Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους μπαμπάδες τους
 Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους μπαμπάδες τους
 
Και μια μαμά ξέρει πολύ καλά ποια είναι αυτά! Η οικογενειακή σύμβουλος και μαμά, Marie Roker-Jones και δημιουργός του site Raising Great Men, δίνει το δικό της δεκάλογο για την πολύτιμη και καθοριστική σχέση ζωής, πατέρα και παιδιού!
 
1. Αγάπη = Δράση
Το πρώτο πράγμα που χρειάζονται τα παιδιά εκτός από δώρα ή όμορφες κουβέντες, είναι ποιοτικό χρόνο, παρουσία και αγάπη. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα. Και αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε για χρήματα δε μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί με το χρόνο που χρειάζεται η οικογένεια μας.
 
2. Μην είσαι αίνιγμα για τα παιδιά σου 
Μίλα στα παιδιά σου για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου. Μην κρατάς μυστικά για το ποιος είσαι. Άφησε τα να σε γνωρίσουν. Μοιράσου μαζί τους μια ιστορία την οποία κάποτε θα μοιραστούν με τα παιδιά τους
 
3. Μοιράσου αυτά που ξέρεις με τα παιδιά σου 
Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα από τα λάθη των γονιών τους, παρά από τις επιτυχίες τους. Μοιράσουν λοιπόν μαζί τους αυτά που έχεις μάθει. Τις ικανότητές σου, τις εμπειρίες σου, τα ταλέντα σου!
 
4. Προφύλαξε τα παιδιά σου από τους οικογενειακούς καβγάδες 
Ότι κι αν κάνεις, βεβαιώσου πως τα παιδιά σου δεν είναι εκτεθειμένα στους καβγάδες. Όποιος κι αν φταίει για τον καβγά, εσύ οφείλεις να τα προστατεύσεις. Μην αναγκάζεις τα παιδιά σου να διαλέξουν πλευρά. Είναι πολύ σκληρό γι’ αυτά.
 
5. Γίνε σύζυγος και πατέρας, όχι ο απλός μπαμπάκας!
Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια με τον μπαμπά τους αλλά αυτό που χρειάζονται πάνω απ’ όλα είναι μια σωστή οικογένεια. Έναν πατέρα που θα τα στηρίζει και έναν άντρα που θα αγαπάει και θα σέβεται τη γυναίκα του!
 
6. Αντικατέστησε τις λέξεις: «Εγώ» και «δικό μου» με τις λέξεις: «Εμείς» και «δικό μας»
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που γίνεσαι πατέρας, οφείλεις να παραβλέψεις το «εγώ» σου. Δε μπορείς πλέον να έχεις «το δικό σου πρόγραμμα», το «δικό σου πιάτο», το «δικό σου ωράριο». Η πατρότητα εκτός από χαρά φέρνει μαζί της ευθύνες. Και θυσίες!
 
7. Άφησε το παιδί σου να είναι ο εαυτός του 
Τα παιδιά σου δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν όλα αυτά που αρέσουν σε σένα, απλώς γιατί δεν είναι μινιατούρες σου. Γι’ αυτό μην τα υποχρεώσεις ποτέ να πάνε στο γήπεδο, ή στο κολυμβητήριο, ή να ακολουθήσουν τα χόμπι σου, μόνο και μόνο επειδή είναι δικά σου. Τα παιδιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και τα δικά τους όνειρα. Μπορείς απλώς, να τα υποστηρίξεις!.
 
8. Μην ταυτίζεις την πατρότητα με την τελειότητα
Η πατρότητα είναι μια περιπέτεια γεμάτη δοκιμασίες και λάθη!Όσο κι αν προσπαθήσεις ποτέ δε θα είσαι απόλυτα σωστός. Κανένα βιβλίο, κανένας ειδικός δε μπορεί να σε βοηθήσει αν εσύ ο ίδιος δεν προσπαθήσεις να συμμετάσχεις στη ζωή των παιδιών σου. Ναι, θα κάνεις λάθη. Τα παιδιά σου θα σε φέρουν άπειρες φορές στα όρια σου. Και θα νιώσεις πολλές φορές αδύναμος μπροστά στα δύσκολα! Και θα απογοητευτείς άλλες τόσες! 
 
9. Τα παιδιά σου θα μάθουν περισσότερα από εσένα βλέποντας σε, παρά ακούγοντας σε!
Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από θεωρίες, αλά κατανοούν απόλυτα τις πράξεις. Γι’ αυτό φρόντισε η θεωρία να συμπίπτει με τις πράξεις σου. Τα παιδιά αγαπούν τη συνέπεια. Και παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα!
 
10. Άκουγε πολύ και μίλα λιγότερο 
Τα παιδιά  έχουν ανάγκη να τα ακούς και να δείχνεις σεβασμόστις σκέψεις και τη γνώμη τους. Έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είσαι εκεί και ακούς, πολύ περισσότερο από το να ακούν εσένα! 
 
Και μια τελευταία συμβουλή…
Μην αφήσεις τους άλλους να καθορίσουν το ρόλο σου ως πατέρα Δεν καθορίζει ούτε η κοινωνία, ούτε οι συγγενείς το πώς θα συμπεριφερθείς ως πατέρας. Κάνε αυτό που νιώθεις εσύ καλύτερο για την οικογένειά σου. 
πηγη:https://www.imommy.gr

Close