Ο λόγος που δεν θα βρεις ποτέ την τέλεια κοπέλα για να κρατάει το παιδί σου

Είμαι εργαζόμενη μητέρα κοντά τώρα μια δεκαετία, και έχω προσλάβει για τα παιδιά μου μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές νταντάδες. Κάθε φορά που έπαιρνα μια καινούργια νταντά για τα παιδιά μου πάντα είχα την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τέλεια γυναίκα που θα μου έλυνε όλα τα προβλήματα. Πίστευα ότι θα έβρισκα μια κοπέλα που θα αγαπούσε όπως εγώ τα παιδιά μου και έτσι κάθε φορά που θα έφευγα από το σπίτι, δεν θα ανησυχούσα αν τα μικρά μου περνούσαν καλά. Φυσικά βρισκόμουν σε έναν δικό μου κόσμο και ποτέ δεν βρήκα αυτή την τέλεια νταντά. Και τελικά έμαθα ότι απλά δεν υπάρχει.

Κάθε φορά που βρίσκομαι και με τις άλλες μαμάδες από την δουλειά, πάντα η συζήτηση πάει στις νταντάδες. Μερικές φορές έχουμε να πούμε μια αστεία ιστορία, ενώ άλλες φορές οι ιστορίες δεν είναι τόσο αστείες όσο θα θέλαμε. Έχω ακούσει από τους φίλους μου για όλα τα είδη των νταντάδων τις νέες, τις παλαιές, τις καλές, τις κακές κτλ.. Έχω ακούσει για νταντάδες που μπορεί να ήταν πολύ γλυκές, αλλά δεν είχαν σωστή κρίση, για νταντάδες που έγιναν φοβερές δασκάλες για τα παιδιά (και τους γονείς), για νταντάδες οι οποίες ήταν πολύ αυστηρές, ή και για άλλες που τα έλεγαν όλα στους γονείς.

Και κάπως έτσι κατάλαβα τα παρακάτω για την νταντά του παιδιού σου…

1.Με την νταντά του παιδιού σου θα είσαι πιο κοντά από ότι έχεις βρεθεί με οποιονδήποτε άλλο σε μια δουλειά.

h ntanta den einai idio me th mana 3_                                                                                                    photo credit:mother

 

Η σχέση μαμάς -νταντάς δεν μοιάζει με καμία άλλη σχέση εκεί έξω. Η νταντά σας θα γίνει μέρος της ζωής σας καθώς κάθε μέρα θα βρίσκεται στο χώρο του σπιτιού σας. Αυτή θα γνωρίσει όλη την οικογένεια και τους φίλους σας. Θα αλλάζει το μωρό σας, και θα το ταΐζει. Θα ξέρει τα πάντα για τα παιδιά σας και εσάς τους ίδιους ,από την καλή και την ανάποδη. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια νταντά που της αρέσουν οι αγκαλιές, μια που τις αρέσει να λέει “σ ‘αγαπώ” ή μια νταντά που θα κάθεται στο καπάκι της τουαλέτας κάθε πρωί για να σας πει για το δράμα της ζωής της ,για μια χαμένη αγάπη, ενώ εσείς ετοιμάζεστε για δουλειά. Κακά τα ψέματα πρέπει να το αποδεχτείτε αυτό. Θα έχετε δίπλα τη νταντά σας ,θέλετε δεν θέλετε. Είναι μέρος της συμφωνίας.

2. Θα ανεχτείτε πολλά περισσότερα πράγματα από την νταντά σας από ό,τι από οποιονδήποτε άλλον με τον οποίο έχεις εργαστεί.

h ntanta den einai idio me th mana 2_                                                                                              photo credit:babyspace

Η νταντά σας κάνει τη πιο σημαντική δουλειά,  καθώς φροντίζει τα παιδιά σας, όταν εσείς δεν μπορείτε. Εξαιτίας αυτού, θα ανεχτείτε πολλά, πάρα πολλά…. Πολλές από τις μητέρες έχουν συναντήσει  νταντάδες που έχουν αφήσει τα μωρά τους να πέσουν από το πάγκο της κουζίνας ενώ τα επέβλεπαν, άλλες που έβαζαν τα παιδιά να τις βοηθήσουν  να καθαρίσουν με χλωρίνη, άλλες που έφεραν να κάνουν την μπουγάδα τους στο σπίτι τους, και άλλες νταντάδες που δανείζονταν και καλά ρούχα από την ντουλάπα τους χωρίς καν να τις ρωτήσουν. Ωστόσο το κοινό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι μαμάδες έπρεπε να τα ανεχθούν όλα αυτά. Απλώς το έκαναν. Και ούτε μια φορά δεν είπαν να τις απολύσουν παρά το γεγονός ότι έκαναν τέτοια πράγματα. (ίσως και να έτυχε να το κάνουν σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις!) Ο λόγος που δεν προσλάμβαναν καινούργια νταντά ήταν πολλές φορές ο προφανής, ότι βαριόντουσαν να ψάξουν να βρουν καινούργια που θα έπρεπε να εμπιστευτούν πάλι από την αρχή.

3. Δεν μπορείτε να κλωνοποιήσετε τον εαυτό σας.

h ntanta den einai idio me th mana 1_                                                                                            photo credit:inspiredtoaction

Πιστέψτε με η νταντά δεν σας μοιάζει, είναι άλλος άνθρωπος.Αυτή θα μπορούσε να είναι νεότερη ή μεγαλύτερη από εσάς, ή μπορεί να έχει άλλο κοινωνικό στάτους, να είναι από άλλο μέρος της χώρας ή μέρος του κόσμου. Δεν έχει σημασία σε τι διαφέρει, αλλά έχει διαφορετικές εμπειρίες από εσάς, και όλες αυτές τις εμπειρίες θα τις φέρει στο σπίτι σας για τη φροντίδα των παιδιών σας. Είναι εντάξει. Μην ανησυχείτε το να διαφέρουν από εσάς μπορεί να είναι πραγματικά καλό. Πολλές νταντάδες  διδάσκουν στα παιδιά νέες δεξιότητες, όπως μια διαφορετική γλώσσα, πώς να ράβουν τα δικά τους κοστούμια αποκριών ή πώς να έχουν απρογραμμάτιστες περιπέτειες σε όλη την πόλη. Μερικές νταντάδες από την άλλη μαθαίνουν και στους γονείς αρκετά πράγματα, όπως  πώς να περιποιούνται το κήπο,πως να έχουν περισσότερη υπομονή  ή και περισσότερη πειθαρχία. Φυσικά, μερικές έκαναν τα πράγματα για τα οποία οι γονείς δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένοι όπως, το να τα πάνε να τρώνε βρώμικο φαγητό σε τακτική βάση ή να κάνουν δικές τους δουλειές. Και αυτό μπορεί να συμβεί. Γιατί κακά τα  ψέματα οι νταντάδες δεν είναι σαν και εσάς και ούτε πρόκειται να γίνουν.

4. Υπάρχει μόνο μια μάνα στο κόσμο και τα παιδιά το ξέρουν πολύ καλά αυτό.

h ntanta den einai idio me th mana 4_                                                                                                            photo credit:entertv

Η μητέρα μου στις τελευταίες στιγμές της ζωής της μου έδωσε κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές. Ήξερε ότι όταν άφησα το παιδί μου πρώτη φορά με μια νταντά ανησυχούσα όλη την ώρα και έτσι μου είπε ” η νταντά μπορεί να αντικατασταθεί ,η μάνα ποτέ”. Πόσο δίκιο είχε η μητέρα μου.Αυτό το κατάλαβα όταν μέσα στο χρόνο που προσλάβαμε 3 νταντάδες, τα παιδιά μου ακόμη εμένα ζητούσαν και δεν με ξεχνούσαν. Πάντα όταν με έβλεπαν έλαμπαν από χαρά και ανυπομονούσαν να περάσουν χρόνο μαζί μου. Πάντα ήξεραν ότι εγώ είμαι η μαμά τους και ποτέ δεν με μπέρδευαν με τη νταντά. Μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό η μάνα είναι μόνο μία..

Photo credit: google

 

Close