10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα

Το κυκλοφορικό σύστημα επιτρέπει την συνεχή κυκλοφορία του αίματος μέσω του σώματος. Το αίμα  τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και τα όργανα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και με οξυγόνο. Προβλήματα στο κυκλοφορικό μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων μέσα στο σώμα.

Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και πολλά άλλα σημαντικά όργανα.

Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα διαφορετικών λόγων, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι η αθηροσκλήρωση και η περιφερική αρτηριακή νόσος .

Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί επίσης να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η παχυσαρκία, θρόμβοι αίματος, ο διαβήτης ή η καρδιακή νόσος. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι διατροφικές διαταραχές, το κάπνισμα και η εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπή σε αυτή την κατάσταση.

Όταν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα που υποδηλώνουν κάποια προβλήματα του κυκλοφορικού, πρέπει αμέσως να αρχίσετε κάποια θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί ένα γιατρό, διότι αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή , ακόμα και θάνατο.

Εδώ είναι μια λίστα των 10 προειδοποιητικών σημαδιών της κακή κυκλοφορία του αίματος:

1. Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Το μούδιασμα σε ορισμένα σημεία του σώματος, κυρίως στα άκρα μπορεί να είναι μια ένδειξη των προβλημάτων της κυκλοφορίας του αίματος.

Επίσης, το μούδιασμα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της επίμονης πίεσης στα χέρια και στα πόδια, της συμπίεσης των νεύρων, της έκθεσης στο κρύο, της έλλειψη μαγνησίου και της έλλειψη της βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι του διαβήτη, της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς και της σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δείτε ακόμη: 7 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την ομάδα αίματος μας

2. Πρήξιμο των κάτω άκρων

Το πρήξιμο στα πόδια σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υψηλής πρόσληψης αλατιού, της ορθοστασίας ή αν κάθεστε σε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα,της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής, της γήρανσης, της εγκυμοσύνης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Αλλά αν αισθανθείτε πρήξιμο στα πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Λόγω της έλλειψης της ροής του αίματος, τα νεφρά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη διαδικασία της διατήρησης υγρών στα αιμοφόρα αγγεία.

Στην περίπτωση αυτή, το υγρό εγκαθίσταται στους περιβάλλοντες ιστούς και κατά συνέπεια προκαλεί πρήξιμο. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε έλκη ποδιών.

Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα, τεντώστε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Από τη στιγμή που η κυκλοφορία βελτιώνεται, το πρήξιμο θα σταματήσει. Αλλά, αν το πρήξιμο είναι επίμονο, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα διαφορετικών λόγων, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι η αθηροσκλήρωση και η περιφερική αρτηριακή νόσος .

3. Ανυποχώρητη εξάντληση και κούραση

Η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των διαφορετικών φαρμάκων και της σωματικής άσκησης, αλλά αν υπάρχει μια ανυποχώρητη αίσθηση της κόπωσης και της κούραση τότε αυτό μπορεί να σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος έρχεται σε επαφή με την κανονική λειτουργία των οργάνων, ακόμη και στους μυς που δεν έχουν αρκετό οξυγόνο και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μαζί με αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να υπάρξει και δύσπνοια, πόνο στους μυς ,μπορεί επίσης να εμφανιστεί και έλλειψη αντοχής.

Η κόπωση μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, κατάθλιψης, άγχους,στρες και θλίψης.

4. Παγωμένα χέρια και πόδια

Η καλή κυκλοφορία διατηρεί μια ρυθμιζόμενη θερμοκρασία στο σώμα. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία, το σώμα δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική θερμοκρασία και έτσι τα χέρια και τα πόδια είναι συνήθως κρύα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στα σημεία του σώματός σας, όπως αυτά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να τρίψετε τα σημεία, έτσι ώστε να ενθαρρύνετε τη ροή του αίματος.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί κρύα χέρια και πόδια είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η περιφερική νευροπάθεια ή το σύνδρομο Raynaud. Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα χωρίς γνωστή αιτία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε την ακριβή αιτία για αυτό.

5. Φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Συνήθως εμφανίζεται στα κάτω άκρα, προκαλώντας κνησμό, πόνο, ανησυχία, αίσθημα βάρους και αίσθημα καύσου στα πόδια. Επίσης, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ομορφιάς για πολλούς ανθρώπους.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση είναι η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές, η δυσκοιλιότητα, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αλλάκαι η ορθοστασία σε καθημερινή βάση.

Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας να φοράτε κάλτσες συμπίεσης που θα βελτιώσουν τη ροή του αίματος. Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε το γιατρό σας τακτικά για την κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε ακόμη: Kρίσιμα σημάδια της κακής κυκλοφορίας του αίματος και των φραγμένων αρτηριών.Δείτε τι πρέπει να κάνετε

6. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αργή επούλωση

Η κακή κυκλοφορία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι δεν διανέμονται στην ώρα τους, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που έχει ανάγκη το σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Με τον τρόπο αυτό, η ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα βακτήρια επηρεάζεται .

Εάν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε πληγές, κοψίματα και εκδορές που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν.

Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σας, περπατήστε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

7. Στυτική δυσλειτουργία

Αν δεν υπάρχει σωστή ροή αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επίτευξη ή διατήρηση της στύσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνδεθεί με την αθηροσκλήρωση. Έτσι, οι άνδρες που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να συμβουλευτούν ένα γιατρό προκειμένου αυτός να αξιολογήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

8. Ξαφνική απώλεια μαλλιών

Η τριχόπτωση είναι μια προφανής ένδειξη ότι υπάρχει μια κακή διανομή του αίματος στο σώμα. Όταν το τριχωτό της κεφαλής δεν λαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται στο σωστό χρόνο και την ποσότητα, η τρίχα γίνεται ξηρή, λεπτή και αρχίζει να πέφτει.

Για το σκοπό αυτό, συνιστάται να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λίγο λάδι για τα μαλλιά, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσετε τη ροή του αίματος και στους θύλακες των τριχών. Βεβαιωθείτε ότι θα δείτε ένα γιατρό για κάποια επιπλέον θεραπεία .

Τα εύθραυστα νύχια και το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας και έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί από το στρες, τη γήρανση, από γενετικούς παράγοντες, ορμονικές διαταραχές , το κάπνισμα, διαταραχές του θυρεοειδούς, λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής, χρόνιες ασθένειες ή λόγω έλλειψης σιδήρου.

9. Σφίξιμο ή αίσθημα βάρους στο στήθος

Εάν δεν υπάρχει επαρκής ροή του αίματος, η καρδιά δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Η κακή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά σας μπορεί να οδηγήσει σε σφίξιμο και ένταση στο στήθος.

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως στηθάγχη. Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες της καρδιάς.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλουν στην πόνο στο στήθος μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, μυϊκούς σπασμούς, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, δυσπεψία και έλκος στομάχου.

Από τη στιγμή που νιώσετε κάποιο πόνο στο στήθος , δείτε ένα γιατρό για να αποφευχθεί κάποιο σοβαρά απειλητικό για τη ζωή σας πρόβλημα.

Δείτε ακόμη: Ποια είναι η πρόληψη και η εναλλακτική αντιμετώπιση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

10. Αποχρωματισμός δέρματος ή κυάνωση

Η κυάνωση είναι ένας αποχρωματισμός του δέρματος, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου του αίματος ή κακής κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, το χρώμα μπορεί να αλλάξει από έντονο κόκκινο έως σκούρο στο δέρμα γύρω από τα μάτια, και τα χείλη και τα ούλα μπορεί να είναι μπλε. Ακόμα και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορούν να φαίνονται μελανιασμένα.

Όταν, ένας αποχρωματισμός εμφανιστεί στο δέρμα του μωρού, μπορεί να είναι ένδειξη μιας συγγενής καρδιοπάθειας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή.

Πώς να βελτιώσει την κυκλοφορία:

  • Κάντε τακτικές ασκήσεις σε καθημερινή βάση.
  • Ελέγξτε το άγχος, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κυκλοφορία.
  • Σε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου και κάντε μασάζ στο σώμα σας. Επικεντρωθείτε στα άκρα.
  • Κάντε υδροθεραπεία, μια θεραπεία με κρύο και ζεστό νερό, ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία.
  • Κρατήστε ευθεία θέση όταν κάθεστε ή όταν είστε όρθιοι, γιατί η στάση του σώματος είναι σημαντική για την καλή κυκλοφορία.
  • Αλλάξτε τον καφέ με κάποια φλιτζάνια πράσινου τσάι, προκειμένου να παρέχετε γενική υγεία στο σώμα σας.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε να εκτίθεστε στο παθητικό κάπνισμα.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σπόρους, μαύρο και κόκκινο πιπέρι , καρύδια, σκόρδο, κρεμμύδι και τζίντζερ για να τονώσετε την κυκλοφορία.
  • Επενδύστε σε κάποιο καλό ζευγάρι παπούτσια, επειδή αυτό θα βοηθήσει στην καλή κυκλοφορία του σώματός σας και θα σας κάνει να μην αισθάνεστε πόνο.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close