οι-άγνωστες πληροφορίες-για-την-Πρωτοχρονιά-στην-αρχαιότητα-

Παλιότερα Γιατί έπεφτε Μάρτιο ή Φθινόπωρο η πρωτοχρονιά και ποιος ήταν ο Ιανός , που δώσαμε το όνομά του στον πρώτο μήνα του έτους;

Η Πρωτοχρονιά είναι η γιορτή που υποδεχόμαστε το νέο έτος και αποχαιρετούμε το παλιό. Σύμφωνα με το ημερολόγιο η Πρωτοχρονιά είναι η ολοκλήρωση των 365 ημερών κάθε έτους. Παλιότερα όμως η Πρωτοχρονιά δεν έπεφτε αναγκαστικά την 1η Ιανουαρίου και φυσικά δεν γιορτάζονταν κάθε χρόνο 31 Δεκεμβρίου.

Η Πρωτοχρονιά παλιότερα πότε έπεφτε Μάρτιο, πότε Φθινόπωρο πότε ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε γιατί γινόταν αυτό παλιά, πότε και γιατί άλλαξε και φυσικά ποιος ήταν ο Ιανός, που από εκεί βγήκε ο Ιανουάριος. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Σύνδρομο Μινχάουζεν : Η ιστορία της γυναίκας που σκότωσε το 9 μηνών παιδί της και έστειλε 18 φορές στο νοσοκομείο το άλλο

Η Πρωτοχρονιά μπορεί να γιορτάζετε μία εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα όμως δεν έχει να κάνει με τον Χριστιανισμό. Γι’ αυτό και η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό, αλλά ίσως με διαφορετικά έθιμα από κάθε φυλή και θρησκεία του πλανήτη.

Η Πρωτοχρονιά ξεκίνησε να γιορτάζεται 2.000 χρόνια π.Χ. από τους Βαβυλώνιους που ήταν γνώστες των ουράνιων σωμάτων. Σύμφωνα με τους ίδιους το νέο έτος ξεκινούσε κάθε εαρινή ισημερία δηλαδή κάθε 21 Μαρτίου. Η γιορτή τότε ονομάζονταν Ακίτου και διαρκούσε 10 ημέρες.

οι-άγνωστες πληροφορίες-για-την-Πρωτοχρονιά-στην-αρχαιότητα-

Photo via: maleviziotis.gr

Από την άλλη οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά με βάση το λαμπρότερο αστέρι Σείριο, τον μήνα του Θωθ, του Θεού της σελήνης και της σοφίας. Στην Ελλάδα το νέο έτος ξεκινούσε κατά την φθινοπωρινή ισημερία και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης, όπως γινόταν στους Βαβυλώνιους.

Δείτε ακόμα Τα τηλεπαιχνίδια της δεκαετίας του 90′ που άφησαν εποχή

οι-άγνωστες πληροφορίες-για-την-Πρωτοχρονιά-στην-αρχαιότητα-

Το αιγυπτιακό ημερολόγιο Photo via: flickr.com

Το ημερολόγιο των Ελλήνων ήταν το πιο διαδεδομένο από την στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε τις κατακτήσεις του. Παρόλα αυτά η Πρωτοχρονιά ξεκίνησε να γιορτάζεται πρώτη φορά από τους Ρωμαίους. Τον πρώτο καιρό οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Μάρτη, όταν ο αστερισμός του ταύρου ήταν ορατός.

Αργότερα η Πρωτοχρονιά ξεκίνησε να γιορτάζεται τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο. Ο πρώτος μήνας του έτους, ο Ιανουάριος, πήρε το όνομά του από τον Θεό Ιανό που ήταν Θεός του ρωμαϊκού πάνθεου. Ο Ιανός είχε δύο προσωπεία που το ένα κοιτούσε μπροστά και το άλλο πίσω.

Για τους αρχαίους Ρωμαίους, αυτό συμβόλιζε το παρελθόν και το μέλλον γι’ αυτό και ο Ιανός ήταν ο Θεός της νέας αρχής. Η 1η Γενάρη αρχικά ορίστηκε το 153 π.Χ. καθώς τότε ξεκινούσε η θητεία των Υπάτων και των Πραιτόρων.

Δείτε ακόμα Μινιόν : Το θρυλικό πολυκατάστημα των παιδικών μας χρόνων

Ωστόσο μέχρι να ανέβει ο Καίσαρας στην εξουσία η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζονταν από τους αρχαίους Ρωμαίους με τόση επισημότητα. Αυτό άλλαξε όταν ο Καίσαρας, παρατήρησε πως το ημερολόγιο των Ρωμαίων είχε προβληματικές και δημιούργησε ένα δικό του καινούριο ημερολόγιο, που παρατηρούνταν οι κινήσεις του ήλιου και όχι της σελήνης.

οι-άγνωστες πληροφορίες-για-την-Πρωτοχρονιά-στην-αρχαιότητα-

Photo via: ethnos.gr

Οι Ρωμαία αντάλλαζαν δώρα και επιδίδειδονταν σε αυτό που θα έλεγαν οι παλιοί Χριστιανοί ως “ακολασίες”. Αργότερα με την επικράτηση του Χριστιανισμού η Πρωτοχρονιά θεωρήθηκε ειδωλολατρία και καταργήθηκε.

Έτσι όταν ξεκίνησε ο Μεσαίωνας, οι Χριστιανοί για να διαφοροποιηθούν από την ειδωλολατρική γιορτή των Ρωμαίων γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τα Χριστούγεννα ή στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή 25η Μαρτίου.

Δείτε ακόμα Ρένια Λουιζίδου: Η αποκάλυψή της για τους Απαράδεκτους 30 χρόνια μετά

Όταν έγινε πάπας ο Γρηγόριος ΊΓ, το 1582 επανήλθε η 1η Ιανουαρίου ως η επίσημη μέρα της Πρωτοχρονιάς και δημιούργησε το δικό του ημερολόγιο, που ονομάστηκε γρηγοριανό και τηρείτε μέχρι και σήμερα.

Το γρηγοριανό ημερολόγιο βασίστηκε στο ιουλιανό αλλά υπολόγισε ακριβέστερα την μετατόπιση της ισημερίας. Τα επόμενα χρόνια υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1923.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close