Υπάρχει μια χώρα, στην άκρη της Ευρώπης – κάποιοι θα σου πουν στην αρχή της – που πολλά στράβωσαν τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν θα πούμε τώρα ποιος έφταιξε πιο πολύ αυτά τα έχουμε συζητήσει ξανά και ξανά.
Όμως, χάσαμε. Το χρήμα έγινε Θεός. Όλα μπήκαν στις βιτρίνες και τα μαιευτήρια τα κάναμε σουίτες. Βγάλαμε τον πόνο και την αναμονή από τη γέννα και προσθέσαμε νυστέρια, φάρμακα και γάλα σε σκόνη. Μια γέννα έφτασε να στοιχίζει στην Ελλάδα όσο οι μισθοί ενός έτους. Ζούμε στη χώρα με τις περισσότερες καισαρικές στον κόσμο και τις περισσότερες ιδιωτικές θερμοκοιτίδες – αυτά τα δύο συνδέονται γιατί τα παιδιά των καισαρικών καταλήγουν σχεδόν πάντα «για λίγες μέρες στην εντατική».
Ο ένας θυσίασε τις αρχές του, ο άλλος τον όρκο του και οι γυναίκες πείστηκαν ότι είναι φυσιολογικό να σημειώνεις στην ατζέντα σου 5 με 7 καισαρική. Να σου καθορίζει το πρόγραμμα του γιατρού και το ρεπό του άντρα σου πότε θα γεννήσεις το παιδί σου.
Ο ΟΗΕ πέρυσι την Άνοιξη κατήγγειλε την Ελλάδα για κακοποίηση των γυναικών μέσω των καισαρικών τομών και για έλλειψη σεβασμού προς την έγκυο γυναίκα. Τα ίδια λένε στον ΟΟΣΑ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών είναι 15% και στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κέντρα έχουμε 65% καισαρικές και στα νοσοκομεία 40% (ακόμη και στις ΗΠΑ με την αμυντική ιατρική λόγω των συχνών δικαστικών αγωγών κατά των ιατρών τα ποσοστά καισαρικής είναι γύρω στο 30%). Εμείς όμως δεν ακούμε. Άλλο ένα χαρακτηριστικό μας. Αντί να σταματάμε, να κοιτάμε, να διορθώνουμε, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τα μαύρα ρεκόρ μας.
«Αν οι γυναίκες χάσουν το δικαίωμα να γεννούν όπου και όπως αυτές επιθυμούν θα είναι σαν να χάνουν το δικαίωμά τους να αναπνέουν», έχει γράψει μια αμερικανίδα συγγραφέας. Ίσως να το έχει γράψει για όλες αυτές τις γυναίκες που μίλησαν στους «Πρωταγωνιστές». Τη Μαρίνα που τόλμησε να πει όχι στην καισαρική που πήγαν να της επιβάλουν στο κρατικό νοσοκομείο Κατερίνης και γέννησε φυσιολογικά στη Θεσσαλονίκη ή για τη Σταυρούλα που άφησε τον γιατρό της σύξυλο, μη υποκύπτοντας στην τρομοκρατία του – ότι το παιδί είναι μεγάλο και δεν μπορεί να βγει κανονικά – και γέννησε σπίτι της μόνο με δύο μαίες (ήταν παραμονή Χριστουγέννων και όπως τελικά της εξομολογήθηκε ο γιατρός έπρεπε να φύγει διακοπές).
Αλλά γιατί οι γυναίκες παρασύρονται σε αυτό το λάθος; Γιατί θέλουν να γεννούν σε λίγα λεπτά με ελάχιστη προσπάθεια; Γιατί προτιμούν να πονούν 3-4 μέρες μετά τη γέννα – χειρουργημένες και φοβούνται τον ολιγόωρο πόνο της φυσιολογικής γέννας που εξαφανίζεται μόλις παίρνουν το παιδί τους αγκαλιά (είδατε το χαμόγελο της Ελένης μόλις ακούμπησαν στο στήθος της την κόρη της;). Ίσως απλώς γιατί οι γυναίκες (μας) ακολουθούν το ρεύμα. Αυτό που δοξάζουμε όλοι τις τελευταίες δεκαετίες; Σύντομα, χωρίς κόπο, κατευθείαν στην πηγή.
“Και τώρα τι κάνουμε;”, θα μου πείτε. “Αλλάζουμε γιατρούς;”. Νομίζω ότι η λύση είναι πιο εύκολη από το πρόβλημα. Οι γυναίκες πρέπει με αυτοπεποίθηση να επιστρέψουν στον ρόλο τους. Αυτές ξέρουν το σώμα τους, αυτές επιλέγουν γιατρό και άγνοια στην εποχή του ίντερνετ δεν συγχωρείται. Δεν μπορεί να υπάρχει γυναίκα που να πιστεύει ότι «αν γεννήσεις φυσιολογικά θα ατονήσει η σεξουαλικότητά σου καθότι η ερωτογενής ζώνη τραυματίζεται» (ναι! και αυτό έχει ειπωθεί από… γιατρό).
Οι έλληνες γυναικολόγοι πρέπει να αναθεωρήσουν και κάποιοι από αυτούς να εκπαιδευτούν ξανά. Οι γιατροί που είναι υπέρμαχοι του φυσιολογικού τοκετού πρέπει να βγουν μπροστά. Να μη δειλιάζουν. Η καισαρική είναι μια ιατρική επιλογή για δύο στις δέκα γυναίκες. Τελεία. Και η κοινωνία πρέπει να επιβάλει ελέγχους για να διαπιστώνουμε αν οι καισαρικές επιβάλλονται όντως από ιατρικούς λόγους. Ελέγχους που κάνουν σε όλες τις «πολιτισμένες χώρες». Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά την προβολή της εκπομπής είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της Επιτροπής Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ. Περιμένουμε.
Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η επιδημία των καισαρικών πρέπει να εξαλειφθεί και οι γυναίκες έχουν τον τρόπο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένα επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών είναι 15%, όταν στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κέντρα έχουμε 65% καισαρικών και 40% καισαρικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Γιατί λοιπόν η Ελλάδα έχει αυτό το μαύρο ρεκόρ;
Στον Σταύρο Θεοδωράκη μίλησαν 7 γυναίκες – από 25 έως 85 ετών – ένας γιατρός δημόσιου νοσοκομείου και μια μαία.
Μαρίνα Λιούτα – Κατερίνη
Το πρώτο της παιδί γεννήθηκε με καισαρική, το δεύτερο με φυσιολογικό τοκετό
«Στο νοσοκομείο της Κατερίνης με έδιωξαν γιατί επέμενα να κάνω φυσιολογική γέννα. Μου είπαν ότι μετά την καισαρική δεν μπορείς να γεννήσεις φυσιολογικά. Τελικά βρήκα μια γιατρό στη Θεσσαλονίκη που δέχτηκε να πάμε φυσιολογικά, εφόσον όλα πήγαιναν καλά. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία».
Σταυρούλα Δαλιάνη – Παγκράτι
Δύο γέννες στο σπίτι με την βοήθεια μαιών.
«Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ο γιατρός με πίεζε να κάνω καισαρική για να μην γεννήσω μέσα στα Χριστούγεννα. Όταν αρνήθηκα μου αποκάλυψε ότι είχε κανονίσει να φύγει εκδρομή στις 24 Δεκεμβρίου και δεν ήθελε να γεννήσω στα χέρια ενός άλλου γιατρού. Έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ σε κάποιες μαίες που σε βοηθούν να γεννήσεις στο σπίτι».
Ματούλα Κάματζη – Χαλκίδα
Δύο καισαρικές η πρώτη πρόωρη χωρίς να έχει πεισθεί ότι όντως συνέτρεχαν σημαντικοί ιατρικοί λόγοι.
Η Ματούλα μετά την εξομολόγηση της στους “Πρωταγωνιστές” πήγε στο χωριό της στο Παρθένι Αλιβερίου, όπου ζει η γιαγιά της Μαρίας η οποία και αφηγείται στην κάμερα πως γεννούσαν οι γυναίκες στα δικά της χρόνια.
«Ούτε μαμή είχαμε εδώ στο χωριό. Εγώ είχα την αδερφή μου και την μάνα μου, άλλες είχαν τους δικούς τους συγγενείς, που ξεγεννάγαμε στο σπίτι μας. Στο πάτωμα γονατιστές κρατώντας μια καρέκλα»,λέει χαρακτηριστικά η γιαγιά Μαρία.
Ακόμη, η εκπομπή παρακολούθησε τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της Ελένης Γάκου στο σπίτι της στο Ίλιον, την εισαγωγή της στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και την γέννα της στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας ψάχνουμε το φυσικό, όταν πρέπει να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο, δεν θέλεις το πιο φυσιολογικό πράγμα; Να τα καταφέρει να βγει μόνο του;», λέει η 28χρονη Ελένη.
Στον Σταύρο Θεοδωράκη μιλούν ο γιατρός της Μιχάλης Σύνδος, επιμελητής Α’ της Κλινικής και η μαία της Αναστασία Τσολάκη, διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
πηγη Πρωταγωνιστες
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες