ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ....   " ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΑ "

Η «λαχανιά» είναι κυρίως σπεσιαλιτέ του Έβρου και τη συνήθιζαν οι Έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Υλικά:
1 κιλά χοιρινό κρέας (κατά προτιμήσει χοιρινός λαιμός)
2 χοιρινά κόκαλα για ενίσχυση
1 αφράτο λάχανο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσο
2 καρότα
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
2 κλωνάρια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
(2 καψερές κόκκινες πιπεριές ή περισσότερες)
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Γλυκιά πάπρικα
Πιπέρι μαύρο
Κουρκουμά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
Μουστάρδα σκόνη
Λευκό οίνο 100ml.

Δείτε επίσης: Πεντανόστιμο Μοσχάρι στιφάδο !!!!

Παρασκευή:
(Για το φαγητό χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα, βαθιά ή αρκετά ανοιχτή). Βράζουμε το κρέας που το εχουμε κόψει σε μερίδες και τα δύο κόκαλα, για να δυναμώσουμε το ζωμό περίπου μία ώρα με το 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το λάδι, 1 φύλλο δάφνης και το αλάτι.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε τον ζωμό.
Περνούμε την ίδια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο κρεμμύδι , πράσο , καρότα , πιπεριές ,σκόρδο και όλα ψιλοκομμένα συν το λάχανο χοντροκομμένο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Μετά προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και σβήνουμε με κρασί λευκό και προσθέτουμε το ζωμό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Όταν θα βράσει το λάχανο, θα προσθέσουμε το κρέας και προσέχουμε να μη μείνουν πολλά ζουμιά, γι αυτό δεν χρειάζεται πολύ ζωμό, αφού το λάχανο αφήνει υγρά.
Δοκιμάσουμε αν του λείπει κάτι από γεύση και αν χρειαστεί το προσθετουμε.
Σερβίρουμε και άμα θέλουμε προαιρετικά προσθέτουμε μπούκοβο όσο θέλουμε.

Η συνταγή είναι του καταπληκτικού κυριου Giorgos Gialamatzis

Close