Κι όμως ο καρκίνος του οισοφάγου συνδέεται με το βούρτσισμα των δοντιών! Δείτε τι συμβαίνει…

Ερευνητές από το NYU Langone Health’s Perlmutter Cancer Center αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία είδη βακτηρίων στο στόμα μπορούν να αυξήσουν, ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Καρκίνος του οισοφάγου και βακτήρια στο στόμα

Η επιμέρους ανάλυση δύο μελετών εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ, που περιελάμβανε περισσότερους από 120.000 ασθενείς, έδειξε μία αύξηση κατά 21% του κινδύνου για καρκίνο στον οισοφάγο, που συνδέεται με την παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia. Αυτό το βακτήριο συνήθως συνδέεται με την ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα). Αντίθετα, οι τύποι των βακτηρίων Streptococcus και Neisseria συσχετίστηκαν με μείωση κατά 24% του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου. Το Neisseria είναι γνωστό ότι διασπά τις τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου και οι καπνιστές είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των βακτηριδίων στο στόμα τους από ό,τι οι μη καπνιστές. Άρα έχουν και αυξημένο  κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο.

Διαβάστε περισσότερα στο:apithano.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close