Οι έρευνες για τα συναισθήματα των νέων μπαμπάδων είναι πολλές.
Ο ρόλος του πατέρα αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια επαναπροσδιορίζονται.
Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι μπαμπάς και τι υποστηρίζουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους;
Ας δούμε που κατέληξαν.
Αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση του πατέρα
Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο άνδρας τον εαυτό του και η θετική ή αρνητική αξία που θα προσδώσει στον εαυτό του μετά τη γέννηση του παιδιού του, εξαρτώνται αποκλειστικά από το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του ως πατέρα.
Αν λοιπόν καταφέρει να ενεργοποιήσει την υπευθυνότητά του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αισθάνεται συνολικά πιο ικανοποιημένος από τον εαυτό του, επομένως αποκτά μια καλή αυτοεικόνα που θα τον τροφοδοτήσει για τη συνέχεια.
Αν, αντιθέτως, εξωτερικοί παράγοντες ή άλλοι, που σχετίζονται με τον εαυτό του, τις δυνατότητες, τον χαρακτήρα του τού υπαγορεύσουν μια στάση ανευθυνότητας, η αυτοεικόνα του καταστρέφεται και η αυτοεκτίμησή του επίσης.
Τα καταφέρνουν τελικά οι μπαμπάδες;
Σύμφωνα με τις έρευνες, ειδικά τα δυο πρώτα χρόνια της πατρότητας, οι μπαμπάδες χτίζουν με δυναμισμό την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα τους. Αυτό το πετυχαίνουν, κυρίως αλλάζοντας οπτική για την δουλειά τους. Η εμπειρία της πατρότητας τους επιτρέπει να αναπτύξουν πιο οργανωτική στάση απέναντι στη δουλειά τους, να γίνουν πιο προσαρμοστικοί, αλλά και πιο ευαίσθητοι για τις ζωές των άλλων, τις δυσκολίες, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδερφοί τους. Άρα γίνονται πιο ανθρώπινοι και σαφώς πιο κοινωνικοί. Μιλούν για την καθημερινότητα που βιώνουν με το παιδί, αναπτύσσουν σχέσεις με άλλους γονείς από το εργασιακό τους περιβάλλον και ζητούν ανακούφιση από την ανταλλαγή εμπειριών.
Η σχέση του μπαμπά με την μαμά
Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών της ζωής του παιδιού, οι μπαμπάδες είναι γεμάτοι παράπονα. Θεωρούν ότι περνούν λιγότερο ποιοτικό χρόνο με την μητέρα του παιδιού, παρόλο που και οι ίδιοι είναι αφοσιωμένοι στο νέο μέλος της οικογένειας, ενδιαφέρονται για εκείνο, το φροντίζουν και επιδιώκουν την καλή επαφή μαζί του. Φαίνεται όμως ότι, αντίθετα από τις μαμάδες, οι μπαμπάδες θεωρούν την καλή σχέση τόσο με το παιδί, όσο και με την σύντροφό τους εξίσου σημαντική, ενώ οι μαμάδες φαίνεται να αφοσιώνονται αποκλειστικά στο νέο μέλος και να θεωρούν την φροντίδα του πρώτη τους προτεραιότητα. Πολλοί μπαμπάδες μάλιστα δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο που εξελλίσσεται η σχέση τους μετά την έλευση του παιδιού και εξηγούν ότι οι προσδοκίες τους ήταν διαφορετικές. Η διατήρηση της καλής επικοινωνίας στο ζευγάρι είναι το κλειδί για τη νέα ισορροπία που θα επιτρέψει στη σχέση της μαμάς με τον μπαμπά να αντέξει στο χρόνο. Άλλωστε, μια ευτυχισμένη οικογένεια στηρίζεται σε ένα αγαπημένο ζευγάρι.
Ειδήσεις σήμερα
- Αστυνομικός της Βουλής : Μάνα και πατέρας δασκάλευαν τα παιδιά τους να μην αποκαλύψουν τίποτα
- 10 συνταγές για αλμυρές τούρτες που θα εντυπωσιάσουν στο γιορτινό τραπέζι
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη το σκάει την πρώτη νύχτα του γάμου της και αφηνει το γαμπρό σύξυλο
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Γιάννης Πουλόπουλος : Στο νοσοκομείο ο γνωστός παρουσιαστής