Ενά διαφορετικό εκμέκ που αξίζει να δοκιμάσετε

ένα Εκμέκ κανταΐφι, με παχύ καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, όπως πρέπει να είναι αυτό το σιροπιαστό γλυκό.
Θυμήθηκα ότι η γιαγιά μου το έκαμνε με ένα είδος κρέμας και μόνο μια φορά το χρόνο με καϊμάκι, όταν πήγαινε επίσκεψη σε κάποιες φίλες της, στη Θέρμη (Σέδες), που είχαν βουβάλια.
Η βάση γίνεται εύκολα με μια ζύμη, με μαλλιά κανταϊφιού, με φρυγανιές, με μπαγιάτικο ψωμί, με μπαγιάτικο τσουρέκι, ή και με τα περισσευούμενα μελομακάρονα, σπασμένα και πατημένα (Παρλιάρος).

Υ Λ Ι Κ Α για την βάση
Χυμό πορτοκαλιού και συμπλήρωμα με μαυροδάφνη, μέχρι τα 150 ml
200 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
400 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ.γλ. Σόδα
1/4 κουτ.γλ. Κανέλλα
Μια τσιμπιά Γαρύφαλλο τριμμένο (μια πρέζα)
Ξύσμα από το αρχικό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1 φλ.τσαγ. νερό
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη

Για την επικάλυψη
800 ml Γάλα 1,5% (light)
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Κορν-φλάουρ
1 Βανίλια
Καρύδια (πεταλούδα και τρμμένα)
Κανέλλα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πρώτα κάνουμε την βάση.
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά μας και προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα, ζυμώνοντας ελαφρά, για να μή σφίξει η ζύμη.
Την απλώνουμε σε πυρέξ 20×30 εκατοστά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για μισή ώρα, μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
Μέχρι εδώ, αν είναι Χριστούγεννα πλάθουμε μελομακάρονα.
Η ζύμη είναι ίδια!!!
Παράλληλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, για 5′.
Περιμένουμε να κρυώσει η ζύμη και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ψιλοτριμμένο καρύδι και κανέλλα.

Κόβουμε κομμάτια, πασπαλίζουμε με κανέλλα, βάζουμε και μια “πεταλούδα” καρύδι (ή ότι άλλο μας κάνει κέφι) και τρώμε τα πρώτα κομμάτια

Ενά διαφορετικό εκμέκ που αξίζει να δοκιμάσετε

Ενά διαφορετικό εκμέκ που αξίζει να δοκιμάσετεΕνά διαφορετικό εκμέκ που αξίζει να δοκιμάσετε

Πηγή: http://stamarstavros.blogspot.gr
Close