Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Η φίλη σας, η αδελφή σας ή συνεργάτης σας μόλις σας έστειλε μήνυμα λέγοντας σας, πως η κύηση της, τερματίστηκε…. Ανεξάρτητα από το αν γνωρίζατε ήδη ότι ήταν έγκυος, ή αν το μάθατε μέσα από τη δυσάρεστη αυτή είδηση, πως θα το αντιμετωπίζατε;

Ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος που βιώνει κάτι τέτοιο, δεν είναι τελείως ξεκάθαρο πως ακριβώς μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά,  σύμφωνα με ειδικούς που ειδικεύονται στην στήριξη γονέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία αποβολή.

Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίζει διαφορετικά ένα τέτοιο γεγονός στη ζωή του, ωστόσο εσείς σκεφτείτε τρόπους που θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που είχε μια αποβολή ή γέννησε ένα νεκρό μωρό.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μαμά εξακολουθεί να διανύει μια περίοδο μετά τον τοκετό, ίδια σαν να είχε γεννήσει ένα ζωντανό μωρό», είπε η Metten, η οποία έχει και η ίδια βιώσει τρεις αποβολές. «Η διαδικασία ανάκτησης του εαυτού της, οι ορμονικές αλλαγές και τα πράγματα που συμβαίνουν στη μητέρα μετά τον τοκετό, είναι κάποια από θέματα που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας στη προσπάθεια συμπαράστασης του ατόμου αυτού.»

Αυτή η συμβουλή είναι πραγματική και έρχεται από την εμπειρία που βίωσε η Olga Verschoore, η οποία στα 28 χρόνια της ήρθε αντιμέτωπη με μια αποβολή, μετά από 10 εβδομάδες κύησης. Θυμάται να κάθεται στο γραφείο της μια εβδομάδα μετά την αποβολή της, και ότι είχε μια πολύ «άσχημη» ημέρα. Η συνάδελφός της, η οποία ήταν κοντά της και ήξερε για την απώλεια της, τη ρώτησε γιατί δεν ήταν καλά. Όταν η Verschoore απάντησε με ειλικρίνεια ότι ήταν λυπημένη για την αποβολή της, η συνάδελφός της, της απάντησε, «Είσαι ακόμη αναστατωμένη γι ‘αυτό;»

Δείτε ακόμη: Εγκυμοσύνη και αποτρίχωση: Ποιες μέθοδοι είναι ασφαλείς

«Ξέρω ότι δεν το εννοούσε έτσι, αλλά αυτό ήταν σίγουρα μια μεγάλη γροθιά ,» θυμάται η Verschoore «Φυσικά και δεν το έχω ξεπεράσει, είσαι τρελή;»

Εκτός από το γεγονός ότι η αποβολή πέρα από το πόνο που σου προκαλεί η θλίψη, μπορεί να επηρεάζεται και από τις ορμόνες μετά την εγκυμοσύνη, γι’αυτό και χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί. Δείτε λοιπόν μερικές απλές αρχές που θα σας βοηθήσουν να συμπαρασταθείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο ή στο ζευγάρι, που έχει βιώσει μία αποβολή, με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο χωρίς να το πληγώνετε άθελά σας παραπάνω.

Πως να βοηθήσετε;;

Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Οι άνθρωποι που θρηνούν, συνεχώς ακούνε υποσχέσεις άλλων ατόμων, που τους λένε οτι θα είναι εκεί για εκείνους, ότι θα τους βοηθήσουν σε ότι και αν χρειαστούν, αλλά όπως αποδεικνύεται, όλα αυτά είναι απλά κενές υποσχέσεις. Όταν λέτε ότι θα βοηθήσετε μετά μην ξεγλιστράτε από τις υποσχέσεις σας. Βοηθήστε τους γονείς που πενθούν, πηγαίνοντας τους λίγο φαγητό, κάντε κάποιες δουλειές για αυτούς, αφοσιωθείτε σε αυτούς.

«Μερικές φορές η οικογένεια και οι φίλοι πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς», . «Το να κάνεις δουλειές, μπορεί να βοηθήσει τη μαμά να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις της.»

Δείτε ακόμη: Δείτε τι αισθάνεται το έμβρυο όταν κλαίτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

« Απλά, εμφανιστείτε, ακούστε, μην δίνετε συμβουλές, κάντε καμιά δουλειά, μαγειρέψτε κάτι, δείξτε με κάθε τρόπο την αγάπη σας.» «Μην περιμένετε να ακούσετε από αυτή τη γυναίκα να σας ζητήσει βοήθεια, γιατί αυτή θα προσπαθήσει μόνη της να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να πορευτεί στην ζωή.»

«Σταματήστε και βάλτε ένα πλυντήριο, φέρτε ένα γεύμα, καθαρίστε τα πιάτα ή πηγαίνετε βόλτα το σκυλί τους»  «Είναι πραγματικά η ίδια συμβουλή που θα έδινα σε φίλους και στην οικογένειά κάποιου που θα είχε φέρει στον κόσμο ένα νέο μωρό.»

Να είστε προσεκτικοί με το τι λέτε

Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Είναι σκληρό να βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα να πονάνε τόσο. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην προβείτε σε κάποια παρόρμηση, βλέποντας το φίλο σας να υποφέρει και, προκειμένου να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα, να αρχίσετε να του μιλάτε για τα καλά της απώλειας της εγκυμοσύνης.

Κοινοτοπίες όπως «αυτό απλά δεν ήταν γραφτό να γίνει» ή «τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» μπορεί να είναι εξοργιστικό για αυτά τα άτομα. Ακόμα χειρότερα μην προσπαθείτε να δείξετε τη θετική πλευρά λέγοντας  «Τουλάχιστον ξέρεις ότι μπορείς να μείνεις έγκυος» ή «Τουλάχιστον έχετε ήδη ένα παιδί.» Ποτέ δεν θα προσεγγίζατε ένα φίλο σας που θα θρηνούσε για τη κηδεία της μητέρας του και θα του λέγατε, «τουλάχιστον είχες μια μητέρα» – γιατί να το κάνετε τώρα αυτό για μια αποβολή;

Δείτε ακόμη: Διατροφικές ελλείψεις στην εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο (πίνακας)

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ένας φίλος μου είπε ότι πρέπει απλά να το ξεχάσουμε όλο αυτό – ένα παιδί είναι ευλογία και θα πρέπει αυτό να είναι αρκετό», είπε η 45χρονη Jennifer Greco από το Σικάγο, η οποία είχε τρεις αποβολές. «Ένιωσα ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα για να μου πει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι είναι προσωπική επιλογή του καθενός, τα πόσα παιδιά θέλει να έχει.»

Η Verschoore συμπονούσε τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βρουν τις σωστές λέξεις να της πουν για αυτή την απώλεια. Τι θα μπορούσε κάποιος ενδεχομένως να πει, και να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα για το γεγονός ότι χρειάστηκαν χρόνια εξωσωματικών και $ 28,000 μέχρι να καταλήξει και πάλι στην αποβολή; Αλλά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν παιδί με αυτόν τον τρόπο, αυτά τα κλισέ μπορεί να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο οδυνηρή.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση – θα μπορούσα να το κάνω αυτό ακόμη 10 φορές και θα μπορούσα απλά να μην ξαναμείνω έγκυος», είπε. «Το να ακούω,“Δοκιμάστε το ξανά, δεν είναι και τόσο μεγάλη υπόθεση” αυτό ήταν πολύ οδυνηρό, ιδιαίτερα όταν το άκουγα από άτομα που γνώριζαν τι είχαμε περάσει τρία χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.»

Για τους ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι τι πρέπει να πουν, καλύτερα να μην λένε τίποτα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μαγικές λέξεις, όταν πρόκειται για ένα φίλο που διέρχεται από την απώλεια, είτε πρόκειται για την απώλεια ενός παιδιού, γονέα ή ενός φίλου», είπε. «Λυπάμαι, είμαι εδώ, είμαι εδώ για να σας βοηθήσω ότι και να χρειαστείτε”είναι πραγματικά το πιο ειλικρινές και τρυφερό πράγμα που μπορεί κάποιος να πει.»

Καταλάβετε ότι η θλίψη δεν είναι γραμμική

Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Η θλίψη δεν είναι κάτι που στην αρχή πονάει πολύ και στη συνέχεια μειώνεται. Μπορεί απροσδόκητα να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ξεπεράσει την απώλεια που βίωσε, μην προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ή να προσποιηθείτε ότι η απώλεια δεν υπάρχει.

«Μπορεί να νομίζετε πως το να μην μιλάτε για το θέμα της απώλειας να βοηθά, αλλά πολλοί γονείς μπορεί να προτιμούν να μιλούν για την απώλεια – την ηλικία που θα ήταν το παιδί τώρα, την εμπειρία τους από την εγκυμοσύνη», είπε ο Garland. «Είναι αλήθεια ότι κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό, αλλά αν κάποιος έχει βιώσει μια απώλεια, υπάρχει συχνά η ανάγκη να θέλει να το συζητάει περισσότερο.»

Και ενώ η υποστήριξη από τους ξένους πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, προσπαθήστε να είστε εκείνος ο στενός φίλος που θα υποστηρίξει το ζευγάρι σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει μέχρι όσο χρειάζεται.

«Η στήριξη μπορεί να υπάρχει στις πρώτες δύο εβδομάδες, αλλά επειδή δεν υπάρχει το μωρό εκεί, αυτή η υποστήριξη μειώνεται και οι άνθρωποι συνεχίζουν με τη ζωή τους» «Μάθετε να ελέγχετε και να συνεχίζετε να προσφέρετε την υποστήριξη σας.»

Για τη Metten, η θλίψη για την απώλεια της εγκυμοσύνης είναι δια βίου. Έχει δύο παιδιά, αλλά ονειρευόταν πάντα μια μεγάλη οικογένεια.

«Η ιδανική εικόνα που φανταζόμουν δεν ταιριάζει με αυτή που έχει η οικογένειά μου στην πραγματικότητα μου», είπε. «Το να έρθω σε επαφή με τη νέα μου πραγματικότητα ήταν το πιο δύσκολο μέρος, της αποβολής μου.»

Συζήτησε για τη δική σου αποβολή

Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Μια έρευνα του 2015  διαπίστωσε ότι 28 τοις εκατό των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν βιώσει την απώλεια της εγκυμοσύνης ένιωθαν λιγότερο μόνοι όταν μάθαιναν για παρόμοιες εμπειρίες που είχαν βιώσει διασημότητες – και αυτός ο αριθμός εκτοξεύτηκε στο 46 τοις εκατό, όταν οι δικοί τους φίλοι μοιράστηκαν μαζί τους την ιστορία της δική τους απώλειας.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 6 γυναίκες καταλήγει σε αποβολή. Αλλά ακόμα κι αν είναι απίστευτα κοινό, οι γυναίκες και τα ζευγάρια που περνούν μία τέτοια κατάσταση, το να το κρύβουν ή να μην το συζητάνε, δεν βοηθάει συνήθως στην αποδοχή της απώλειας και στην σωστή αντιμετώπισή της.

Όταν η Greco βίωσε τις αποβολές, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να μιλήσει με άλλους που είχαν περάσει από παρόμοιες εμπειρίες. Το μόνο πρόβλημα; Δεν ήξερε προσωπικά που να στραφεί γιατί οι άνθρωποι πριν 7 χρόνια δεν μιλούσαν για τις δικές τους εμπειρίες. Έτσι η ίδια προσπαθεί να κάνει γνωστή την ιστορία της, ώστε να βοηθήσει και άλλες γυναίκες που βιώνουν μια αποβολή.

«Έχω βοηθήσει και έχω συμβουλεύσει αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μου και τους φίλους των φίλων μου», είπε. «Βρήκα ότι το να μοιράζεσαι την ιστορία σου, βοηθά πολύ τους ανθρώπους από οτιδήποτε άλλο.»

Με πληροφορίες από huffingtonpost.com

Close