Γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν οτι θα έπρεπε να απογορευτεί το γκλίτερ

Είτε το χρησιμοποιείτε για να χειροτεχνίες των παιδιών με λάμψη, για την ρουτίνα της ομορφιά σας για να προσθέσετε λάμψη, το γκλίτερ μοιάζει με μια αβλαβή διασκέδαση. Ωστόσο, οι επιστήμονες ζητούν να απαγορευτούν τα προϊόντα με γκλίτερ, αναφέροντας ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά επιζήμιες.

Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά τα περισσότερα γκλίτερ είναι πραγματικά κατασκευασμένα από πλαστικό. Το μικρό μέγεθος αυτών των πλαστικών σωματιδίων τα καθιστούν “μικροπλαστικά”, τα οποίο είναι ένας πιθανός οικολογικός κίνδυνος, ιδιαίτερα σε υδατικά συστήματα.

Γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν οτι θα έπρεπε να απογορευτεί το γκλίτερ

οι επιστήμονες ζητούν να απαγορευτούν τα προϊόντα με γκλίτερ, αναφέροντας ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά επιζήμιες.

Τα μικροπλάσματα είναι θραύσματα πλαστικού μήκους μικρότερου από 5 χιλιοστά, γεγονός που τα καθιστά το τέλειο μέγεθος για την κατανάλωση τους από θαλάσσιους οργανισμούς. Αυτό δεν μπορεί μόνο να είναι θανατηφόρο για τα ωκεάνια πλάσματα που το καταναλώνουν, αλλά αυτά τα μικροπλάσματα μπορούν στη συνέχεια να καταλήξουν στα θαλασσινά που καταναλώνουμε.

Δείτε ακόμη: Ο… αηδιαστικός κίνδυνος με την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο

Ορισμένες εκτιμήσεις πιστεύουν ότι περίπου 51 τρισεκατομμύρια θραύσματα μικροπλακιδίων επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς.

Και δεν είναι μόνο το γκλίτερ από τα καταστήματα χειροτεχνίας που είναι το θέμα – αλλά το γκλίτερ βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, ιδιαίτερα τα προϊόντα υγείας / καλλυντικών που διατίθενται στο εμπόριο προς τα κορίτσια και τις γυναίκες.

«Ανησυχούσα πολύ όταν κάποιος αγόραζε στις κόρες μου κάποιο αφρόλουτρο που είχε σωματίδια γκλίτερ», δήλωσε ο καθηγητής Richard Thompson, η μελέτη του οποίου διαπίστωσε ότι το πλαστικό βρέθηκε στο ένα τρίτο των ψαριών που είχαν αλιευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Αυτά τα πράγματα πρόκειται να ξεφύγουν από την τρύπα απορροής και ενδεχομένως να εισέλθουν στο περιβάλλον.”

Και σαν να μην φτάναν όλα αυτά, το γκλίτερ είναι επιβλαβές ακόμα και μετά την διάλυση του.

Γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν οτι θα έπρεπε να απογορευτεί το γκλίτερ

Το γκλίτερ είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ένα πλαστικό που ονομάζεται Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Έχει αποδειχθεί ότι το ΡΕΤ μπορεί να σπάσει και να απελευθερώσει χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες στα σώματα των ζώων και των ανθρώπων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους και νευρολογικές ασθένειες όταν καταναλώνονται.

Δεν είμαστε οι μόνοι που απογοητευτήκαμε για τις καταστροφικές συνέπειες του γκλίτερ! Όμως, ευτυχώς, γίνονται βήματα για να σταματήσει η οικολογική ζημιά που έχει προκαλέσει.

Δείτε ακόμη: 8 εξαιρετικά επικίνδυνες μυρωδιές που δεν πρέπει να αγνοήσετε στο σπίτι

Αφού οι επιστήμονες έκαναν ξεκάθαρες τις καταστροφικές επιπτώσεις του, η απαγόρευση των μικροπλαστικών θα τεθεί σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, το γκλίτερ για τις χειροτεχνίες  καθώς και τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που έχουν γκλίτερ, καλύπτονται από την απαγόρευση του 2018.

Γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν οτι θα έπρεπε να απογορευτεί το γκλίτερ

Ωστόσο, αν λατρεύετε το γκλίτερ μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε γκλίτερ και είναι φιλικές προς το περιβάλλον, παράγοντας  προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

 

Πηγή: tiphero.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close