Πως ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τα επικίνδυνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Είναι γνωστό πως τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός σε ένα μωρό είναι αμέτρητα. Παίρνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, γίνεται πιο ανθεκτικό στις αρρώστιες, και πολλά ακόμη οφέλη τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό που ίσως δεν ξέραμε είναι πως ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τα επικίνδυνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, σύμφωνα με το onmed.gr.

Φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τα επικίνδυνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Λόγω του ασθενούς ανοσοποιητικού τους, πάνω από 200.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δείτε επίσης Μητρότητα και θηλασμός σε αρχαιότητα και Βυζάντιο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ωστόσο, ότι τα βρέφη που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν στο πεπτικό τους μικρότερο αριθμό ανθεκτικών βακτηρίων συγκριτικά με τα βρέφη που θήλαζαν μικρότερο διάστημα ή καθόλου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν ακόμη ότι τα βρέφη, οι μητέρες των οποίων έλαβαν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού, είχαν υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στο έντερό τους. Η επίδραση αυτή διαρκούσε ακόμη και έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

«Δεν μπορούμε να συμβουλεύουμε τις μητέρες να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά κατά τον τοκετό», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Katariina Parnanen.

Δείτε επίσης Νεογέννητο μωράκι άνοιξε το στόμα του να κλάψει και άφησε… «ξερές» τις μαίες και τη μαμά του!

«Οι συνέπειες μιας μόλυνσης τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος είναι δυνητικά σοβαρές. Παραθέτουμε τα ευρήματα της μελέτης και οι γιατροί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποφασίσουν εάν οι πρακτικές πρέπει να αλλάξουν ή όχι» πρόσθεσε.

Ένα τρίτο εύρημα μελέτης ήταν ότι το μητρικό γάλα επίσης περιέχει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια τα οποία η μητέρα είναι πιθανό να περάσει στο παιδί μέσω του θηλασμού.

Ο θηλασμός όμως εξακολουθεί να μειώνει τον αριθμό των ανθεκτικών βακτηρίων στο έντερο του βρέφους, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η θετική επίδραση του θηλασμού ήταν αναγνωρίσιμη και στα βρέφη που παράλληλα με τον θηλασμό λάμβαναν συμπλήρωμα μη μητρικού γάλακτος. Ο μερικός θηλασμός φαίνεται να μειώνει την ποσότητα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων», δήλωσε η Parnanen.

Πως ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τα επικίνδυνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Mother breastfeeding her newborn child. Mom nursing baby.

Δείτε επίσης Δικαιώματα γυναικών κατά τον τοκετό: Ουτοπία ή πραγματικότητα;

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Photo via Mednutrition

Με πληροφορίες από onmed.gr

Close