7 σημάδια που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου οργανισμού, και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτή η βιταμίνη είναι σφιχτά συνδεδεμένη με το ασβέστιο του σώματος και επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D ενισχύει την ανοσία και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Συχνά ξεχνάμε, οτι ηη βιταμίνη D είναι απαραίτητη μαζί με άλλες βιταμίνες, προκειμένου το σώμα μας να μπορεί να λειτουργεί σωστά.

Δείτε ακόμη: Μήπως έχετε έλλειψη της βιταμίνης Β12 ; Σταματήστε να αγνοείτε αυτά τα σημάδια αμέσως!

Η βιταμίνη D είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τα οστά ή για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής κατανάλωση της βιταμίνης D όχι μόνο είναι σημαντική για τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά επίσης εμποδίζει και μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Εάν το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει έλλειψη της βιταμίνης D, τα εύθραυστα οστά είναι το πρώτο πρόβλημα υγείας που θα αντιμετωπίσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε νέους, δεδομένου ότι τα οστά αναπτύσσονται και σχηματίζονται κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου.

Αν συμβεί αυτό, ακολουθούν μετά και άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των σκελετικών παραμορφώσεων και των εύθραυστων οστών και του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης τραυματισμών και καταγμάτων.

Δείτε ακόμη: 9 συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη μαγνησίου.. και πως να το αναπληρώσετε;

Ακόμα, τα οστά δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με μια μελέτη, αυτή η σημαντική βιταμίνη είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της υπέρτασης και του διαβήτη τύπου 1 και 2, καθώς και της πολλαπλής σκλήρυνσης (MS).

Προκειμένου να μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έλλεψη της βιταμίνης D, δείτε τα 7 σημάδια τα οποία μπορούν να σας προειδοποιήσουν!

1.) Πόνος και μυϊκή αδυναμία

Ο βαθμός του πόνου και της μυϊκής αδυναμίας μπορεί να ποικίλει, μπορεί να είναι μαλακός ή πολύ σοβαρός. Αρχικά, τα συμπτώματα αυτού του τύπου δεν είναι τόσο αισθητά. Ωστόσο, καθώς η ανεπάρκεια συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα, τα συμπτώματα τείνουν να γίνουν χειρότερα. Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη D, όταν μεταβολίζεται, ενισχύει τη συστολή των μυών – ένα σημαντικό μηχανισμό για την ενίσχυση των οστών.

2.) Επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D πέφτουν, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει ισχυρή αστάθεια. Τα άνοσα κύτταρα τρέφονται με αυτή τη βιταμίνη, έτσι ώστε οτιδήποτε λιγότερο από αυτή που χρειάζονται προκαλεί σοβαρή ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, που διεξήχθη στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, συμμετείχαν 2 ομάδες μαθητών- μια ομάδα που κατανάλωνε τα συμπληρώματα βιταμίνης D και μια άλλη ομάδα που δεν το έκανε.

Η πρώτη ομάδα ήταν περισσότερο ανθεκτική σε στέλεχη της γρίπης των πτηνών, σε αντίθεση με την δεύτερη ομάδα η οποία δεν ήταν. Μια δεύτερη μελέτη απέδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D βρέθηκαν σε ασθενείς που υποφέρουν από αυτοάνοσες ασθένειες.

Η βιταμίνη D είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου οργανισμού, και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

3. ) Υπέρταση

Η υπέρταση (η υψηλή πίεση αίματος) προκύπτει συχνά όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα είναι χαμηλά. Το σώμα μας διαμορφώνει ένα πεπτίδιο που αυξάνει την αρτηριακή πίεση μέσω του αρτηριακού περιορισμού και της κατακράτησης υγρών. Η βιταμίνη D χρησιμεύει ως αντίμετρο, της καταστολής αυτής της ενζυμικής αντίδρασης, μειώνοντας την ακατάλληλη και επιδεινώμενη απόκριση του σώματος σε αυτό το πεπτίδιο, ομαλοποιώντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Δείτε ακόμη: Πρόωρα σημάδια του διαβήτη που όλοι μας αγνοούμε

4. ) Συναισθήματα θλίψης / κατάθλιψης

Κάθε φορά που αισθάνεστε χάλια, μπορεί απλά να χρειάζεται να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα σας. Η βιταμίνη D είναι στενά συνδεδεμένη με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ), αλλά και τη θλίψη κατά την αλλαγή μιας εποχής.

Αυτό οδηγεί σε αλλαγή των επιπέδων της βιταμίνης D3 και έτσι απαιτούνται συμπληρώματα της. Σε μια μελέτη, που περιλαμβάνει τα άτομα που βιώνουν ΕΔΕ, συμπληρώματα βιταμίνης D3 προσφέρθηκαν ως θεραπεία.

Οι αλλαγές στη διάθεση από το να ασθάνεται κάποιος θλίψη και μετά χαρά και μετά θλίψη , ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς, και εμφανίζοντας και άλλα συμπτώματα, όπως η λαχτάρα για φαγητό, ο λήθαργος, η υπερυπνία, και οι διαταραχές του ύπνου.

5. ) Eντερικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως  κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn, ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου και άλλες ασθένειες, συνήθως έχουν έλλειψη της βιταμίνης D και χρειάζονται θεραπεία με συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει σε ανθρώπους με περίσσεια σωματικού λίπους, δεδομένου ότι το λίπος μειώνει τις επιδράσεις και την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

6. ) Η υπερβολική εφίδρωση

Μια παράξενη προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο είναι η τάση των ανθρώπων να ιδρώνουν περισσότερο όταν έχουν έλλειψη της βιταμίνης D. Σε αντίθεση με πολλά από τα στοιχεία σε αυτή τη λίστα, οι ειδικοί γιατροί δεν είναι αρκετά σίγουροι γιατί ιδρώνουν περισσότερο τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της υπερβολικής εφίδρωσης, ειδικά στην περιοχή γύρω από το μέτωπο.

7. ) Καρδιακές παθήσεις

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συχνά γνωστό ότι προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες, όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, τα επίπεδα ασβεστίου στις αρτηρίες είναι υψηλότερα προκύπτοντας έτσι καρδιακά προβλήματα. Το ασβέστιο δημιουργεί θρόμβους στο εσωτερικό των αρτηριών, οι οποίοι συνήθως οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός από τις αναφερόμενες, άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της έλλειψης της βιταμίνης D είναι τα ακόλουθα: ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης D

Γνωρίζοντας τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκληθούν με την έλλειψη της βιταμίνης D στο σώμα μας, αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε τη διατροφή μας προκειμένου να λάβουμε την βιταμίνη D που χρειαζόμαστε!

Εδώ θα βρείτε τα κορυφαία προϊόντα τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνη D, και αν τα καταναλώνετε συχνά ποτέ δεν θα έχετε πρόβλημα έλλειψης της βιταμίνης αυτής.

– Χυμός πορτοκάλι (εμπλουτισμένος με βιταμίνη D)
– γάλα με βρώμη, γάλα σόγιας, αμυγδάλου

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close