ἆς προσάγαγε τῷ Θεῶ, αἰτούμενος πᾶσιν ὁμόνοιαν εἰρήνην καί λύτρωσιν ἐκ πόνων τῆ μεσιτείᾳ σου.
Πρόφθασον, Ἀρχάγγελε Μιχαήλ, καί φρούρει ἀγρύπνως Ἐκκλησίαν τήν τοῦ Θεοῦ ἐν Βασιλευούση˙ καί τῆ Ὀρθοδοξίᾳ παράσχου θαυμασίως πάσῃ τόν θρίαμβον.
Σκέπε, Μεγαλόχαρε Μιχαήλ, τῆς Ὀρθοδοξίας Ἀρχιποίμενα τόν κλεινόν ἄμα καί τόν Κλῆρον καί τόν Λαόν Κυρίου δωρούμενος ὑγείαν αὑτοῖς, θαυμάσιε.
Φρούρει, ἀστραπόμορφε Μιχαήλ, τήν Μονήν σου ταύτην, τούς Πατέρας καί Ἀδελφούς ἄμα τούς Ἐφόρους αὑτῆς καί Εὐεργέτας ἀπό παντός κινδύνου καί περιστάσεως.
Τούς προσερχομένους τῆ σή Μονή ἐν πίστει καί πόθῳ ὀρθοδόξους Χριστιανούς, σκέπε καί εὐλόγει δωρούμενος ὑγείαν καί πᾶσαν εὐρωστίαν, θεῖε Ἀρχάγγελε.
Τῆς Δωδεκανήσου ὁ θησαυρός Σύμης Κω καί Ῥόδου τῆς Καλύμνου ὁ βοηθός ἀπᾴσῃς Ἑλλάδος, ὦ μέγα Ταξιάρχα, Χριστιανῶν τό κέρας, εἷ Μεγαλόχαρε.
Τούς ναυτιλλομένους Χριστιανούς τούς ἐν ταῖς θαλάσσαις κινδυνεύοντας ἀδελφούς τούς τό ὄνομα σου θερμῶς ἀναβοῶντας διάσωσον ἐν τάχει, θεῖε Πρωτάγγελε.
Ἕτερα Μεγαλυνάρια Ἐκ χειρογράφου τῆς Ί. Μονῆς.
Ὦ τῆς θεωρίας Σου τῆς φρικτῆς καί τῆς καλλονῆς Σου τῆς πυρίνου καί θεαυγούς κατέχεις τό σκῆπτρον Μιχαήλ τῆ χειρί Σου καί μέλπεις τῆ Τριάδι ὕμνον Τρισάγιον.
Ἔχων Σε προστάτην καί βοηθόν, φύλακα καί σκέπην τῆς ψυχῆς μου τῆς ταπεινής˙ Μιχαήλ πρωτάρχα, καί Μέγα Ταξιάρχα, ἐν ὤρα τοῦ θανάτου Σύ μοί βοήθησον.
Χαίροις ἱερώτατε Γαβριήλ, χαίροις πρωτοστάτα τῶν Ἀγγέλων προμηνυτά, χαίροις ὁ τό Χαῖρε μηνύσας τῆ Παρθένῳ ἐν Ναζαρέτ τῆ πόλει Ἤν μεγαλύνομεν.
Καί τά ἕτερα δύο ταύτᾳ, Ἀνωνύμου.
Μιχαήλ Ἀρχάγγελε τοῦ Θεοῦ, μή ἔλθῃς ὡς λέων ἀγριώτατος εἰς ἐμέ μηδέ τήν ψυχήν μου ἁρπάσῃς ὡς στρουθίον ἐν ὤρα τοῦ θανάτου σύ μοί βοήθησον.
Δεῦτε εὐφημήσωμεν οἱ πιστοί, τούς δύο φωστῆρας, τούς μεγάλους καί φωταυγείς, Μιχαήλ τόν μέγαν καί Γαβριήλ τόν θεῖον, τούς δύο Ταξιάρχας τοῦ Παντοκράτορος.
Πάσαι τῶν Ἀγγέλων αἱ στρατιαί, Πρόδρομε Κυρίου, Ἀποστόλων ἡ δωδεκάς, οἱ Ἅγιοι πάντες, μετά τῆς Θεοτόκου ποιήσατε πρεσβείαν εἰς τό σωθῆναι ἡμᾶς.
Δείτε ακόμα: Οι 23 Άγιοι που προστατεύουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα παιδιά!
Τὸ Τρισάγιον
Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (Τρίς).
Δόξα Πατρί, καί Υἱῶ, καί ἁγίῳ Πνεύματι,
καί νῦν, καί ἀεί, καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Παναγία Τριάς, ἐλέησον ἡμᾶς· Κύριε, ἱλάσθητι ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν. Δέσποτα, συγχώρησον τάς ἀνομίας ἡμῖν· Ἅγιε, ἐπίσκεψαι καί ἴασαι τάς ἀσθενείας ἡμῶν, ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου.
Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον.
Δόξα Πατρί…
Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τό ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τό θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καί ἐπί τῆς γῆς. Τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον· καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καί μή εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλά ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπό τοῦ πονηροῦ.
Ὅτι σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καί ἡ δύναμις καί ἡ δόξα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί
τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.
καί τά Τροπάρια ταῦτα. Ἦχος πλ. β΄.
Ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, ἐλέησον ἡμᾶς, πάσης γάρ ἀπολογίας ἀποροῦντες, ταύτην Σοι τήν ἱκεσίαν, ὡς Δεσπότῃ, οἱ ἁμαρτωλοί προσφέρομεν, ἐλέησον ἡμᾶς.
Δόξα.
Κύριε ἐλέησον ἡμᾶς, ἐπί Σοί γάρ πεποίθαμεν. Μή ὀργισθῆς ἡμῖν σφόδρα, μηδέ μνησθῆς τῶν ἀνομιῶν ἡμῶν. Ἀλλ’ ἐπίβλεψον καί νῦν ὡς εὔσπλαχνος καί λύτρωσαι ἡμᾶς ἐκ τῶν ἐχθρῶν ἡμῶν. Σύ γάρ εἶ Θεός ἡμῶν καί ἡμεῖς λαός Σου, πάντες ἔργα χειρῶν Σου καί τό ὄνομά Σου ἐπικεκλήμεθα.
Καί νῦν.
Τῆς εὐσπλαχνίας τήν πύλην ἄνοιξον ἡμῖν, εὐλογημένη Θεοτόκε, ἐλπίζοντες εἰς Σέ μή ἀστοχήσομεν, ῥυσθείημεν διά Σοῦ τῶν περιστάσεων· Σύ γάρ ἡ σωτηρία τοῦ γένους τῶν Χριστιανῶν.
Καί εὐθύς τό Απολυτίκιον˙ Ἦχος δ’’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν, Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμεν σε ἀεί ἡμεῖς οἱ ανάξιοι˙ ἶνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων τῆς ἀΰλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καί βοῶντας ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.
Ἕτερον Ἀνωνύμου. Ἦχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Τῆς Μονῆς τοῦ Πανόρμου προστάτης πέφυκας, ἔνθα ὑπάρχει παμμάκαρ ὡς θησαυρός δωρεῶν, ἡ σεπτή καί ἀγία Εἰκόνα σου.
Ταξιάρχα Μιχαήλ αξιοθαύμαστε˙ πρός ἤν προστρέχει εὐλαβῶς ὁ περιούσιος Λαός, αἰτῶν πταισμάτων τήν λύσιν˙ καί τῶν ψυχῶν σωτηρία, ὦ Τά ξιάρχα μεσιτείαις Σου.
Ἐκτενής καί Ἀπόλυσις, μεθ’ ἥν ψάλλομεν τό ἑξῆς Τροπάριον.
Ἦχος β’. Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου.
Δεῦτε, νῦν προσπέσωμεν πιστῶς, ὦ Χριστιανοί, τῆ Εἰκόνι τοῦ Ταξιάρχου ἡμῶν κράζοντες ἐν δάκρυσι καί στεναγμοῖς εκτενώς˙ Μιχαήλ Ἀρχιστράτηγε, τῆς Σύμης τό θαῦμα, πρόφθασον καί λύτρωσαι ἡμᾶς ἐκ ἄμφω πᾶσι τοῖς νοσούσι˙ καί δεῖξον τήν φιλανθρωπίαν σου, πανένδοξε.
Δέσποινα πρόσδεξαι, τάς δεήσεις τῶν δούλων Σου, καί λύτρωσαι ἡμᾶς, ἀπό πάσης ἀνάγκης καί θλίψεως.
Τήν πᾶσαν ἐλπίδα μου, εἰς Σέ ἀνατίθημι, Μῆτερ τοῦ Θεοῦ, φύλαξόν με ὑπό τήν σκέπην Σου.
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν.
Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὅ Θεός ἡμῶν ἐλέησον ἡμᾶς.
’Ἀμήν.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις