Μάθε τι είναι η εποχιακή διαταραχή και δες τους 3 τρόπους αντιμετώπισης

Η εποχιακή διαταραχή (SAD) είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όταν αλλάζει η εποχή. Μπορεί να το πάθεις και το καλοκαίρι όμως μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται τον χειμώνα, Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που κάθε φορά που ο χειμώνας κάνει την εμφάνισή του, μελαγχολείς και παθαίνεις καταθλιπτικά επεισόδια, τότε μάλλον πάσχεις κι εσύ από την εποχιακή διαταραχή.

 

Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαβάσεις παρακάτω τους τρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την εποχιακή διαταραχή. Άλλωστε, όλες οι εποχές είναι όμορφες αρκεί να δεις την…θετική πλευρά!

Να βγαίνεις συχνά στο φως

Μπορεί να μην φαίνεται όμως και ο Χειμώνας κατά της διάρκεια της ημέρας έχει φως, που μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά στην ψυχολογία σου. Οι επιστήμονες λένε ότι εξαιτίας του φωτός ο εγκέφαλος παράγει την σεροτονίνη  που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση και το αίσθημα της ηρεμίας.

Να αναπληρώσεις την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν συναντάται σε πολλά τρόφιμα καθώς ο οργανισμός μας, έχει την τάση να την παράγει μόνος του με την επαφή του δέρματος στον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι εκείνη που κρατά τη διάθεσή μας πολύ καλή! Μάλιστα σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, οι άνθρωποι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών παρουσιάζουν παραπάνω καταθλιπτικά κρούσματα.

 

Οι ψυχίατροι εκεί λοιπόν, προχωρούν σε θεραπεία με βιταμίνη D που είτε υποβάλλουν τους ανθρώπους σε τεχνητό φως ηλίου είτε αλλάζουν την διατροφή τους. Βιταμίνη D μπορείς να βρεις στο φρέσκο ψάρι αλλά και στην κονσέρβα, στο αυγό, στο γάλα, στο χυμό πορτοκάλι, στο γάλα αμυγδάλου και σε άλλα τρόφιμα.

Να γυμνάζεσαι περισσότερο

Η σωματική άσκηση εκτός του ότι μας κρατά σε φόρμα και διατηρεί το σώμα μας όμορφο, απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν τα συναισθήματα ευεξίας. Όταν πρόκειται για δραστηριότητες, υπάρχουν κάποιες που είναι καλύτερες για τη θεραπεία του SAD.

 

Απαιτούνται αερόβιες δραστηριότητες με χαμηλή ένταση όπως το περπάτημα και ο χορός. Άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης για να δοκιμάσεις είναι η γιόγκα, το κολύμπι και οι διατάσεις. Ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close