Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!

Η ενδυνάμωση του εγκεφάλου μας, έχουμε ακούσει οτι μπορεί να γίνει μέσω από πολλές δραστηριότητες. Το διάβασμα μαζί με το γράψιμο αλλά και το περπάτημα βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου. Η εξάσκηση του είναι πολύ σημαντική, καθώς έτσι μπορούμε να αποφύγουμε σημαντικά γνωστικά προβλήματα τα οποία μπορούν να επέλθουν με το πέρασμα των χρόνων.

Όπως γνωρίζουμε το να γυμνάζουμε το σώμα μας είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποκτούμε σωματική δύναμη, ευελιξία, αντοχή αλλά έτσι παραμένουμε και υγιείς. Το να εξασκούμαστε καθημερινά έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, τόσο για  το καρδιαγγειακό σύστημα μας, την κυκλοφορία του αίματος καθώς και άλλα συστήματα οργάνων ζωτικής σημασίας.

Δείτε ακόμη: Γυμναστήριο:Πρωί ή βράδυ; Μάθε ποια ώρα της ημέρας σε ωφελεί η γυμναστική

Ενώ όμως, επικεντρωνόμαστε σχεδόν αποκλειστικά μόνο στην εκγύμναση του σώματος μας, ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Οτι εκτός από το σώμα μας αυτό που χρειάζεται εξάσκηση είναι και το μυαλό μας, προκειμένου να ενδυναμώνουμε καθημερινά τις διανοητικές μας δεξιότητες, αλλά και ώστε η μνήμη μας να καλυτερεύσει με αυτό το τρόπο αρκετά. Και το καλό είναι οτι αυτό μπορεί να συμβεί με αρκετούς τρόπους.

Για την ενδυνάμωση του μυαλού μας, υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες βοηθούν στην αύξηση των γνωστικών μας λειτουργιών. Δείτε λοιπόν κάποιες φυσικές δραστηριότητες που μπορείτε να συμπεριλάβετε καθημερινά στο πρόγραμμα σας για καλύτερα αποτελέσμα.

1.)  Το γράψιμο με το χέρι

Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!photo credit: justincobbacademy

Στις μέρες μας καλώς ή κακώς, η τεχνολογία υπάρχει παντού, και αυτό συμβαίνει και στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένου και του γραψίματος.

Όλες οι συσκευές που έχουν πληκτρολόγια όπως τα tablet, τα κινητά τηλέφωνα, ο υπολογιστής και μας βοηθούν ώστε να κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο. Ωστόσο, παρά τις ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία για κανένα λόγο δεν πρέπει να σταματήσετε να γράφετε και με το χέρι, καθώς αυτή η δραστηριότητα ενδυναμώνει τις περιοχές του εγκεφάλου που μας βοηθούν σημαντικά στην εκμάθηση.  Αυτό συμβαίνει λόγω του δικτυωτού συστήματος ενεργοποίησης του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα επεξεργάζεται ό,τι κάνετε ενώ συγκεντρώνεστε στο γράψιμο.

2.) Είναι σημαντική η λύση μαθηματικών προβλημάτων καθημερινά

Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!photo credit: ba-bamail.com

Ο,τι σχετίζεται με τα μαθηματικά είναι από τις καλύτερες πνευματικές ασκήσεις. Έτσι μπορείτε να ενδυναμώσετε τη μνήμη σας και να αυξήσετε τις πνευματικές σας δεξιότητες.

Η λύση μαθηματικών προβλημάτων με το χέρι ή μέσω μια συσκευής δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, μπορείτε να επιλέξετε όποιο τρόπο θέλετε. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για κινητά τηλέφωνα, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μια καλή εξάσκηση είναι να κάνετε ασκήσεις ταχύτητας, βάζοντας ως στόχο μέσα σε ένα λεπτό να έχετε λύσει όσα περισσότερα προβλήματα μπορείτε.

3.) Ενδυναμώστε τον εγκεφαλό σας λύνοντας Sodoku

Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!photo credit: viverepiusani

Το κλασικό παιχνίδι «Sudoku» είναι μια διανοητική δραστηριότητα. Στόχος του παιχνιδιού είναι να γεμίσετε ένα πίνακα χρησιμοποιώντας αριθμούς. Αλλά η παγίδα είναι ότι δεν μπορείτε να επαναλάβετε έναν αριθμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται το παιχνίδι αυτό αποτελεί πνευματική πρόκληση. Αν εξασκηθείτε αρκετά, μπορεί να οδηγηθείτε σε καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Sodoku μπορεί να βρείτε σε εφημερίδες, σε εφαρμογές του κινητού σας ή σε διάφορα βιβλία.

Δείτε ακόμη: Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του. Κανενός άλλου!

4. Παίξτε με τα δάχτυλα των ποδιών σας

Μια απλή κίνηση των δαχτύλων των ποδιών σας μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθά στην προσοχή και στην ετοιμότητα.

Κάντε μικρές κινήσεις με όλα τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έπειτα, προσπαθήστε να κουνήσετε μόνο τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας. Τρία λεπτά κάθε πρωί είναι αρκετά. Ξεκινήστε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Θα ανακαλύψετε ότι αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο δραστήριοι και συντονισμένοι.

Οι ασκήσεις αυτές εκτός οτι τονώνουν τον εγκεφαλό σας, απομακρύνουν και το στρες!! Αξίζει να τις δοκιμάσετε!

5. Διαβάστε αρκετά 

Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!photo credit: theater330

Μια ακόμη βασική δραστηριότητα αποτελεί το διάβασμα, καθώς βελτιώνει τη διανοητική ικανότητα και τις διεργασίες της σκέψης. Επίσης, αυτού του είδους η εξάσκηση είναι ευεργετική για το μυαλό καθώς το χαλαρώνει, περιορίζοντας την ένταση που σχετίζεται με το στρες.

Αν διαβάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να ξέρετε οτι αυτό έχει πολλά οφέλη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν περισσότερη δημιουργικότητα, καλύτερη μνήμη και πιο γρήγορη διεργασία των σκέψεων. Έτσι γινόμαστε πιο γρήγοροι και περισσότερο αποτελεσματικοί.

Δείτε ακόμη: Όταν το μυαλό θέλει να χάσει κιλά αλλά το σώμα δεν συνεργάζεται

6. Μάθετε μια άλλη γλώσσα

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αυτή η δραστηριότητα βοηθά αρκετά. Η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την ακουστική επεξεργασία, την κατανόηση και την άρθρωση των λέξεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ιππόκαμπου. Έτσι αυξάνετε η μνήμη και οι ικανότητες της μάθησης. Επιπλέον, όταν κάποιος είναι δίγλωσσος αυξάνει τα διανοητικά του αποθέματα, προσφέροντας ένα επίπεδο προστασίας ενάντια στη Νόσο του Αλτσχάιμερ.

7.) Περπατήστε περισσότερο

Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!photo credit: indianinformer

Η εγκεφαλική δραστηριότητα ενισχύεται από το περπάτημα όπως και από άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τη λεκτική μνήμη, την άνεση και την προσοχή.

Όταν κάνετε άσκηση, το αίμα κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ευκολία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι την οξυγόνωση και τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών που αυτός λαμβάνει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των ιστών, των νεύρων και των νευρώνων.

Δείτε ακόμη: Ψυχολογικό Τεστ: Το μυαλό σας είναι φυσιολογικό ή όχι;

8. Οπτικοποίηση και μνήμη

Για την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός φίλου ή κάποιου συγγενικού προσώπου. Καθώς θα πρέπει να σας δείξει κάποιος 5 με 10 διακριτά αντικείμενα.

Παρατηρήστε το κάθε αντικείμενο για 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα, ζητήστε από το άλλο άτομο να τοποθετήσει τα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Περιμένετε μερικά λεπτά. Στη συνέχεια  περιγράψτε λεπτομερώς το κάθε αντικείμενο. Μην ξεχάσετε να περιγράψετε και το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται. Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ολοκληρώσετε αυτή τη δραστηριότητα σε 10 με 15 λεπτά.

Οι ασκήσεις αυτές εκτός οτι τονώνουν τον εγκεφαλό σας, απομακρύνουν και το στρες!! Αξίζει να τις δοκιμάσετε!

photo credit: bbc.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close