8 συμπτώματα των ηλικιωμένων τα οποία πρέπει να προσέξετε

Αν δεν δώσετε προσοχή, μπορεί εύκολα να παραβλέψετε σημαντικά συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως κάτι να μην πάει καλά με το αγαπημένο σας ηλικιωμένο πρόσωπο.

Αν και τα «πονάκια» είναι φυσιολογικά με την ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοείτε όλα τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας.

Εξάλλου, μερικά μπορεί να είναι συμπτώματα κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάζετε παράξενα ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, ακόμα και αν πιστεύετε ότι δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας.

Το να περιμένετε να εξαφανιστούν ως δια μαγείας μπορεί να έχει μεγάλο κόστος για την υγεία σας.

Ασυνήθιστη δύσπνοια

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα μόνο από τα πολλά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Αν λαχανιάζετε μετά από μια σύντομη βόλτα, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι του ότι κάποια από τις αρτηρίες σας είναι εν μέρει ή εντελώς φραγμένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Δείτε ακόμη: Τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει!

Αν προσέξετε ότι δυσκολεύεστε πολύ να αναπνεύσετε, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Άλλα σημάδια μπορεί να είναι το σφίξιμο στο στήθος ή η ζάλη.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας για ό,τι σας ανησυχεί σχετικά με τα παραπάνω συμπτώματα, πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.

Ξαφνική ζάλη ή προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανεπαίσθητα όμως, αν γνωρίζετε ποια είναι, έχετε λιγότερες πιθανότητες να τα αγνοήσετε.

Η ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα και η ξαφνική απώλεια ισορροπίας και συντονισμού είναι συμπτώματα εγκεφαλικού και σε ηλικιωμένους και σε νεότερους ενήλικες.

Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στα παρακάτω σημάδια:

  • Αίσθηση υπερβολικής ζάλης.
  • Δυσκολίες στην ομιλία.
  • Λέξεις που δεν προφέρονται σωστά.
  • Αλλαγές στην όραση.
  • Αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, στα πόδια ή στους βραχίονες.
  • Αν παρουσιαστούν αυτά τα σημάδια, πρέπει να δείτε αμέσως έναν γιατρό.

Αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση

Αν έχετε αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση, είναι καλύτερα να δείτε τον γυναικολόγο σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό.

Μερικές περιπτώσεις αιμορραγίας μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές από άλλες. Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την πιθανότητα η αιμορραγία να αποτελεί ένα σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας όπως ο καρκίνος.

Δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε ανάλαφρα. Παρομοίως, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, ακόμα και αν δεν έχετε αιμορραγία από τον κόλπο.

Στυτική δυσλειτουργία

Πρόκειται για μια πάθηση που συνήθως είναι πολύ συνηθισμένη στους ηλικιωμένους και έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί με την ηλικία.

Μάλιστα, περίπου το 22% των ανδρών ηλικίας 60 ετών παρουσιάζουν ανικανότητα. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα όταν πρόκειται για τη σεξουαλική ικανοποίηση, μπορεί επίσης να συνδέεται με καρδιακή νόσο, διαβήτη και άλλες παθήσεις.

Δείτε ακόμη: Κάντε αυτό και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα και από το φούσκωμα στο λεπτό

Αν και η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας συνδέεται συνήθως με την ηλικία, μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης.

Δώστε προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα, καθώς μπορεί να φανερώνει κάτι πολύ περισσότερο από γηρατειά.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα σας κάνει να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι χρειάζεται όταν ενεργείστε. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να παρουσιάσετε αιμορροΐδες.

Όταν η δυσκοιλιότητα είναι περιστασιακή μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι φυσιολογικό, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα πιο συχνά από ό,τι αναμένεται.

Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι ότι κάτι εμποδίζει την έξοδο των κοπράνων. Αυτό μπορεί να είναι ένας όγκος, ένας πολύποδας ή κάποιο άλλο εμπόδιο. Όταν η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια, η αποβολή των κοπράνων γίνεται πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα αυτά να σκληραίνουν.

Έτσι το έντερο γεμίζει και τότε απλώς δεν μπορείτε να ενεργηθείτε. Αυτό ονομάζεται ενσφήνωση κοπράνων.

Αν η δυσκοιλιότητα παρουσιάζεται συχνά σε εσάς ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, είναι καλή ιδέα να δείτε τον γιατρό σας.

Χρώμα στα κόπρανά σας

Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με αυτά που τρώτε κάθε μέρα. Τα συμπληρώματα σιδήρου και τα φάρμακα κατά της διάρροιας, για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τα κόπρανά σας πιο σκούρα.

Το καφέ ή πράσινο χρώμα στα κόπρανά σας είναι φυσιολογικό.

Αν όμως προσέξετε την παρουσία μαύρων ή αιματηρών κοπράνων, ίσως αυτό να αποτελεί σύμπτωμα αιμορραγίας στην άνω γαστρεντερική οδό.

Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε έλκη, αιμορροΐδες, εκκολπωματίτιδα και άλλες γαστρεντερικές νόσους που απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους.

Ανωμαλίες στους μαστούς σας

Αν και μπορείτε να ανιχνεύσετε τον καρκίνο του μαστού εντοπίζοντας ορισμένα εξογκώματα, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που είναι λιγότερο γνωστά:

  • Φλεγμονή.
  • Ευαισθησία ή αποχρωματισμός.
  • Έκκριση από τη θηλή.
  • Αλλαγές στον τόνο του δέρματος των μαστών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι κάτι λιγότερο συνηθισμένο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν μπορούν να παρουσιάσουν αυτό το είδος καρκίνου. Γι’αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα να κάνουν τακτικές εξετάσεις.

Δείτε ακόμη: Σταφυλόκοκκος: Ο νούμερο 1 κίνδυνος για τα μικρά παιδιά και πώς να τα προστατεύσεις

Δερματικές πληγές

Η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στους ηλικιωμένους. Όπως είναι ευρέως γνωστό, αυτό το είδος καρκίνου μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας.

Δώστε μεγάλη προσοχή σε κάθε πληγή ή ελιά που εμφανίζεται ξαφνικά στο δέρμα. Αυτό επειδή οι δερματικές πληγές που δεν επουλώνονται σωστά μπορούν να γίνουν καρκινώδεις.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να θέσουν τη ζωή σας σε κίνδυνο, αν τις αγνοήσετε. Είναι σημαντικό να προσέχετε πάντα τα μικρά σημάδια που σας δίνει το σώμα σας.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας για ό,τι σας ανησυχεί σχετικά με τα παραπάνω συμπτώματα, πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.

Εννοείται ότι είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να πηγαίνετε στον γιατρό όποτε χρειάζεται, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να ζήσετε περισσότερα χρόνια με υγεία και χαρά.

Πηγή: meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close