Τα κόπρανα μας μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας

Πολλοί, άνθρωποι πάνε στην τουαλέτα για να διενεργήσουν την φυσική τους ανάγκη και όταν τελειώνουν, απλά φεύγουν.Το σωστό, ωστόσο είναι, όταν πας τουαλέτα να κοιτάς τα κόπρανα σου,καθώς αυτά μπορούν να σου αποκαλύψουν πράγματα για την υγεία σου, που δεν θα μπορούσες να γνωρίζεις με κάποιο άλλο τρόπο και πολλές φορές μπορούν ακόμη και να σου σώσουν την ζωή!

Τα κόπρανα, περιέχουν, ότι έχει απομείνει από το φαγητό που τρώμε, καθώς ο οργανισμός απορροφάει μόνο τις σημαντικές βιταμίνες που χρειάζεται. Η έκκριση τους είναι σημαντική, καθώς ο οργανισμός αποβάλλει οτι δεν του χρειάζεται.Έτσι, ανάλογα αν τα κόπρανα σας μυρίζουν, ή έχουν περίεργη εμφάνιση, μπορούν να σας αποκαλύψουν και πολλά για την υγεία σας.

Δείτε ακόμη:Δυσκοιλιότητα στη βρεφική και παιδική ηλικία

Δείτε λοιπόν κάποιες εξηγήσεις των κοπράνων σας για την υφή τους:

 • Τα κόπρανα που είναι σαν μικρά μπαλάκια και μοιάζουν με φιστίκια.

Αυτό σημαίνει οτι, έχετε έλλειψη από υγρά και φυτικές ίνες. Πιείτε περισσότερο νερό και καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

 • Σχήμα λουκάνικου και μαλακά

Τα καλύτερα που θα μπορούσε να έχει ο κάθε άνθρωπος! Σημαίνει οτι είστε μια χαρά!

 • Νερουλά, όλο υγρά, καθόλου συμπαγή

Έχετε διάρροια. Έχει προκληθεί κατά πάσα πιθανότητα από κάποια λοίμωξη και ο οργανισμός σας προσπαθεί να την αποβάλλει μέσω αυτών των κοπράνων. Σιγουρευτείτε οτι πίνετε πολλά υγρά, διαφορετικά θα κινδυνεύσετε από αφυδάτωση!

Δείτε ακόμη: Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος. Ποια συμπτώματα έχει πως θα την αντιμετωπίσετε  

 • Σχήμα λουκάνικου σβολιαστά

Δεν είναι ανησυχητικό αυτό, απλά πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά και να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες.

 • Μικρές μάζες με μαλακές άκρες

Δεν υπάρχει ανησυχία.Ειδικά αν ενεργείσαι πολλές φορές την ημέρα.

 • Σχήμα λουκάνικου με σχισμές στην άκρη

Είναι μια χαρά, αλλά οι σχισμές δείχνουν οτι, πρέπει να καταναλώνεις περισσότερα υγρά.

 • Αφράτα κομμάτια με χάλια άκρες,νιανιά

Αυτό δεν είναι καλό σημαίνει οτι έρχεται διάρροια!

Δείτε ακόμη: Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος. Ποια συμπτώματα έχει πως θα την αντιμετωπίσετε 

 • Μαλακά και κολλώδη στην λεκάνη της τουαλέτας

H παρουσία του τόσο λαδιού στα κόπρανα, μπορεί να δείχνει οτι το σώμα σου δεν απορροφά φυσιολογικά τα λίπη. Ασθένειες όπως, η χρόνια παγκρεατίτιδα, εμποδίζουν την φυσιολογική απορρόφηση των λιπών.

Για το χρωματισμό τους:

 • To καφέ χρώμα:

Είσαι μια χαρά το χρώμα αυτό οφείλεται στην χολή που παράγεται στο συκώτι.

 • Το πράσινο

Τρώτε το φαγητό σε μεγάλες ποσότητες πολύ γρήγορα.. Ή διαφορετικά τρώτε πολλά λαχανικά σε πράσινες αποχρώσεις.

 • Το κίτρινο

Τα κόπρανα τα κίτρινα που μυρίζουν, υποδηλώνουν το υπερβολικό λίπος, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μια διαταραχή όπως είναι η κοιλιοκάκη.

 • Το μάυρο

Σημαίνει οτι εσύ αιμορραγείς εσωτερικά, είτε λόγω στομαχικού έλκους ή λόγω καρκίνου.Επίσης, και κάποιες βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το χρώμα, που περιέχουν βισμούθιο ή σίδηρο.Δώσε σημασία αν είναι κολλώδη, και αν ανησυχείς μίλησε σε ένα γιατρό!

 • Ανοιχτόχρωμα, άσπρα ή καφετί

Aν δεν το βλέπετε αυτό συχνά, τότε σημαίνει οτι υπάρχει κάποια διαταραχή με τον αγωγό της χολής. Κάποια φάρμακα μπορεί να το προκαλέσουν αυτό επίσης.Καλό είναι να δεις ένα γιατρό.

 • Σημάδια αίματος, ή κόκκινο χρώμα

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.Όπως και να έχει, αν δεις στα κόπρανα αίμα πήγαινε αμέσως σε ένα γιατρό.

Πόσο συχνά ενεργείστε;

 • Οι περισσότεροι άνθρωποι πάνε στην τουαλέτα μια με δύο φορές την ημέρα και άλλοι λιγότερες ή περισσότερες φορές.Σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υπάρχει κάποιο σίγουρο, που πρέπει να πας τουαλέτα, πας όσο πιο συχνά ή όχι.. σημασία έχει να νιώθεις εσύ άνετα.

Πώς να διατηρήσετε τα κόπρανα σας υγιή;

 • Καταναλώστε φυτικές ίνες και γυμναστείτε.
 • Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες
 • Η κατανάλωση πολλών υγρών θα βοηθήσει την λειτουργία του παχύ εντέρου

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό;

 • Αν δείτε μια φορά κάτι ασυνήθιστο δεν χρειάζεται να πάτε κατευθείαν στο γιατρό. Αν το δείτε όμως δεύτερη φορά και τρίτη και αυτό επιμένει καλό είναι τότε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Δώστε προσοχή σε αυτά που θέλει να σας πει το σώμα σας, και αν αισθανθείτε  κάποτε οτι κάτι δεν πάει καλά τότε πρέπει να πάτε να σας δεί ένας γιατρός.

koprana1_

Πηγή: hefty.co

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close