Όταν τα μωρά δεν παίρνουν θέση...

Πολλές γυναίκες, οι οποίες πλησιάζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού διατυπώνουν την ανησυχία πως το μωρό τους μοιάζει να μην “κατεβαίνει” ή να μην παίρνει τη σωστή θέση.

Η κάθοδος του μωρού σας σηματοδοτεί την προετοιμασία για τον τοκετό. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, από μέρα σε μέρα, το έμβρυο, με μια «ακροβατική» κίνηση, θα γυρίσει ανάποδα, με το κεφάλι πάνω στον τράχηλο της μήτρας, πανέτοιμο για την έξοδό του. Από την 36η εβδομάδα και εξής το έμβρυο θεωρείται ώριμο για να γεννηθεί.

Με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εγκαθίσταται στη λεκάνη της μητέρας. Όταν το κεφαλάκι του μωρού μπει μέσα στην πύελο τότε λέμε πως το μωρό έχει «εμπεδωθεί».

Η ιδανικότερη θέση για τη γέννηση ενός παιδιού είναι η κεφαλική, με πρόσθια ινιακή προβολή, με το κεφάλι στη λεκάνη και την πλάτη γυρισμένη στο αριστερό τμήμα της κοιλιάς σας. Αυτή τη θέση παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) των εμβρύων στο τελευταίο διάστημα της κύησης.

Όμως ένα 3 με 4% των νεογνών:

  • δεν κατεβαίνει και δεν εμπεδώνεται μέσα στην λεκάνη -μερικές φορές λόγω μεγάλου μεγέθους
  • δεν έρχονται με το κεφάλι (κεφαλική προβολή).
  • είναι ξαπλωμένα πλαγίως στην κοιλιά της μητέρας (εγκάρσιο σχήμα)
  • έρχονται με τα πόδια (ισχιακή προβολή)
  • ή με επί γλουτούς προβολή.

Σημαντικό ρόλο για να κατέβει το μωρό και να εμπεδωθεί παίζουν τόσο η προβολή όσο και το σχήμα του μωρού.

Θέση μωρού: Ως θέση μωρού εννοούμε τη σχέση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης του μωρού και του πίσω μέρους του κεφαλιού του με το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της μαμάς του. Υπάρχουν διάφορα είδη θέσεων που παίρνει το μωρό μέσα στη μήτρα:

  • Εμπρόσθια (προς τα μπρος)
  • Πλευρική (στο πλάι)
  • Οπίσθια (προς τα πίσω)

Προβολή μωρού: Ως προβολή του μωρού ορίζουμε το τμήμα του σώματός του που βρίσκεται πιο κοντά στη λεκάνη της μαμάς του. Υπάρχουν δύο είδη προβολών:

  • Κεφαλική προβολή (με το κεφάλι προς τα κάτω)
  • Ισχιακή προβολή (με τα ισχία προς τα κάνω).

Μετά την 36η εβδομάδα η αλλαγή της προβολής του μωρού είναι λιγότερο πιθανή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος,ώστε να μπορέσει να γυρίσει το μωρό. Όμως, ακόμα και στις 36 εβδομάδες εάν το μωρό βρίσκεται με ισχιακή προβολή, υπάρχουν ακόμα πιθανότητες να γυρίσει από μόνο του μέχρι τη μέρα του τοκετού. Για το λόγο αυτό μην βιάζεστε να προγραμματίσετε μια καισαρική.

Γιατί το μωρό δεν κατεβαίνει;

Πολλές γυναίκες μπορούν να καταλάβουν όταν το κεφάλι του μωρού εμπεδώνεται στη λεκάνη, γιατί νιώθουν αίσθημα επιπλέον πίεσης στην πύελο ή στο ορθό, χρειάζεται να ουρούν συχνότερα και βιώνουν καούρα μετά το φαγητό ή αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή. Η καθυστέρηση της καθόδου και της εμπέδωσης του μωρού σημαίνει συνήθως είτε πως το μωρό σας δεν χωράει μέσα στην πύελο λόγω στενότητας της λεκάνης σας ή μεγάλου μωρού σε σχέση με τη λεκάνη σας, είτε πως έχει λάθος θέση. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για έναν φυσιολογικό τοκετό, πάντα με τη σύμφωνη γνωμάτευση του γιατρούς σας και εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι σοβαροί λόγοι.
Ανώμαλες θέσεις εμβρύου:

Οπίσθια Ινιακή Προβολή

Tο κεφάλι του μωρού βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας και το πρόσωπο του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας. Η προβολή αυτή κάνει δύσκολη την κάθοδο του βρέφους προς το γεννητικό σωλήνα. Η θέση αυτή μπορεί να καθυστερήσει αρκετά τον τοκετό, ιδιαίτερα αν το μωρό είναι μεγάλο. Στην περίπτωση της οπίσθιας ινιακής προβολής χρησιμοποιούνται πολλές φορές οι εμβρυουλκοί ενώ άλλες φορές είναι αναγκαία η καισαρική τομή.

Εγκάρσια Προβολή

Το βρέφος είναι τοποθετημένο εγκάρσια στη μήτρα, συνήθως με τον ώμο πάνω από το γεννητικό σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση ο κολπικός τοκετός είναι αδύνατος, αφού το μωρό δεν μπορεί να προωθηθεί δια μέσου του γεννητικού σωλήνα ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης του ομφάλιου λώρου με αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής οξυγόνου στο μωρό. Έτσι ο γιατρός θα προχωρήσει άμεσα σε καισαρική τομή. Πιθανή καθυστέρηση αυξάνουν τον κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο.

Ισχιακή Προβολή

Οι συνηθισμένες θέσεις ισχιακής προβολής είναι τρεις:

Η γνήσια ισχιακή προβολή (ή επί γλουτών) όπου τα πόδια είναι μαζεμένα με τους μηρούς και τα γόνατα τεντωμένα ακριβώς μπροστά από το σώμα του μωρού – αυτή είναι η καλύτερη θέση για κολπικό τοκετό.
Η πλήρης ισχιακή προβολή όπου τα πόδια είναι μαζεμένα και διπλωμένα σφιχτά μπροστά από το μωρό – με αυτή τη θέση ο κολπικός τοκετός είναι δυνατός κάποιες φορές.
Η ισχιακή προβολή επί πόδας, δηλαδή τα πόδια είναι τεντωμένα κάτω από το μωρό και το ένα ή τα δυο πόδια προβάλουν πρώτα – σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται η δοκιμή κολπικού τοκετού.

Επίσης, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως επειδή δεν νιώθετε το μωρό σας να κατεβαίνει δεν σημαίνει πως αυτό πραγματικά δεν κατεβαίνει προς την πύελο σας.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε το μωράκι σας να κατέβει:

Τα βαθιά καθίσματα με την καθοδήγηση της μαίας, το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, οι κυκλικές ασκήσεις της λεκάνης -εδώ μπορείτε να είστε και καθισμένη πάνω σε μια ειδική μπάλα και να στηρίζεστε σε μια σταθερή επιφάνεια, το κάθισμα οκλαδόν, καθώς και άλλες ασκήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση.

Επίσης πολλές φορές βοηθάει και η εναλλαγή θερμοκρασίας. Τοποθετείστε ένα ζεστό και ένα κρύο επίθεμα στην κοιλιά σας. Το κρύο στο ύψος τους κεφαλιού του μωρού σας, το ζεστό εκεί που θέλετε να οδηγήσετε το μωρό. Με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές το μωρό παροτρύνεται να γυρίσει προς το ζεστό σημείο.

Σε καμία περίπτωση μην κάνετε κάτι χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Πηγή: mommyandthecity.gr
Close