Eclair κέικ με σοκολάτα Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό γλύκισμα

Eclair κέικ με σοκολάτα Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό γλύκισμα με τον απόλυτο συνδυασμό γεύσεων που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά για την ζύμη

1 κούπα νερό (240 ml)
1/2 κούπα βούτυρο (120 γρ.)
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (140 γρ.)
4 αυγά

Γέμιση

250 γρ. τυρί κρέμα
145 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια στιγμής
3 κούπες γάλα

Επικάλυψη

400 ml κρέμα γάλακτος 35% + 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη + 1 βανίλια, χτυπημένη σε σαντιγύ
ή 400 ml φυτική κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ

Σάλτσα σοκολάτας

1/4 της κούπας κακάο (25 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη καστανή (220 γρ.)
3/4 της κούπας γάλα εβαπορέ (180 γρ.)
1/4 της κούπας βούτυρο (60 γρ.)
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι

Φτιάχνουμε την σάλτσα σοκολάτας:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο και την ζάχαρη πολύ καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα το βούτυρο τις βανίλιες και το αλάτι και βάζουμε στην φωτιά, ανακατεύουμε μέσα τα ξηρά υλικά και αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Θα πρέπει στο τέλος η σάλτσα μας να στέκεται και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Με το thermomix ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 1 και στην συνέχεια 3 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 2.
Θέλουμε η σάλτσα να στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Όταν την βάλουμε στο ψυγείο θα πήξει περισσότερο.

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ 23Χ33 εκατοστά.

 

Για το εκλαίρ:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μεμιάς το αλεύρι, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με ένα μίξερ, κάθε φορά πριν την προσθήκη του επόμενου.
Απλώνουμε αυτό το μείγμα στο πυρέξ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και λίγο τις πλευρές.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος θα φουσκώσει υπερβολικά, αλλά μην το πειράξετε, θα επανέλθει όταν βγει από το φούρνο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την γέμιση:
Ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και την βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ξεχωριστό μπολ κτυπάμε το άνθος αραβοσίτου στιγμής με το γάλα για 3 λεπτά μέχρι να πήξει και το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν η κρέμα βανίλιας έχει πήξει και έχει κρυώσει καλά, ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Αφού η βάση εκλαίρ έχει κρυώσει αρκετά, απλώνουμε στην επιφάνειά της την κρέμα.

Καλύπτουμε με την σαντιγύ που ήδη έχουμε ετοιμάσει και γαρνίρουμε με την σάλτσα σοκολάτας.
Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Κερδισμένοι σίγουρα είναι αυτοί που θα πάρουν γωνιακό κομμάτι!!
http://mariplateau.blogspot.gr


Close