Προσοχή! Μην πίνετε νερό από τα ξεχασμένα μπουκάλια στο αυτοκίνητο

Μην πίνετε νερό από τα ξεχασμένα εμφιαλωμένα πλαστικά μπουκαλάκια νερού στο αυτοκίνητο. Κίνδυνοι για την υγεία από τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη θα μπορούσε να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρείτε ένα μπουκαλι εμφιαλωμένο νερό στο αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα πριν πιείτε νερό.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που εξέτασε 16 μάρκες  νερού εμφιαλωμένου σε πλαστικά μπουκαλάκια , άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Ενώ τα σημερινά χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές σε αυτήν την τελευταία μελέτη παρακολούθησαν αυτά τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C ζέστη.

Είναι γνωστές άλλωστε οι προειδοποιήσεις για τις πλαστικές συσκευασίες και πως αντιδρούν στη θερμότητα και τη ζέστη.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η ακραία αυτή ζέστη είναι ένα τραβηγμένο σενάριο, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εσωτερική θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί να φτάσει τους 55°C και να αγγίξει τους 77°C.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού γίνονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.

Ωστόσο, όταν θερμαίνεται είναι γνωστό ότι απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία εάν ο οργανισμός μας εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι το ότι οι χημικές αυτές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι συνιστούν να μην καταναλώνουμε νερό που μπορεί να βρούμε ξεχασμένο στο αυτοκίνητό μας.

Οι κίνδυνοι από τα κλιματιστικά – Η νόσος των λεγεωνάριων

Παρ’ όλο που δεν υπήρξαν εκτεταμένες εξάρσεις ασθενειών που συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένου εμφιαλωμένου νερού, το νερό αυτό μπορεί πράγματι να περιέχει μικρόβια σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να γίνουν αιτία ένα άτομο με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να αρρωστήσει. Τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από την πηγή του νερού ή ίσως εισαχθούν κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης και ύστερα πολλαπλασιάζονται με τη μέτρια θερμότητα. Τα μικρόβια βέβαια είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος, το πλαστικό είναι η άλλη.

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό από τα ξεχασμένα μπουκαλάκια νερού στο αυτοκίνητο

Επειδή είναι βλαβερή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, τα παιδιά και έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με αυτή την ουσία.

Αν και τα χαμηλά της επίπεδα στα πλαστικά προϊόντα έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης παρακολούθησαν αυτά τα υποτιθέμενα αβλαβή επίπεδα να αυξάνονται σε μια χρονική περίοδο 4 εβδομάδων όταν αφεθούν σε θερμοκρασία 70 βαθμών °C.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close