Έκζεμα: 9 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, φαγούρα και φλεγμονή. Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλά μέρη του σώματος. Το έκζεμα είναι εξαιρετικά κοινό: πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποια μορφή αυτής της κατάστασης του δέρματος.

Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ή χρόνια, αν και οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, που εκτείνονται κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Αυτά είναι τα συμπτώματα του εκζέματος που πρέπει να προσέξετε: 

1. Φλεγμονή του δέρματος

Η φλεγμονή είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα. Το δέρμα στην περιοχή αυτή μπορεί να φαίνεται κόκκινο και πρησμένο. Το έκζεμα στους βραχίονες ή τα χέρια είναι δύο από τα πιο κοινά.

Δείτε ακόμη: 15 σημάδια που δείχνουν οτι μπορεί κάποιος να έχει όγκο στον εγκέφαλο.

2. Φαγούρα

Αυτό είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του εκζέματος. Με τον κνησμό έρχεται και ο πειρασμός να ξύσετε το δέρμα, αλλά αυτό ερεθίζει το δέρμα ακόμη χειρότερα!

3. Φουσκάλες ή φολιδωτά κομμάτια του δέρματος

Έκζεμα: 9 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Αυτά μπορεί να είναι ανοιχτά, να βγάζουν παχύρευστο υγρό ή μπορεί να είναι φολιδωτά. Μπορεί επίσης να δείτε η περιοχή να ξεφλουδίζει λόγω σοβαρής ξηρότητας. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, είναι ένα έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής, και είναι γνωστή ευρέως ως πιτυρίδα.

4. Κοψίματα και ρωγμές στο δέρμα

Αυτό είναι ένα άλλο αποτέλεσμα της ξηρότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Δείτε ακόμη: Πως να απομακρύνετε την λοίμωξη του ρινικού κόλπου μέσα σε λίγα λεπτά με τη χρήση μηλόξυδου!

5. Αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος

Μπορεί να δείτε το δέρμα να γίνει πιο τραχύ, πιο σκούρο και παχύτερο.

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, φαγούρα και φλεγμονή

6. Ευαισθησία στα προϊόντα

Έκζεμα: 9 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Παρατηρείτε μια ”φούντωση” μετά τη χρήση προϊόντων όπως σαμπουάν,λοσιόν και καθαριστικά; Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του εκζέματος.

7. Κάψιμο

Αυτό συμβαίνει λόγω του συνεχούς ερεθισμού του εκτεθειμένου, γυμνού δέρματος.

8. Άγχος

Όταν τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν δευτερεύοντα προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία ή το σχολείο, προβλήματα στον ύπνο ή, εξαιτίας του κόκκινου, φλεγμονώδους δέρματος, αίσθημα ντροπής.

9. Αλλεργίες

Το ατοπικό έκζεμα, το οποίο προκαλείται από αλλεργίες, μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα.

Τι κάνει το έκζεμα;

Το έκζεμα επηρεάζει το πιο εξωτερικό μέρος του δέρματος που ονομάζεται κερατοειδή επιδερμικό στρώμα. Αυτό το στρώμα ανήκει στο τμήμα του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίδα, το οποίο βρίσκεται πάνω από το μεσαίο στρώμα και το εσωτερικό στρώμα. Το στρώμα του κερατοειδούς χρησιμεύει για την προστασία του σώματος από τα επιβλαβή βακτήρια. Αυτό ανανεώνεται μόνο του, αντικαθιστώντας τα παλιά κατεστραμμένα κύτταρα με νέα και υγιή.

Δείτε ακόμη: Kρέμα ΒΒ: τί είναι και τί μπορεί να προσφέρει στο δέρμα μας

Οι αιτίες του εκζέματος μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστούν. Ωστόσο, όταν κάποιος έχει έκζεμα, διακόπτεται η διαδικασία αντικατάστασης και ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.

Αιτίες του εκζέματος και παράγοντες κινδύνου

Οι λόγοι για αυτή τη διαταραχή του δέρματος ποικίλλουν.

  • Θα μπορούσε να είναι ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή μιας πρωτεΐνης. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση του στρώματος του κερατοειδούς.
  • Οι ρωγμές στο δέρμα μπορούν επίσης να είναι αιτία, ενός βακτηρίου που ονομάζεται χρυσίζων σταφυλόκοκκος το οποίο προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση.
  • Οι αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, η χημική έκθεση στα αρώματα ή τα σαπούνια και η τοξικότητα όπως το κάπνισμα ή η ρύπανση μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.
  • Ακόμη και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συμβάλει σε αυτό.
  • Το ψυχρό κλίμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Μελέτες έχουν εξάγει ανάμεικτα αποτελέσματα ως προς το εάν τα εμβόλια σχετίζονται με εκδηλώσεις εκζέματος ή όχι.

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτά, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Η έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν αυξημένη προστασία από τις αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι αυτής της κατάστασης, οι μέθοδοι για τη θεραπεία του εκζέματος μπορεί να αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν αλοιφές δέρματος, φαρμακευτικές κρέμες και εξειδικευμένα σαμπουάν (για έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής). Τα υφάσματα από μαλλί και άλλα υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.

Πρέπει να θυμάστε οτι δεν πρέπει να ξύσετε ένα έκζεμα καθώς μπορεί να το χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.

Πηγή: davidwolfe.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close