Πώς να τα βγάλετε πέρα στις διακοπές των Χριστουγέννων όταν έχετε χάσει ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο

Οι διακοπές είναι μια εποχή χαράς και ανυπομονούμε για αυτές κάθε φορά. Αλλά αν έχετε χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο πρόσωπο , κάποιο μέλος της οικογένειας, έναν στενό φίλο ή ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο τρέμεται στην ιδέα μιας γιορτής. Αυτήν τη περίοδο δίνεται έμφαση στις παραδόσεις και στη συντροφικότητα και η θλίψη μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Πρώτο βήμα: “Εάν πενθείτε, πετάξτε μακρυά όλα τα” πρέπει “, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε”, λέει ο Marion Rudin Frank, εγκεκριμένος ψυχολόγος ο οποίος έμεινε χήρος νωρίς στη ζωή του. “Η θλίψη είναι εξατομικευμένη, δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί, ο μόνος τρόπος για να θεραπευτείτε είναι να βρείτε το δρόμος σας”.

Καθώς περιηγείστε στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα αυτής της περιόδου των διακοπών , εδώ είναι πώς μπορείτε να συμπεριφερθείτε με ευγένεια στον εαυτό σας.

Μην κρύβετε τη θλίψη σας

«Η θλίψη σας είναι φυσιολογική και υγιής», λέει η Janet Serwint, MD, ομότιμη καθηγήτρια, που διοργανώνει σεμινάρια για το πένθος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Αλλά πρέπει να καταλάβετε το που νιώθετε υποστήριξη για αυτό που βιώνετε». Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με τον πόνο σας, οπότε μην πιέζεστε ώστε να περάσετε χρόνο γύρω από αυτούς, αν δεν θέλετε να το κάνετε. Είναι δικαίωμα σας επίσης, αν δεν θέλετε να θρηνείτε μπροστά σε άλλους

Δείτε ακόμη: Αυτες οι φωτογραφίες μιλούν για την ιστορία της κατάθλιψης με ένα διαφορετικό τρόπο

Περιμένοντας το αναπάντεχο.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το τι μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά ένα κύμα θλίψης: Ένα τραγούδι, η μυρωδιά κατά το ψήσιμο των cookies, μια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση. “Καταλάβετε ότι οι διακοπές μπορούν να προκαλέσουν ένα φάσμα συναισθημάτων από χαρά έως λύπη, που μερικές φορές τα βιώνουμε όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα “, λέει ο Serwint, ο οποίος έχασε τη δική του μαμά κοντά στα Χριστούγεννα. «Είναι αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα που μπορούν να μας συντρίψουν γιατί είναι τόσο απρόβλεπτα».

Μιλήστε

Μην υποθέτετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν το τι έχετε μέσα στο μυαλό σας. «Οι φίλοι και η οικογένεια συχνά δεν ξέρουν τι να πουν και δεν θέλουν να σας αναστατώσουν, αλλά εάν ανοίξετε τη συζήτηση, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στους εαυτούς σας επιλογές», λέει ο Frank. Για παράδειγμα, πείτε τους ότι θα παρευρεθείτε στις διακοπές, αλλά ενημερώστε τους ότι δεν πρόκειται να μείνετε αν συμβεί κάτι υπερβολικό. Εξηγήστε ότι δεν είναι προσωπικό, αλλά ότι πρέπει να είστε αληθινοί σε ό, τι περνάτε οποιαδήποτε στιγμή.

Δείτε ακόμη:Ιπποκράτης: Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών!

Ανακαλύψτε νέες παραδόσεις.

Μερικές φορές μια αλλαγή είναι αυτό που πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε κάθε διακοπές ένα μεγάλο δείπνο για όλους στο σπίτι, τότε μπορείτε να πάτε να φάτε έξω. Εάν πάντα κάνετε ρεβεγιόν σπίτι σας και αναλαμβάνετε εσείς τα πάντα, αφήστε κάποιον άλλο να αναλάβει αυτές τις δουλειές, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Πώς να τα βγάλετε πέρα στις διακοπές των Χριστουγέννων όταν έχετε χάσει ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο

Δημιουργήστε ένα ειδικό αφιέρωμα.

Τα πρώτα Χριστούγεννα που χάσαμε τη μαμά μας, τα αδέρφια μου και εγώ στολίσαμε ένα μικρό δέντρο με όλα τα αγαπημένα στολίδια της . Όταν χάσαμε τη πεθερά μου, ο σύζυγός μου έφτιαξε το αγαπημένο της γλυκό για το γεύμα των Χριστουγέννων. Αυτές οι μικρές χειρονομίες τιμούν τις μνήμες των αγαπημένων μας προσώπων , δίνοντας την αίσθηση της απώλειας. “Τέτοιες τελετουργίες είναι σημαντικές για την επούλωση αυτών των τραυμάτων,” λέει ο Frank.

Μιλήστε για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

“Η ανταλλαγή ιστοριών με άλλα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος να συνειδητοποιήσετε τη θλίψη που προκαλεί η απώλεια όσο και την ευτυχία της ζωής με τα αγαπημένα σας πρόσωπα”, λέει ο Serwint. Αλλά μην περιμένετε κάποιον άλλο να ξεκινήσει τη συζήτηση για το αγαπημένο σας πρόσωπο, γιατί μπορεί να ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να σας πειράξει. Ανοίγοντας αυτό το θέμα, οι άλλοι θα γνωρίζουν ότι δεν είναι κακό να μιλούν για αυτό το θέμα.

Ένας τρόπος για να τιμήσετε μια απώλεια είναι να κάνετε κάτι στο όνομα του αγαπημένου σας προσώπου

Σταματήστε να κάνετε ότι δεν σας αρέσει.

Πάντα στολίζατε ένα τεράστιο δέντρο; Ψήνατε ένα σωρό μπισκότα; Τώρα πιθανώς δεν έχετε πολύ ενέργεια για όλα αυτά, οπότε μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν σας φέρνει χαρά, λέει ο Frank. Και θυμηθείτε ότι μπορεί να αισθάνεστε διαφορετικά για το τι θέλετε να κάνετε ή να μην κάνετε το επόμενο έτος.

Πώς να τα βγάλετε πέρα στις διακοπές των Χριστουγέννων όταν έχετε χάσει ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο

Αλλά μην πέσετε σε λήθαργο

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσετε το σπίτι σας όταν δεν έχετε καθόλου ψυχολογία αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε λειτουργικοί και να μπείτε σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για κάποιο γεγονός, παραμείνετε ελαστικοί. “Ίσως να παραλείψετε την πρόσκληση για το δείπνο του φίλου σας, αλλά πείτε του ότι θα πάτε για το επιδόρπιο”, λέει ο Frank. Και να είστε υπομονετικοί. Η θλίψη δεν είναι γραμμική και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αναμένετε, ειδικά σε αυτή τη εποχή του χρόνου που είναι γεμάτη με συναισθήματα.

Δείτε ακόμη: Πως υποστηρίζουμε έναν φίλο με συμπτώματα κατάθλιψης;

Κάντε κάτι καλό.

Ένας τρόπος για να τιμήσετε μια απώλεια είναι να κάνετε κάτι στο όνομα του αγαπημένου σας προσώπου. Στείλτε λουλούδια στους νοσηλευτές που έκαναν ότι μπορούσαν για να φροντίσουν το μπαμπά σας. Αγοράστε χειμωνιάτικα παλτά για μια τοπική φιλανθρωπία στο όνομα του αγαπημένου σας προσώπου. Κάντε μια δωρεά ή δώστε κουβέρτες, τρόφιμα ή παιχνίδια σε ένα καταφύγιο ζώων ή οργανισμό διάσωσης στη μνήμη του κατοικίδιου ζώου σας. Επιλέξτε κάτι που έχει νόημα για εσάς ή για το πρόσωπο που χάσατε.

Ζητήστε βοήθεια αν την χρειάζεστε

Εάν αισθάνεστε κολλημένοι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, να φάτε ή να ξεφύγετε από το κρεβάτι, τότε αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Δεν είναι αδυναμία να δείξετε ότι χρειάζεστε έναν ώμο για να ακουμπήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου, λέει ο Serwint. Μερικές φορές ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι μας μπορεί να μην νιώθουν άνετα ή να μην είναι σε θέση να μας δώσουν αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.. Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν, αλλά μπορεί να χρειαστείτε λίγη βοήθεια για να βρείτε την γαλήνη που έρχεται με τη θεραπεία.

Πηγή: countryliving.com
Close