Οδηγίες για το πώς θα θηλάσεις με επιτυχία ένα μεγαλύτερο παιδ απο το Δρ Μαζάνη.

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται σε όλες τις μανούλες που θηλάζουν τα παιδιά τους ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Δρ Μαζάνης Σπύρος μας καθοδηγεί για τον σωστό τρόπο που γίνεται ο θηλασμός και αναφέρεται στην λανθασμένη άποψη που έχουν οι γυναίκες για το πότε πρέπει να σταματάει ο θηλασμός στα παιδιά

Δείτε επίσης Πως μαθαίνει το βρέφος!

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και καθοδηγεί τις νέες μαμάδες για να το κάνουν σωστά:

Σχεδόν όλες οι μητέρες θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους. Άλλες το καταφέρνουν για πολύ καιρό και άλλες για λιγότερο. Οι ίδιες δέχονται διάφορες απόψεις, είτε από το στενό περιβάλλον τους, είτε από εξωτερικές πηγές, γύρω από το χρονικό διάστημα που θεωρείται καλό να θηλάζουν τα παιδιά τους. Ακούγεται συχνά ότι ο θηλασμός είναι κάλος έως τους έξι μήνες και ύστερα δεν προσφέρει πολλά στο μωρό. Έτσι, λοιπόν, όταν με το καλό φτάσουν τους έξι μήνες θηλασμού θεωρούν ότι είναι αρκετό και αρχίζουν να σκέφτονται την διαδικασία διακοπής του.

Δείτε επίσης Θηλασμός και άρρωστη μητέρα

Η άποψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη. Όλες οι επίσημες επιστημονικές απόψεις συμφωνούν ότι ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί ανεπιφύλαχτα μέχρι τα δυο χρόνια και αν μια μητέρα το θελήσει μπορεί να το κάνει για περισσότερο καιρό. Γι’ αυτό και η μητέρα είναι εκείνη που θα αποφασίσει πότε θα σταματήσει να θηλάζει, αφού όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να θηλάζει και το μεγαλύτερο παιδί της παράλληλα με το νεογέννητο μωρό της.

Το βασικότερο από όλα είναι ότι το μητρικό γάλα προστατεύει συνεχώς το παιδί από λοιμώξεις, διότι περιέχει πολλά αντισώματα και ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού του ακόμη και μετά τα δυο έτη. Βέβαια, μετά τους έξι μήνες το μωρό έχει ανάγκη από ποικιλία θρεπτικών ουσιών και γι’ αυτό ξεκινάει η εισαγωγή στερεών τροφών και η χορήγηση φρέσκων φρούτων, ανεξαρτήτως θηλασμού.

Δείτε επίσης 18+1 λόγοι που ο 9ος είναι ο πιο ανυπόφορος μήνας της εγκυμοσύνης

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, το μητρικό γάλα ενισχύει την άμυνά του με αντισώματα, ενώ προσφέρει συναισθηματική κάλυψη μέσω της ασφάλειας και της ανακούφισης που νιώθει στην αγκαλιά της μαμάς του. Επίσης, κατά την διάρκεια μιας ασθένειας, το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και δεν χρειάζεται η διακοπή του ακόμη και στις διάρροιες.

Κατά την διάρκεια της οδοντοφυΐας και της ανατολής των δοντιών δεν απαιτείται διακοπή του θηλασμού. Ωστόσο, κάποια μωρά ενδέχεται να δαγκώνουν την θηλή στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από τον πόνο των δοντιών. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία και απαλές κινήσεις για να απομακρύνεται το κεφαλάκι του από τον μαστό.

Αν η μητέρα μείνει έγκυος, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα να συνεχίσει τον θηλασμό. Μάλιστα μέσω αυτού παράγονται ορμόνες που ηρεμούν την μητέρα και είναι παράγοντας επιτυχίας για την εγκυμοσύνη της. Υπάρχει περίπτωση οι θηλές της να είναι πιο ευαίσθητες και το γάλα να έχει διαφορετική γεύση. Αν, όμως, τρώει ποικιλία τροφών και το μωρό της αναπτύσσεται κανονικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δείτε επίσης Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην Ελλάδα με τρεις βιολογικούς γονείς

Αν η μητέρα είναι εργαζόμενη, τότε μπορεί να έχει συλλέξει μητρικό γάλα στην κατάψυξη και να το χορηγεί κάποιος άλλος όταν εκείνη απουσιάζει. Το μητρικό γάλα είναι το μόνο φρέσκο γάλα που υπάρχει στην φύση. Όλα τα υπόλοιπα είδη γάλακτος είτε δεν επιτρέπεται να πίνονται φρέσκα και νωπά ή είναι παστεριωμένα και τροποποιημένα. Γενικά, το μητρικό γάλα είναι το μόνο συμβατό με κάθε μικροσκοπικό ανθρωπάκι που έχει το δικαίωμα να πίνει το γάλα της μαμάς του μέχρι η ίδια να αποφασίσει την διακοπή του.

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Με πληροφορίες από tlife.gr

Close