Με αυτό τον τρόπο μεταφέρετε εκατομμύρια βακτήρια στα μάτια σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ερεθισμένη ξηρή αίσθηση των ματιών  έρχεται όταν κάποιος κοιτάζει σε μια οθόνη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα μάτια μας τείνουν να παραμείνουν επικεντρωμένα στις τεχνητά φωτισμένες εικόνες και αυτό έχει επιπτώσεις στους καταπονεμένους βολβούς των ματιών. Για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση στο φορητό υπολογιστή τους, ξοδεύουν περίπου 8 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας σε μια οθόνη. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο μέσος άνθρωπος περνάει τουλάχιστον 2 ώρες χαζεύοντας στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου και κοιτώντας και σε άλλη οθόνη. Αυτό σημαίνει 10 ολόκληρες ώρες χαζεύοντας σε μια οθόνη.

Όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια πρέπει να ασχοληθούμε και με τις μετακινήσεις. Και πάλι τα μάτια μας πρέπει να παραμείνουν εστιασμένα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Συχνά αυτό οδηγεί σε σωληνοειδής όραση και κάψιμο, αλλά και νυσταγμένα μάτια.

Τα μάτια σας χρειάζονται ένα διάλειμμα

Ενστικτωδώς, όταν αρχίζουμε να αισθανόμαστε μια ενόχληση στα μάτια μας, τα τρίβουμε προκειμένου να ανακουφιστούμε. Ενώ αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει την κατάσταση στιγμιαία, θα μπορούσατε πραγματικά να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Εάν αισθανόμαστε φαγούρα στα μάτια ή ερεθισμό, είναι επειδή αυτά έχουν στεγνώσει ή μπορεί να υπάρχει κάτι σε αυτά που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Το μόνο που θα λύσει κάθε πρόβλημα είναι η λίπανση. Το τρίψιμο δεν είναι ποτέ η απάντηση. Στην πραγματικότητα, αν τρίψετε τα μάτια σας για να απαλλαγείτε από μια αίσθηση φαγούρας τότε μπορεί να δημιουργήσετε μια πληθώρα θεμάτων σε αυτά όπως:

1. Γδάρσιμο του κερατοειδούς χιτώνα

Τα μάτια σας μπορεί να σας ενοχλούν εξαιτίας των σωματιδίων που έχουν εισέλθει. Και όταν τα τρίβετε, τρίβετε αυτά τα σωματίδια στα μάτια σας, τα οποία πραγματικά θα μπορούσατε να τα αναγκάζετε να γ δείρουν το μάτι σας. Αυτό μου συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην παραλία. Μου πετάχτηκε άμμος στο πρόσωπο, έτριψα τα μάτια μου για να τη βγάλω έξω και προκάλεσα σοβαρό γδάρσιμο του κερατοειδούς μου. Τρίβοντας τα μάτια μου, έκανα την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Δείτε ακόμη: Βότανο βελτιώνει την όραση ακόμα και σε άτομα άνω των 70 ετών

2. Πιο έντονοι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Αυτοί οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια σας δεν προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη στέρηση του ύπνου. Είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια που σπάζουν και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, κυρίως λόγω τυχαίου τριψίματος των ματιών κατά τις ώρες που κοιμάστε.

3. Περισσότερος κνησμός και πιθανή μόλυνση

Σκεφτείτε τι χρησιμοποιείτε για να αγγίξετε τα ευαίσθητα μάτια σας. Πιθανότατα δεν πλένετε τα χέρια σας προτού τρίψετε δυνατά τα μάτια σας. Τα δάχτυλά όμως φέρουν μαζί τους πάρα πολλά βακτήρια. Και όταν τρίβετε τα μάτια σας μεταφέρετε αυτά τα βακτήρια σε αυτά, δίνοντας πρόσβαση σε λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα. Και αν ξύσετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια , τότε βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για κάποιες σοβαρές διαταραχές μακράς διάρκειας, μακροπρόθεσμης βλάβης συμπεριλαμβανομένης της βλάβης ή της απώλειας της όρασης.

Μπορεί το τρίψιμο των ματιών να σας ανακουφίζει εκείνη την ώρα αλλά στην πραγματικά κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Το τρίψιμο προκαλεί στο σώμα σας την απελευθέρωση περισσότερων ισταμινών, που τελικά προκαλούν περισσότερη κνησμό.

Για ποιους λόγους τρίβουμε τα μάτια μας;

Πιθανότατα το κάνουμε πιο συχνά από όσο νομίζουμε. Αφού εντοπίσουμε τους λόγους και τις στιγμές που μπορούμε να αγγίζουμε τα μάτια μας, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να αποφεύγουμε αυτή την πρακτική.

Και όταν τρίβετε τα μάτια σας μεταφέρετε αυτά τα βακτήρια σε αυτά, δίνοντας πρόσβαση σε λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα

Όταν κοιτάζουμε στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάτημα:

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν και πολλές άλλες επιλογές.. Είναι η δουλειά τους να βρίσκονται στον υπολογιστή για ώρες , έτσι τα μάτια τους εκτίθενται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η φωτεινότητα από τις οθόνες καταπονεί τα μάτια και τα στεγνώνει.

Φοράμε φακούς επαφής που στεγνώνουν τα μάτια

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν τα γυαλιά τους και επιλέγουν τους φακούς επαφής. Αυτό είναι ένα θέμα, επειδή οι φακοί εμποδίζουν τα μάτια από το να λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Όσο για το τρίψιμο, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο ξένο αντικείμενο που βρίσκεται στο μάτι μας. Και όταν το τρίβουμε, το αντικείμενο τρίβεται επάνω στον κερατοειδή μας. Αυτό δίνε την ευκαιρία για γρατζουνιές και λοιμώξεις.

Καθημερινά ερεθιστικά από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε

Μερικές φορές απλά νιώθουμε φαγούρα στα μάτια. Είτε πρόκειται για αλλεργίες, κούραση, είτε κάτι να που έχει φυσήξει ο αέρας μέσα στο μάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Και όταν νιώθουμε φαγούρα, απλά θέλουμε να ξύσουμε τα μάτια μας. Κάποιες φορές το κάνουμε και υποσυνείδητα. Αλλά μην κάνετε κάτι τέτοιο. Δημιουργήστε ένα σημείο προκειμένου να συνειδητοποιήσετε οτι δεν πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας.

Δείτε ακόμη: 10 σοβαρές ενδείξεις κακής όρασης!

Μην αγγίζετε τα μάτια σας !

Τώρα γνωρίζετε όλα τα φρικτά πράγματα που μπορούν να συμβούν στα μάτια σας αν τα αγγίξετε. Ο κνησμός μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά δεν είναι και τόσο κακός. Φανταστείτε να χάσετε την όρασή σας εξαιτίας ενός τριψίματος που προκάλεσε μια μόλυνση  κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς.

Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα σας αφήσουμε να υποφέρετε. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις για το πως να ανακουφίσετε την φαγούρα.

Πάντα να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες 

Επειδή η φαγούρα τις περισσότερες φορές προκαλείται από μικροσκοπικά σωματίδια που επιπλέουν στα μάτια, να έχετε πάντα δίπλα σας ένα αλατούχο διάλυμα ή λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες. Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε τα μάτια σας λίγο ξηρά ή ερεθισμένα, τότε χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες. Αυτό θα λύσει το πρόβλημά σας και θα αναζωογονήσει τα μάτια σας.

Δείτε ακόμη: 4 ασκήσεις για να βελτιώσετε γρήγορα την όραση σας!

Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο αν το χρειάζεστε πραγματικά

Μην αγγίζετε τα μάτια με τα χέρια σας! Είναι βρώμικα! Αντ ‘αυτού, αγγίξτε τα μάτια σας με ένα χαρτομάντιλο αν θέλετε να το κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με τα βακτήρια των χεριών σας και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσετε βλάβη στον κερατοειδή. Μην νομίζετε ότι μπορείτε να τρίψετε τα μάτια σας επειδή χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο όμως. Είπαμε να τα αγγίξετε με το χαρτομάντιλο και όχι να τα τρίψετε.

Φροντίστε τα μάτια σας δίνοντας τη μέγιστη προσοχή για να μην έχετε κανένα πρόβλημα. Μην διακινδυνεύετε την όρασή σας από την άμεση ικανοποίηση που έρχεται με το τρίψιμο της φαγούρας. Λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Και προσέξτε τα μάτια σας.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close