Επιλοχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;

Η ιδέα ότι κουβαλαμε μέσα μας μια ζωή, και ότι σε λίγο καιρό θα το κρατάμε στην αγκαλιά μας, μπορεί να δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Στην αρχή δεν συνειδητοποιούμε τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας, και μόνο κατά το μεγάλωμα του αντιλαμβανόμαστε ότι από εμάς εξαρτάται η ζωή αυτού του πλάσματος. Η μητρότητα είναι η ωραιότερη εμπειρία που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα, που θα της αλλάξει όλη τη ζωή της, τον τρόπο που σκέφτεται, την ίδια σαν άνθρωπο.

Η γέννηση ενός μωρού ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σε πολλές γυναίκες επιλοχειο κατάθλιψη. Τι ακριβώς ειναι, σε τι ποσοστό συναντάται και πως αντιμετωπίζεται; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιλοχειο κατάθλιψη στο παρακάτω άρθρο.

Επιλοχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;

Δείτε ακόμα Ζητήστε βοήθεια:Αυτά είναι τα συμπτώματα που σας δείχνουν ότι περνάτε επιλόχειο κατάθλιψη 

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η γέννηση ενός παιδιού έρχεται με χαρά, ανακούφιση, ενθουσιασμό, ευτυχία, και μερικές φορές, κατάθλιψη. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η γέννηση της νέας ζωής θα φέρει οτιδήποτε άλλο παρά την ευτυχία, αλλά η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι συνήθως πέρα ​​από τον έλεγχο της μητέρας. Δεν είναι ένα ελάττωμα στον χαρακτήρα της ή μια ένδειξη αδυναμίας, αλλά είναι μια φυσική κατάσταση που προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που η μητέρα δεν περίμενε, γι αυτό και δυσκολεύετε  να έχει τον έλεγχο.
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια μορφή κατάθλιψης που επηρεάζει τις μητέρες μετά τον τοκετό. Οι ορμόνες στο σώμα μιας γυναίκας συνήθως ανεβαίνουν σε κορυφαία επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αμέσως μετά τον τοκετό, υπάρχει ταχεία πτώση αυτών των ορμονικών επιπέδων, γεγονός που συνήθως μειώνει την αίσθηση ζωντάνιας και σφριγηλότητας της νέας μητέρας. Αυτή η χημική μεταβολή, η εξάντληση και οι φυσιολογικές και κοινωνικές προσαρμογές που συνοδεύουν την νέα μητέρα συντελούν στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 10 έως 20 τοις εκατό των νέων μαμάδων θα εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό (PPD), ενώ περίπου το 50% εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει μια πιο ήπια μορφή αμέσως μετά τον τοκετό, γνωστό ως baby blues. Το baby blues είναι η λιγότερο σοβαρή μορφή της επιλόχειας κατάθλιψης.

Συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης 
Το είναι baby blues είναι ένα σύνδρομο μεταβολών της διάθεσης και αλλαγών  συμπεριφοράς που συνήθως ξεκινούν λίγο μετά τον τοκετό και διαρκούν από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες.

Συνήθως τα συμπτώματα είναι:

Έντονο αίσθημα ανησυχίας
Αϋπνία
Αλλαγές διάθεσης
Κλάμα
Μειωμένη συγκέντρωση
Αίσθημα απελπισίας και θλίψης
Απώλεια της όρεξης

Η επιλόχειος κατάθλιψη πλήρους εμφάνισης συνήθως εμφανίζεται όταν το baby blues γίνεται χρόνιο και πιο έντονο, συνήθως όταν διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες.

Τα συμπτώματα της πλήρους κατάθλιψης είναι:

.Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη φροντίδα ή τη σύνδεση με το μωρό
.Θυμός, ευερεθιστότητα, αισθήματα ντροπής, ενοχής και αυτό-μίσους
.Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
.Μερική ή πλήρης απώλεια όρεξης
.Υπερβολικό κλάμα
.Κούραση
.Κοινωνική απόσυρση
.Αυτοκτονικές σκέψεις και σκέψεις να βλάψει τον εαυτό της ή και το παιδί
.Κρίσεις πανικού και άγχος
.Η απελπισία, η ανησυχία και η πεποίθηση ότι ποτέ δεν θα γίνει καλή μαμά
.Η θολή σκέψη

Η ψύχωση μετά τον τοκετό είναι μια σπάνια και εξαιρετικά σοβαρή μορφή PPD, η οποία απαιτεί να τεθεί η μητέρα σε 24ωρη ιατρική παρακολούθηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

.Παράνοια
.Η προσπάθεια να βλάψει τον εαυτό της ή το μωρό
.Σύγχυση, αποπροσανατολισμός, έντονη ανησυχία
.Ψευδαισθήσεις
.Ακραία αϋπνία

Πώς παρεμποδίζει η επιλόχειος κατάθλιψη την κοινωνική ζωή μιας μαμάς;

Μέσω της παροχής συμβουλών, της ψυχοθεραπείας, της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής και της ορμονοθεραπείας, μια μητέρα μπορεί να ξεπεράσει σιγά σιγά  την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η θεραπεία είναι πολύ πιο έντονη για την ψύχωση μετά τον τοκετό, η οποία θα περιλαμβάνει νοσηλεία και περιορισμό της κίνησης, σταθεροποιητές της διάθεσης, αντιψυχωτικά φάρμακα, ψυχοθεραπεία και εστιασμένη συμβουλευτική.

Δειτε ακομα «Είμαι εδώ, μέχρι να βρεις και πάλι τον εαυτό σου» Για τις μητέρες που αντιμετωπίζουν την επιλόχεια κατάθλιψη

Παρόλα αυτά, η προσαρμογή στη μητρότητα μπορεί να παραμείνει ένα πρόβλημα δια βίου για ορισμένες μητέρες. Μερικές φορές, ακόμη και όταν η κατάθλιψη έχει εξαφανιστεί, οι ουλές και οι μνήμες  παραμένουν χαραγμένες στη ψυχή της μητέρας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση συχνά γίνετε πρόβλημα γι ‘αυτήν. Δεν φαίνεται να ταιριάζει σε καμία ομάδα. Μπορεί να έχει τον σύντροφό της, την οικογένειά της και τα παιδιά της, αλλά νιώθει μόνη.

Μια προσωπική δημοσίευση από την Elizabeth Broadbent, στο Scary Mommy, περιγράφει τους καθημερινούς αγώνες μιας μοναχικής μητέρας. Αγωνίζεται να ταιριάξει ακόμη και με τρία παιδιά της ηλικίας 9, 7 και 5 ετών.

«Παντού γύρω μου, βλέπω μητέρες να αναπτύσσουν φιλίες » , έγραψε . “Γελούν μαζί, δίνουν ραντεβού σε παιδικές χάρες, έχουν ένα διαφορετικό κωδικά επικοινωνίας. Δεν μπορώ να το κάνω, απλά δεν καταλαβαίνω την “μαμάδοκουλτούρα”.  Δεν είμαι έτσι εγώ, δεν ήμουν ποτέ. Ποτέ δεν με ενδιέφερε.

Elizabeth Broadbent δεν είναι καταθλιπτική, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα χαρούμενη. Αγαπά τα παιδιά της βαθιά, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να βρει μια ομάδα ανθρώπων που να βλέπουν με τον ίδιο τρόπο το ταξίδι της μητρότητας.

“Ο καθένας θέλει να μιλήσει για τα παιδιά του “, γράφει η Elizabeth . “Και αυτό είναι ωραίο για λίγο. Θα μιλήσω με ευχαρίστηση για τα παιδιά μου. Αλλά εγώ περιμένω κάτι περισσότερο από τους ανθρώπους από αυτό. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για την πολιτική ή τα παγκόσμια νέα. Προσπάθησα μια φορά να αλλάξω το θέμα συζήτησης ένιωσα μοναξιά και αποξένωση. Ενώ πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν την τελευταία παράσταση του παιδιού τους, εγώ παρακολουθώ κάποια σκοτεινή επίδειξη στο Syfy που σχεδόν κανείς δεν έχει ακούσει πότε για αυτή. ”

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση θα μπορούσαν να επιδεινώσουν και να παρατείνουν την επιλόχειο κατάθλιψη για μια μητέρα. Εάν αρχίσει να αισθάνεται μόνη μετά τον τοκετό, ενώ εξακολουθεί να αναρρώνει, θα μπορούσε να κατέβει βαθύτερα στη μαύρη τρύπα.

Κάθε μαμά χρειάζεται αποδοχή και αγάπη 

Η μητρότητα δεν είναι ένα ταξίδι που κανείς πρέπει να περάσει μόνος του. Μια μαμά χρειάζεται αγάπη και φιλία εάν θέλει να διατηρήσει την ψυχική της σταθερότητα φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά της. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό ΔΕΝ καθορίζει την πραγματική προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της μητέρας.  Η οικογένειά της πρέπει να την περιβάλλει με αγάπη και πολύ μεγάλη υποστήριξη.

Η Ελισάβετ εξήγησε πως η έλλειψη φιλίας μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση μιας μητέρας. “Ανησυχείτε ότι υπάρχει κάτι λανθασμένο σε εσάς, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε φίλους, όταν φαίνεται τόσο εύκολο για όλους; Δεν έχετε ανθρώπους με τους οποίους να έχετε πολλά κοινά. ”

Νιώθει κοινωνικά εκτός νόμου. Οι περισσότερες μητέρες συνήθως μεταμορφώνονται σε μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού τους μετά τον τοκετό. Τα ενδιαφέροντα τους αλλάζουν και  γίνονται πιο ομοειδή με της άλλες μαμάδες. Μερικές μητέρες, όμως, δεν περνούν από αυτή τη μετάβαση, έτσι είναι πιο δύσκολο να ταιριάξουν με της άλλες μαμάδες». Αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική κατάστασή τους εάν ήδη πάσχουν από επιλόχειο ή δεν έχουν ανάρρωση πλήρως από αυτή.

Οι μητέρες πρέπει να υποστηρίζουν η μια την άλλη. Οι μητέρες που πάσχουν από κατάθλιψη χρειάζονται αποδοχή. Χρειάζονται μια αίσθηση ότι ανήκουν, σε κάποιο σύνολο.

Δειτε ακομα H επιλόχεια κατάθλιψη και οι συνέπειές της στο παιδί

βιβλιογραφικές αναφορές

Web MD. Κέντρο Υγείας κατά της κατάθλιψης μετά τον τοκετό .
Διαχειριστής. Διαταραχές εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Ψυχική υγεία Αμερική.
Συγγραφέας προσωπικού. Επιλοχεια ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Mayo Clinic .
Συγγραφέας προσωπικού. Κατάθλιψη μετά τον τοκετό: διάγνωση και θεραπεία. Mayo Clinic
Broadbent, Ελισάβετ. Όταν είσαι μια μοναχική μαμά που δεν ταιριάζει. Scary Mommy.
Διαχειριστής. Μωρό μπλουζ. Αμερικανική ένωση εγκυμοσύνης .
Διαχειριστής. Ψυχοπάθεια μετά τον τοκετό. NHS UK .

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Πηγή: evolve.shared.com
Close