Αυτό είναι το μυστικό για να ζήσει κανείς περισσότερο -Εύκολο και απλό!

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι αισθάνονται νεότεροι, ζουν και περισσότερο. Αρα, το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορεί κανείς να αισθανθεί νεότερος.

Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση. Υποστηρίζουν ότι για να διατηρηθεί νέο το μυαλό, τουλάχιστον των μεγαλύτερων ανθρώπων, πρέπει να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο.

Η Τζένιφερ Μπέλινγκτερ, ερευνήτρια της μεταδιδακτορικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ στη Γερμανία τονίζει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι, τις μέρες που αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο νιώθουν πιο νέοι.

Δείτε ακόμα: Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου θα ζήσεις πολλά χρόνια, λένε οι επιστήμονες!!!

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι βιώνουν διακυμάνσεις ως προς την… υποκειμενική τους ηλικία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τωρινή μελέτη. Διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι στην ομάδα των μεγαλύτερων ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι διακυμάνσεις της υποκειμενικής ηλικίας συνδέονταν με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες αισθάνονταν ότι είχαν τον έλεγχο.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι αισθάνονται νεότεροι, ζουν και περισσότερο. Αρα, το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορεί κανείς να αισθανθεί νεότερος.

Ετσι, οι μεγαλύτεροι, τις ημέρες που ένιωθαν ότι είχαν τον έλεγχο της ζωής τους, αισθάνονταν νεότεροι.

Δείτε ακόμα: 6+1 καθημερινά πράγματα που μέχρι σήμερα έκανες λάθος στη ζωή σου

Οσον αφορά τη νεότερη ομάδα ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα, οι διακυμάνσεις ως προς την υποκειμενική ηλικία συνδέονταν με την υγεία τους και το άγχος.

Γιατί όμως κάποιος που νιώθει ότι έχει τον έλεγχο να νιώθει και νεότερος; Η Μπέλινγκτερ εξηγεί ότι η αίσθηση της αυτενέργειας μπορεί να μειώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει την υποκειμενική ηλικία, αλλά και να παρακινήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. «Νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερα πράγματα, νιώθεις ότι οι πράξεις σου έχουν σημασία».

Πώς μπορεί όμως ένας ηλικιωμένος να αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο; Με απλά πράγματα. Επιλέγοντας μόνος του τι ακριβώς θα φάει και τι ώρα, να σκέφτεται κριτικά για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, να διαβάζει και φυσικά η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οταν κάποιος νιώθει νεότερος βοηθά τον εαυτό του όχι μόνο αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και μειώνοντας τις πιθανότητες για άνοια.

Δείτε ακόμα: 19+1 εξαιρετικά σπάνιες συμπτώσεις που θα δείτε μια φορά στη ζωή σας

Το καλό νέο είναι ότι το 91% τείνει όντως να αισθάνεται νεότερο από την ηλικία του και μόνο ένα 23% μεγαλύτερο.

Πηγή: iefimerida
Close