Θηλασμός: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας μπαμπάς!
Οι περισσότεροι άντρες (έστω και θεωρητικά) γνωρίζουν ότι ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να τραφεί το μωρό τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που μετά τον ερχομό του μωρού, αντιμετωπίζουν κάποια αισθήματα ανεπάρκειας, μια που νιώθουν παραγκωνισμένοι.
Η καθηγήτρια του τμήματος Οικογένειας και Παιδικής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Pamela Ιορδανία, που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις επιπτώσεις του θηλασμού στους άνδρες, αναφέρει σχετικά: «Ο θηλασμός παρατείνει την αποκλειστική σχέση που μοιράζεται η μητέρα με το βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ».
Έτσι, πολλοί μπαμπάδες κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να βιώσουν:
Ανησυχία ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να δεθούν τόσο όσο η μητέρα με το μωρό.
Αίσθημα ανεπάρκειας, αναλογιζόμενοι ότι τίποτα από όσα εκείνοι κάνουν για το μωρό δεν μπορεί να συγκριθεί με την συνεισφορά της μητέρας.
Δυσαρέσκεια απέναντι στο μωρό που έχει μπει κυριολεκτικά ανάμεσα σε εκείνους και τη μητέρα. Ωστόσο έρευνες μας διαβεβαιώνουν πως όσο πιο υποστηρικτικός είναι ο άντρας απέναντι στη σύντροφό του, τόσο περισσότερη διάρκεια θα έχει η περίοδος του θηλασμού, αλλά και τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα νιώθει για αυτήν την πράξη.
Πως να βοηθήσετε τη σύντροφό σας σε αυτήν την τόσο υπέροχη (αν και κάποιες φορές δύσκολη) διαδικασία του θηλασμού:
1. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας γύρω από τον θηλασμό
Είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε τη διαδικασία αλλά και το τι συμβαίνει στο σώμα και την ψυχολογία της συντρόφου σας. Είναι ένας τρόπος για να της δείξετε ότι βρίσκεστε κοντά της και την υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη περίοδο.
2. Φτιάξτε της τη διάθεση
Ο θηλασμός γίνεται πολύ καλύτερος αν η μαμά είναι χαλαρή και έχει καλή διάθεση. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε? Είτε βάζοντας μουσική είτε κάνοντας της ένα ελαφρύ μασάζ στην πλάτη. Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία παρά μόνο καλή διάθεση για να βρείτε έναν τρόπο να τη χαλαρώσετε καθώς ταΐζει το μωρό.
3. Αναλάβετε τις δουλειές του σπιτιού
Όταν η σύντροφός σας διαθέτει χρόνο και ενέργεια στο θηλασμό είναι επόμενο πως δεν έχει κουράγιο να ασχολείται και με τις δουλειές του σπιτιού. Και αφού δεν μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο της στη διαδικασία του θηλασμού, μπορείτε κάλλιστα να τακτοποιήσετε το σπίτι ή να αναλάβετε κάποιες από τις καθημερινές υποχρεώσεις και μάλιστα χωρίς να σας το ζητήσει.
4. Μην ξεχνάτε να της εκφράζετε την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας
Αυτήν την περίοδο που ενδεχομένως νιώθει πιο συχνά κουρασμένη, έχει ανάγκη να λαμβάνει την τρυφερότητα από τον σύντροφό της.
5. Κρατήστε απασχολημένο το άλλο σας παιδί
Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για να μην αποσπάται η προσοχή του μωρού αλλά ούτε και της ίδιας αν λόγου χάρη πρέπει ταυτόχρονα να θηλάζει και να ασχολείται με το νήπιο.
6. Ρωτήστε την τι χρειάζεται
Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά πολλές φορές είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς να θέσει μια ερώτηση τέτοιου τύπου. Επομένως φροντίστε να ρωτάτε συχνά. Τις περισσότερες φορές άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι ρωτήσατε, αρκεί.
7. Αλλάξτε την πάνα του μωρού
Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά μετά το θηλασμό το μωρό χρειάζεται καινούργια πάνα. Αναλάβετε να το αλλάζετε και να είστε σίγουρος πως θα πάρετε εύσημα τόσο από τα μαμά!
8. Υποστηρίξτε τη σύντροφό σας
Το να ακούτε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της συντρόφου σας, είναι πολύ σημαντικό. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία αλλά στην αρχή μπορεί η σύντροφός σας να ταλαιπωρηθεί λίγο ή να μην νιώθει τόσο άνετα. Η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική για να αντεπεξέλθει η σύντροφός σας στις προκλήσεις του θηλασμού.
9. Δημιουργήστε ένα προσωπικό δέσιμο με το μωρό σας
Αγκαλιάζοντας το μωρό συχνά, κάνοντάς του μπάνιο, χαϊδεύοντάς το και αφήνοντάς το να κοιμηθεί στο στήθος σας είναι μερικοί τρόποι για να δημιουργηθούν εξίσου στενοί δεσμοί ανάμεσα στο μωρό και τον πατέρα, όπως ακριβώς και ανάμεσα στη μαμά και το μωρό.
10. Κάνετε υπομονή
Αν η σύντροφός σας δείχνει, μετά τον ερχομό το μωρού, να μην ενδιαφέρεται για σεξ, δείξτε κατανόηση. Αφενός μπορεί να νιώθει εξασθενημένη λόγω του θηλασμού, αφετέρου είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν, έχουν λιγότερη παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισμό, που μεταφράζεται σε πολύ λιγότερη κολπική λίπανση.
πηγη : imommy

Close