9 λάθη που κάνουμε κάθε φορά που ποτίζουμε τα φυτά μας

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξουμε στον κήπο μας πόσο τον φροντίζουμε και τον αγαπάμε! Κι όμως, μερικές φορές η τεχνική που χρησιμοποιούμε δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα να βλάπτουμε, ακόμη και να καταστρέφουμε, τα φυτά μας. Μετά από συζητήσεις με κηπουρούς και άλλους ειδικούς γεωπόνους σχετικά με τα συχνά λάθη που κάνουμε στο πότισμα, συγκέντρωσα τους 9 χειρότερους τρόπους με τους οποίους ποτίζουμε, τους οποίους σας παραθέτω∙ εσείς, απλά, φροντίστε να τους αποφύγετε!

 

Ποτίζουμε με αποσκληρωμένο (μαλακό) νερό
Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωπόνους, ο βασικότερος παράγοντας που προκαλεί σοβαρές βλάβες στα φυτά είναι το μαλακό νερό. Πολλά σπίτια έχουν παροχή με σκληρό νερό, οπότε οι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν συστήματα αποσκλήρυνσης νερού και συνδέουν στο σύστημα και την εξωτερική βρύση για να μην αφήνει λεκέδες όταν πλένουν τα αυτοκίνητά τους. Δυστυχώς, χρησιμοποιούν το ίδιο νερό όταν ποτίζουν στον κήπο και τα φυτά πεθαίνουν λόγω δηλητηρίασης από τα άλατα του μαλακού νερού. Αυτό μπορείτε να το κάνετε, μόνο εάν μένετε σε παραλιακές περιοχές, όπου τα φυτά είναι ανθεκτικά στα άλατα.

Αχ αυτό το Αυτόματο Πότισμα!
Πολλές φορές, εγκαθιστούμε ένα ωραιότατο σύστημα αυτόματου ποτίσματος και μετά ξεχνάμε την ύπαρξή του. Αυτή είναι άλλη μια αιτία καταστροφής των φυτών μας. Παραμονεύουν πολλές παγίδες στο αυτόματο πότισμα, όπως ο κακός σχεδιασμός ενός συστήματος, ή τα φραγμένα ακροφύσια, ακόμη και σπασμένα μέρη, ρυθμιστές που δεν λειτουργούν σωστά και ενεργοποιούν το πότισμα μέσα στον καυτό ήλιο! Άλλες φορές δεν λειτουργούν οι αισθητήρες, οπότε το σύστημα ποτίζει όταν το έδαφος είναι υγρό (ακόμη κι όταν βρέχει!). Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά (ελάχιστη ή υπερβολική ποσότητα ποτίσματος) μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα για τα αγαπημένα μας φυτά, χωρίς να το καταλάβουμε.

Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα αυτής της τακτικής είναι τα νέα δέντρα που φυτεύονται σε αργιλώδες έδαφος (πηλώδες). Οι μεγάλες τρύπες που σκάβουμε σε αυτά τα εδάφη για να τοποθετήσουμε τη μπαλα χώματος του νεαρού δέντρου λειτουργούν σαν μπανιέρες, οπότε ακόμη και λίγο παραπάνω πότισμα από το αυτόματο σύστημα, μπορεί να βλάψει και να καταστρέψει ένα νέο και υγιές δέντρο, λένε οι ειδικοί. Τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος είναι πολύ χρήσιμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλουν ειδικές ρυθμίσεις, διότι είναι απλοί μηχανισμοί, δεν σκέφτονται!

Τους κάνουμε συχνά «Γρήγορα Ντουσάκια»
Ρίγη με πιάνουν όταν βλέπω διάφορους φίλους να τρέχουν από φυτό σε φυτό κρατώντας έναν ψεκαστήρα στο χέρι, καταβρέχοντας τα φύλλα! Τα φυτά πίνουν νεράκι από τις ρίζες, οπότε εμείς πρέπει να ποτίζουμε εκείνες τις ρίζες—βαθιά στο έδαφος—για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό μας. Όταν ένα φυτό έχει μεγαλώσει σωστά, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε βαθιά ποτίσματα, και αρκετά αργά, έτσι ώστε το νερό να φτάνει σε βάθος 15-20 εκ. για τα κηπευτικά και τα πολυετή φυτά και σε βάθος 30 εκ. για τα δέντρα και τους θάμνους.

δείτε περισσότερα στο apithano.gr


Close