Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Το γονιμοποιημένο ωάριο ξεκινά ως ένα κύτταρο το οποίο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ώστε να διαμορφωθεί το έμβρυο, ταξιδεύοντας –την ίδια ώρα- προς την μήτρα.

Το έμβρυο αρχικά βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της μήτρας, η οποία αρχίζει να διαστέλλεται έτσι ώστε να το στηρίξει. Το έμβρυο σε αυτή τη φάση έχει το μέγεθος ενός φασολιού ενώ η σπονδυλική του στήλη και το νευρικό του σύστημα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

Έχει ήδη το δικό του κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να έχει διαφορετική ομάδα αίματος από τη μητέρα του. Τα αιμοφόρα αγγεία και ο ομφάλιος λώρος αρχίζουν να σχηματίζονται.

Για τις περισσότερες γυναίκες το πρώτο «σημάδι» μιας εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου την πέμπτη εβδομάδα. Τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο θεωρούνται αξιόπιστα κι έτσι η μέλλουσα μητέρα μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυμοσυνη της με ασφάλεια μέσω του τεστ. Αν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό, ένα δεύτερο μετά από μερικές μέρες μπορεί να αποδειχθεί θετικό, αφού τα ανιχνεύσιμα ποσοστά ορμονών στα ούρα θα έχουν αυξηθεί.

Εγκυμοσύνη – Οι πρώτες εβδομάδες
Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να διαμορφώνεται την έβδομη εβδομάδα. Περίπου αυτή τη χρονική περίοδο οι γυναίκες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις διάφορες «ενοχλήσεις» που εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης , όπως συχνοουρία, ναυτίες, εμετούς καθώς και αισθήματα υπερβολικής ευαισθησίας.

Όλες οι ιατρικές συνταγές, συμπεριλαμβανομένου των συμπληρωμάτων διατροφής, θα πρέπει να ελεγχθούν εφόσον οι πρώτες δώδεκα εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές σ’ ότι αφορά τη βασική ανάπτυξη του εμβρύου.

Την έκτη εβδομάδα είναι σύνηθες να πραγματοποιείται ο πρώτος υπέρηχος, ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα έχει ιστορικό αποβολής ή αιμορραγίας.

Ένας πρώτος υπέρηχος γίνεται μέσω του κόλπου και είναι απαραίτητος ώστε να ελεγχθεί η πιθανότητα της εκτοπικής εγκυμοσύνης αλλά και για να ακούσει ο γιατρός το χτύπο της καρδιάς. Το νευρικό σύστημα σ’ αυτή τη φάση αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ειδικά ο εγκέφαλος. Το κεφάλι μεγαλώνει και τα μάτια αρχίζουν να διαμορφώνονται κάτω από το δέρμα του προσώπου. Τα άκρα του εμβρύου αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με χέρια και πόδια. Όλα τα εσωτερικά όργανα διαμορφώνονται και αρχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκα.

Δείτε περισσότερα στο paidorama.gr

Close