Δεν σας κριτικάρω για τις πράξεις και τις επιλογές σας, έχω κι εγώ ένα διαζύγιο στη πλάτη

Όλα ξεκίνησαν όταν πήγα τις κόρες μου, στο κολυμβητήριο. Οι μικρές ετοιμάστηκαν και βούτηξαν ενώ εγώ έκατσα σε μια καρέκλα και τις κοιτούσα. Ένας άλλος μπαμπάς, επίσης με δύο παιδιά, έσπρωξε μια καρέκλα και έκατσε λίγα μέτρα πιο πέρα από εμένα. Ήταν γύρω στα 35 και ο γιός και η κόρη του ήταν 5 και 7 ετών. Πιάσαμε τη κουβέντα, λέγαμε για το κολυμβητήριο, για το σχολείο των παιδιών, για τις δουλειές μας ώσπου με ρώτησε αν ήμουν χωρισμένος.

Απάντησα «Εδώ και 7 χρόνια» και τότε μου είπε πως ήταν και εκείνος χωρισμένος, ότι το διαζύγιό του ήταν πρόσφατο, ότι του ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να ξυπνάει το πρωί χωρίς να βλέπει τα παιδιά του. Είδα τον πόνο αυτού του μπαμπά, η φωνή του έσπαγε και ήταν σχεδόν έτοιμος να κλάψει. Μου θύμισε εμένα τον πρώτο καιρό του διαζυγίου.

Κάθισα και τον άκουσα να λέει όλες τις λεπτομέρειες, πόσο προδομένος ένιωθε πόσο πληγωμένος και απογοητευμένος.

Μόλις σταμάτησε για λίγο για να σκεπάσει τον γιό του με τη πετσέτα καθώς έβγαινε από τη πισίνα, του είπα κάτι που μου είχε πεί ο ψυχοθεραπευτής στον οποίο πήγα όταν νόμιζα πως η ζωή μου είχε τελειώσει και όλα γύρω μου κατέρρεαν. «Έχεις ακούσει ποτέ για το κουμπί “Rewind”;».

Με κοίταξε απορημένος καθώς εξηγούσα αυτό που γνώριζαν μόνο όσοι μπαμπάδες ήταν διαζευγμένοι χρόνια και είχαν περάσει από τη φάση που περνούσε τώρα ο φίλος μας «Όχι, τι εννοείς;» με ρώτησε.

Πολύ παλιά έκανα συλλογή από δίσκους και θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένος ήμουν όταν βγήκε η κασέτα γιατί μπορούσα από τους δίσκους να γράψω συγκεκριμένα κομμάτια, τραγουδιστές και σειρά τραγουδιών που μου άρεσαν απευθείας σε κασέτες. Επίσης όταν ήθελα να απομονώσω ένα συγκεκριμένο κομμάτι του τραγουδιού, μπορούσα να πατήσω το κουμπί “Forward’ ή το κουμπί “Rewind” και να πάω στο σημείο που θέλω.

Στο δικό μου κασετόφωνο, υπάρχουν 4 κουμπιά:

α) Το Play
β) Το Stop
γ) Το μπροστά (forward) και
δ) Το Πίσω (rewind)

To τελευταίο κουμπί, σας επιτρέπει να παίξετε και να ξαναπαίξετε το κομμάτι συνέχεια, ξανά και ξανά. Όσες φορές κι αν θέλετε να το ακούσεις, πατάτε το rewind και το τραγούδι ξεκινά. Και η μετάβαση που φέρνει το διαζύγιο στη ζωή των ανθρώπων, μοιάζει πολύ με το κασετόφωνο. Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και που δεν μπορείτε να τα αφήσετε να σας ξεπεράσουν.

Επιλέγετε να πατάτε και να ξαναπατάτε το “Rewind” στο μυαλό σας και να «παίζετε» συνεχώς σκέψεις, λόγια και στιγμές, ξανά και ξανά. Μπορεί το σημείο που να «παίζετε» ξανά και ξανά στο κεφάλι σας, να είναι μια καθοριστική στιγμή στο γάμο σας που πιστεύετε ότι προκάλεσε το διαζύγιο ή μια επιλογή που κάνατε και σήμερα μετανιώνετε κι έτσι πατάτε το “rewind” και επιστρέφετε συνέχεια σε αυτή τη στιγμή. Κι αυτό είναι το «κουμπί» που πρέπει να ξεφορτωθείτε αλλιώς θα αρρωστήσετε.

Αυτό το κουμπί όσες φορές κι αν το πατήσετε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Αυτό το κουμπί σας κάνει να υποφέρετε και μόνο εσείς μπορείτε να το ελέγξετε. Όσο κι αν προσπαθείτε να παίξετε διαφορετικό τραγούδι, κάθε φορά θα παίζετε το ίδιο.

Δεν σας κριτικάρω για τις πράξεις και τις επιλογές σας, έχω κι εγώ ένα διαζύγιο στη πλάτη και όσα συνέβησαν στη ζωή μου εκείνο τον καιρό τα΄ χω κλειδώσει σε ένα μέρος που έχω ονομάσει «παρελθόν».

Έσπασα το κουμπί “Rewind” και επέλεξα να μην ξαναπαίξω κανένα τραγούδι από το παρελθόν .

κατάλαβα πως όσες φορές και να το ακούσω, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Επίσης, συνειδητοποίησα ότι , ειδικά τώρα, έχω την ευθύνη να προσφέρω στα παιδιά μου το καλύτερο δυνατό περιβάλλον και ότι το κουμπί “rewind” με αποπροσανατολίζει από αυτό τον στόχο. Μπορεί τώρα όλο αυτό να σας φαίνεται αδιανόητο αλλά αν καθίσετε και το σκεφτείτε λίγο, θα με καταλάβετε. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορείτε να το κάνετε.

Το κουμπί “rewind” ζεί και υπάρχει μέσα σε όλους μας. Στο χέρι σας είναι να το ελέγξετε και να σταματήσετε να παίζετε και να επαναλαμβάνετε τη κασέτα μέσα στο κεφάλι σας ξανά και ξανά. Χρειάζεται χρόνος και επιμονή, αλλά στο τέλος το μόνο που θα υπάρχει στην playlist της νέας σας ζωής, θα είναι τα τραγούδια των παιδιών σας!

 

Close