12 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία των πνευμόνων σας

Χωρίς τους πνεύμονές σας, δεν θα μπορούσατε να αναπνεύσετε, και χωρίς ανάσα, θα πάψετε να υπάρχετε. Οι πνεύμονες αποτελούν μέρος του αναπνευστικού συστήματος, σε συνεργασία με άλλα όργανα και ιστούς οι οποίοι σας βοηθήσουν στο να αναπνεύσετε. Κάθε κύτταρο στο σώμα χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει, και οι πνεύμονες είναι αυτοί που κινούν το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος όπου διαχέεται σε όλο το σώμα όταν εισπνέετε. Όταν εκπνέετε, τα απόβλητα, με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα, αφαιρούνται.

Επίσης, οι πνεύμονες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μικρόβια και οι ρύποι που προκαλούν λοίμωξη συλλαμβάνονται από τη βλέννα και  μετακινούνται προς τα πάνω  έτσι ώστε μπορούμε να τa βήξουμε εκτός. Το φτέρνισμα είναι ένας ακόμη τρόποςόπου οι πνεύμονες  μας, μας βοηθούνι να απαλλαγούμε από τη μόλυνση ή τη ρύπανση, και συχνά πριν οι εισβολείς είναι στη θέση να καταφέρουν να περάσουν τα ιγμόρεια.

Όλα αυτά είναι που κάνουν τους πνεύμονες τόσο σημαντικούς – αν δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, η υγεία σας υποφέρει, έτσι, ενώ μπορείτε να τα θεωρείτε δεδομένα, είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να κρατήσουμε τους πνεύμονές μας σε καλή κατάσταση.

Δείτε ακόμη: Λοίμωξη των βρεφών από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV)

1. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές

Η εξάσκηση στις βαθιές αναπνοές μπορεί να ενισχύσει τους πνεύμονές σας, βοηθώντας τους να επιτύχουν την πλήρη δυναμικότητα. Για να γίνει αυτό, εισπνεύστε αργά, ενώ συνειδητά επεκτείνετε τη κοιλιά σας. Στη συνέχεια, αναπτύξτε τα πλευρά σας και στη συνέχεια αφήστε επάνω το στήθος σας να επεκταθεί ορατά και προς τα αριστερά. Μόλις έχετε εισπνεύσει συνολικά, εκπνέετε όπως μπορείτε ενδεχομένως επιτρέποντας στο στήθος να πέσει, και στη συνέχεια συστέλλοντας τα πλευρά. Τέλος, νφέρτε τους μυς του στομαχιού σας μέσα και επάνω, σηκώνοντας το διάφραγμα και απελευθερώστε και την τελευταία πνοή του αέρα. Επαναλάβετε πέντε έως 10 φορές, και βάλτε  ως στόχο να ασκήστε μία ή δύο φορές κάθε μέρα.

2. Βελτίωστε τη στάσης του σώματος σας

H στάση του σώματος και η αναπνοή είναι διασυνδεδεμένα. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη, ρηχή αναπνοή, και άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πνεύμονες είναι μαλακές δομές, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο καταλαμβάνουν το χώρο που είναι γι ‘αυτούς. Το να κάθεστε ψηλά και τεντώνεστε, για παράδειγμα, κάνετε περισσότερο χώρο στους πνεύμονες σας. Αν καθίστε, χαμηλά και ΄προσπαθείτε να αναπνεύσετε, θα δείτε πόσο δύσκολο είναι – αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς οι μύες και οι τένοντες περιορίζονται, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή.

Κάθε τόσο, δοκιμάστε δίνοντάς τους πνεύμονές σας περισσότερο χώρο κλίνοντας προς τα πίσω σε μια εύρωστη καρέκλα, σηκώνοντας το στήθος και ανοίγοντας το μπροστά από το σώμα σας, ενώ αναπνέετε βαθιά. Να θυμάστε ότι η κακή στάση του σώματος, και να κάνετε πράγματα όπως το να κοιτάτε συνέχεια προς τα κάτω, περιορίζει την αναπνοή και η κακή αναπνοή επηρεάζει τα πάντα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

3. Ξεκινήστε να παίρνετε βιταμίνη D

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν καλύτερη λειτουργία πνευμόνων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η βιταμίνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την υγεία των πνευμόνων. Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Πνευμονολογίας, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν σε θέση να μειώσουν τις εξάρσεις της πνευμονικής νόσου κατά περισσότερο από 40% σε εκείνους που είχαν μια ανεπάρκεια. Η COPD, ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που πήραν 100.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μήνα, παρουσίασαν βελτίωση σε αναπνευστική μυϊκή δύναμη και ήταν επίσης σε θέση να ασκούνται περισσότερο και πιο έντονα σε σύγκριση με αυτούς που δεν την έπαιρναν. Εκτός από τα συμπληρώματα, φροντίστε να βγαίνετε στον ήλιο για 15 λεπτά την ημέρα, ώστε το δέρμα σας να παράγει τη δική του βιταμίνη D με φυσικό τρόπο -καθώς υπάρχει λόγος που λέγεται η βιταμίνη του ήλιου.

4. Μείνετε ενυδατωμένοι

Εάν το πτύελο  δεν απομακρύνεται από τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει συνεχή φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονες και περαιτέρω επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας. Για τη βέλτιστη υγεία των πνευμόνων, οι πνεύμονες πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν καθαρότεροι, και το νερό παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό (καθώς και στην υγεία μας γενικότερα).

Το νερό κρατά το αίμα που ρέει προς και από τους πνεύμονες, καθώς και τη διατήρηση της ροής των βλεννογόνων και των πνευμόνων ενυδατωμένα. Μένοντας ενυδατωμένοι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα του οξυγόνου καθώς το νερό αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Πίνοντας άφθονο νερό σας κρατά ενυδατωμένους, ενώ, επίσης, αυξάνει το οξυγόνο στο αίμα.

5. Μειώστε την πρόσληψη νατρίου σας

Ο περιορισμός σας στην πρόσληψη νατρίου μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η περίσσεια υγρών και το φούσκωμα, καθώς και να βοηθήσει τους πνεύμονές σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, συμπεριλαμβανομένωντου νατρίου που βρίσκεται (συχνά σε μεγάλες ποσότητες) στα προσυσκευασμένα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα γρήγορα φαγητά και στα εστιατόρια), αναγκάζει το σώμα να διατηρήσει το νερό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Όταν οι πνεύμονες είναι σε θέση να αναπνεύσουν ευκολότερα, ανεβάζουν τα επίπεδα του οξυγόνου σας, το οποίο σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα συνολικά.

Δείτε ακόμη: Καταπολεμήστε την βρογχίτιδα με πράγματα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας!

6. Κάντε τακτική άσκηση

Η τακτική, μέτρια έντονη άσκηση είναι σημαντική για τους πνεύμονες – καθώς υποστηρίζουν την υγεία των πνευμόνων , καθώς και μια πιο υγιή καρδιά , πράγμα το οποίο, μπορεί να σας μεταφέρει σε  καλύτερη διάθεση . Παρόλο που το να εξασκείστε έξω από μόνοι σας δεν θα σας κάνει τα πνευμόνια ισχυρότερα, αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά.

Edelman, ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Πνευμονολιγικής Εταιρείας λέει ότι η «Η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής σας, κάνει πιο εύκολο στους πνεύμονές σας  να κρατήσουν την καρδιά και τους μυς σας τροφοδοτημένα με οξυγόνο.” Στόχος είναι η τουλάχιστον για 30 λεπτά μέτρια ή έντονη κίνηση κάθε μέρα – και, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε προσαυξήσεις, όπως 10 λεπτά κάθε φορά.

Χωρίς τους πνεύμονές σας, δεν θα μπορούσατε να αναπνεύσετε, και χωρίς ανάσα, θα πάψετε να υπάρχετε. Οι πνεύμονες αποτελούν μέρος του αναπνευστικού συστήματος, σε συνεργασία με άλλα όργανα και ιστούς οι οποίοι σας βοηθήσουν στο να αναπνεύσετε.

7. Σταματήστε το κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής, ίσως ήδη γνωρίζετε πόσο κακό είναι για εσάς – και όταν πρόκειται για τους πνεύμονές σας, αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασφαλές όριο. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και της ΧΑΠ. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία και των δύο, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση πνευμόνων,καθώς ο καπνός στενεύει το περάσματα του αέρα, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή προκαλώντας χρόνια φλεγμονή.Με τη πάροδο του χρόνου,  ο καπνός καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που μεγαλώνουν σε καρκίνο.

Αν δεν καπνίζετε, προσπαθείστε  να μείνετε μακριά από άλλους καπνιστές όσο μπορείτε, καθώς το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης εξαιρετικά επιβλαβή για τους πνεύμονες σας.

8. Εξάλειψτε τις τοξίνες του νοικοκυριού σας και βελτιώνοντας τον εσωτερικό αέρα

Οι τοξίνες των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που αποτελούν μέρος του καθαρισμού,των απορρυπαντικών, των λευκαντικών και των χημικών αρωματικών αποσμητικών χώρου, είναι όλα επιβλαβή για τους πνεύμονές σας, και τη γενική υγεία σας. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να κάνετε κάποια από τα δικά σας σπιτικά αποσμητικά χώρου . Υπάρχουν επίσης πολλά χωρίς χημικά υποκατάστατα που διατίθονται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε ένα καθαριστή αέρα προκειμένου να αφαιρέσετε αλλεργιογόνα και άλλα ερεθιστικά από τον αέρα του σπιτιού σας. Προσθέτοντας φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο προσθέτετε ζωή στο χώρο σας αλλά καιαπομακρύνετε  τις τοξίνες. Αντικαθιστώντας τα χαλιά με άλλα υλικά επίστρωσης του δαπέδου, ή αντικαθιστώντας την ηλεκτρική σκούπα και καθαρίζοντας τα χαλιά σας με ατμό, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Επίσης, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα αλάτι Ιμαλαΐων .

9. Διατηρήστε ένα επιθυμητό βάρος

Το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των πνευμόνων. Αν είστε υπέρβαροι, ο φόρτος εργασίας για την καρδιά σας αυξάνεται, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο στο οξυγόνο να παραδοθεί στο υπόλοιπο σώμα σας, και το υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς ιδίως ασκεί πίεση στο διάφραγμα σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αναπνεύετε.

10. Μην ξεχνάτε να γελάτε

Δεν είναι αστείο, το γέλιο είναι πραγματικά μεγάλη άσκηση για τους πνεύμονες. Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων και την λειτουργεία των κοιλιακών. Βοηθά επίσης να καθαρίσετε τους πνεύμονες  από τον μπαγιάτικο αέρα έτσι ώστε ο καθαρός αέρας να είναι σε θέση να μπεί ολόκληρος στις περισσότερες περιοχές των πνευμόνων.

Δείτε ακόμη: Πώς μια γάζα με ginger μπορεί να θεραπεύσει το βήχα μέσα σε μια νύχτα

11. Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που προάγουν την υγεία των πνευμόνων

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα must για τη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των πνευμόνων. Τα τρόφιμα αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα για την ενσωμάτωση για την καλή υγεία των πνευμόνων:

Σταυρανθή λαχανικά. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι απλά τρόφιμα που μέλη της οικογένειας του λάχανου, συμπεριλαμβανομένων του κουνουπιδιού, του λάχανου, του μπρόκολου, και, φυσικά, του λάχανου. Αυτά τα τρόφιμα είναι φορτωμένα με χλωροφύλλη και ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν με φυσικό τρόπο το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Έχουν επίσης αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες οτι σταματούν την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.

Φωτεινό πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά . Αυτές τα έντονα χρώματα λαχανικών όπως τα καρότα που είναι γεμάτα με καροτενοειδή,μια πορτοκαλί αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που είναι γνωστή ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα καρότα, ιδίως, είναι επιπλέον ευεργετικά λόγω της καταμέτρησης της καροτίνη βήτα που είναι υψηλή. Το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε τις κρίσεις άσθματος. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου των πνευμόνων.

Τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία. Μια διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας των πνευμόνων, και είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο στο άσθμα. Μία εν εξελίξει μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center που κυκλοφορήσε στις αρχές, στοιχεία που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε ανθρώπινα κύτταρα του πνεύμονα και μπορούν να σταματήσουν τον καπνό των τσιγάρων που προκαλεί  βλάβη στους πνεύμονες σε μοντέλα της νόσου. Πιστεύουν ότι οι μελλοντικές μελέτες, που λαμβάνουν χώρα κατά τα επόμενα χρόνια, θα αποδείξουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της φλεγμονής και να επιταχύνουν την επισκευή της βλάβης των πνευμόνων από βραχυχρόνια και μακροχρόνια χρήση τσιγάρων. Τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν πράγματα όπως τα άγρια-που αλιεύονται όπως το σολομό, το λάδι καρύδας, τους ξηρούς καρπούς και το λιναρόσπορο.

12. Nοστιμεύστε τα γεύματά σας

Υπάρχει μια σειρά από βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων, σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά από αυτά, στα γεύματά σας προκειμένου να κάνετε τους πνεύμονές σας να λειτουργούν καλύτερα.

Κουρκούμη. Ένας από τους πιο ισχυρούς θεραπευτές της φύσης , η κουρκούμη περιέχει μία δραστική ουσία γνωστή ως η κουρκουμίνη που προσφέρει ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Λειτουργεί για να προστατεύσει το σώμα από τα κύτταρα των ελεύθερων ριζών και να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση κουρκούμης σε τακτική βάση θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει τα συμπτώματα σε συνθήκες όπως του COPD, του άσθματος, του εμφυσήματος, της πνευμονίας και πνευμονικής ίνωσης που προκαλείται από την ακτινοβολία.

Τζίντζερ. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα, και μπορείτε πάντα να πετάξει λίγο φρέσκο τζίντζερ ρίζα σε ένα σπιτικό smoothie. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στο καθαρισμό των αεραγωγών των ρύπων και άλλων ερεθιστικών ουσιών πριν προλάβουν να φτάσουν στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και να βελτιώσει την κυκλοφορία στον πνεύμονα, και να μείωσει τα τσυμπτώματα πολλών χρόνιων πνευμονικών παθήσεων όπως είναι η βρογχίτιδα.

Σκόρδο. Μια μελέτη του 2013 που διεξήχθη από ερευνητές στο Jiangusu, ένα επαρχιακό κέντρο της Κίνας Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά  σκόρδο είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι ερευνητές καθόρισαν ότι το σκόρδο, που καταναλώνεται μόλις δύο φορές την εβδομάδα, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.

“Η προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης του ωμού σκόρδου και του καρκίνου του πνεύμονα έχει παρατηρηθεί με μια πρότυπη δόση-απόκρισης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σκόρδο μπορεί δυνητικά να χρησιμεύσει ως παράγων χημειοπροληπτικός για το καρκίνο του πνεύμονα,” γράφουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι οι ενήλικες που συνήθως καταναλώνουν αυτό ήταν 44 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να υποστούν αυτή την ασθένεια.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με την ικανότητα της μείωσης της φλεγμονής και τη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στην έντονη χημική του ουσία γνωστή ως allicin. H Allicin απελευθερώνεται όταν οι σκελίδες σκόρδο συνθλίβονται -ωστόσο η ίδια ουσία είναι επίσης γνωστή για της αντιβιοτικές ιδιότητες της και έχει ακόμη την ικανότητα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, πιστεύεται ότι συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά του κοινού κρυολογήματος και των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβιών.

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close